Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς γιατρούς και ρευστό ο ΕΟΠΥΥ

Της Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ

Μπορεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να υποστηρίζει ότι οι γιατροί όχι μόνο δεν αποχωρούν από τον Οργανισμό αλλά αντίθετα...παρακαλάνε για να συμβληθούν, η αλήθεια όμως απέχει... παρασάγγας.

Στους περισσότερους νομούς της χώρας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν αδρά για νευρολόγους, ψυχιάτρους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους αλλά και άλλους ειδικευμένους γιατρούς, καθώς ουδείς από αυτές τις ειδικότητες έχει συμβληθεί με το φορέα. 

Πιο βασικό πρόβλημα όμως αποτελούν οι παιδίατροι οι οποίοι σε 21 νομούς γύρισαν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα και με τις μετρήσεις της Ενωσης Ιατρών του Οργανισμού. Τα αριθμητικά δεδομένα της Ενωσης είναι αμείλικτα, καθώς από τους αρχικώς 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο κατέθεσαν δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφθούν μόλις 4.041 ιατροί. Συνεπώς περίπου 1.500 γιατροί έχουν ήδη αποχαιρετήσει το σύστημα.

Αμοιβή

Καθόλου τυχαίο, αν σκεφτεί κανείς ότι η ιατρική επίσκεψη πληρώνεται στους γιατρούς (όταν πληρωθεί φυσικά) κοντά στα 6,5 ευρώ με τα «κουρέματα» και τη φορολόγηση.

Και όλα αυτά βέβαια όταν οι γιατροί περιμένουν ακόμη να δουν το χρώμα του χρήματος για εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει από το 2010. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012 300 εκατ. ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 περίπου 1,2 δισ. στον κλάδο.

Γι' αυτό και στο Νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο Νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο Νομός Λακωνίας 2, οι Νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ οι Νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2.

Και δεν είναι μόνον οι λιγοστοί συμβεβλημένοι γιατροί αλλά και το όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων που έχει δικαίωμα ο καθένας να δεχθεί, με συνέπεια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να είναι στον «αέρα» και να επιβαρύνονται οικονομικά και για τις εξετάσεις τους.

Και μπορεί το υπουργείο Υγείας αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να διαβεβαιώνουν ότι θα γίνουν άμεσα όλες οι πληρωμές και θα εξοφληθούν τα χρέη του Οργανισμού, στην πράξη όμως η όλη διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει.

Οφειλές

Τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κάνουν πρώτα εκκαθάριση των οφειλών, να ελέγξουν δηλαδή τι χρωστάνε και σε ποιον γιατρό ξεχωριστά για τα προηγούμενα έτη. Μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί έως ότου επιλεγούν οι εταιρείες και εκκαθαριστούν τα ποσά.

ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου