Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Νέα κόντρα κορυφής μεταξύ φαρμακοποιών




Αφορμή για αντιπαράθεση στους κόλπους των φαρμακοποιών, αποτέλεσε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου.

Ο κ. Αμπατζόγλου δικαιολόγησε την απόφαση του κλάδου να διακόψει τις κινητοποιήσεις του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, αλλά και να μην χάσουν οι φαρμακοποιοί τα πάντα.

Στο μήνυμα απάντησε την Τετάρτη, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Συλλόγου της χώρας - της Αττικής (ΦΣΑ) – κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, για να δεχθεί άμεσα την ανταπάντηση του κ. Αμπατζόγλου!

Με μία μακροσκελή επιστολή του, ο κ. Λουράντος αφήνει αιχμές για τη στάση του ΠΦΣ, ειρωνευόμενος τις αναφορές του κ. Αμπατζόγλου 'για τις μεγάλες επιτυχίες του κλάδου...':

'Δεν θα απαντούσα σε ένα τέτοιο κείμενο διότι ο καθένας θεωρεί ως επιτυχία αυτό που τον 'βολεύει' ή αυτό που του...'επιβάλλουν'!

Όμως, από την στιγμή που σε αυτό το διχαστικό διάγγελμα, αναφέρονται χωρίς καμία ντροπή αλλά με περίσσεια αλαζονεία και υποκρισία κάποιοι ως 'δήθεν αγωνιστές', θεωρώ υποχρέωσή μου να υπενθυμίσω κάποια πράγματα τα οποία έχουν εντέχνως ξεχαστεί...

Ιανουάριος 2012: Τρεις του μηνός, ημέρα Τρίτη. Γίνεται σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τους τότε υπουργούς Κουτρουμάνη, Σαχινίδη, Τιμοσίδη, παρουσία του προεδρείου του ΠΦΣ, του Ι. Παπαδόπουλου και εμένα.

Ο κλάδος βρίσκεται σε κινητοποίηση για τα χρέη του ΟΠΑΔ! Η πρόταση του υπουργού εργασίας να σταματήσει εκείνη τη στιγμή η κινητοποίηση, με την υπόσχεση να νομοθετηθεί και να υλοποιηθεί έτσι η πληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ μέχρι τον Μάρτιο.

Γίνεται αποδεκτή από το προεδρείο του ΠΦΣ εκτός από εμένα! Εκτός του ότι δεν τους πίστευα, χρειαζόμουν οπωσδήποτε την απόφαση του ΔΣ του ΦΣΑ.

Δεν μπορούσα μόνος μου να αποφασίσω την άρση της κινητοποίησης του ΦΣΑ, απλά επειδή εδόθη μία υπόσχεση.

Φεύγοντας από το γραφείο του υπουργού στο ασανσέρ ο πρόεδρος του ΠΦΣ γυρίζει και μου λέει:

'Εγώ, σταματώ την κινητοποίηση με SMS αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Του ζήτησα να μην το κάνει, διότι αφ' ενός χρειάζεται απόφαση του ΔΣ και αφ΄ ετέρου, επειδή προσωπικά δεν πιστεύω σε καμία υλοποίηση υπόσχεσης, όταν η πίεση (δηλαδή η κινητοποίηση) παύει να υφίσταται.

Κι όμως, μέχρι να κατέβω με το ασανσέρ, το πρώτο από τα γνωστά μετέπειτα SMS είχε φθάσει στο κινητό μου.

Πανηγυρίζει

Φυσικά, μέχρι σήμερα ο νόμος δεν έχει υλοποιηθεί, τα φαρμακεία έχουν ακόμα λαμβάνειν και ο συντάξας το πρώτο SMS δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη. Απλά, με το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του πανηγυρίζει επειδή, έναν χρόνο μετά θα πληρωθούμε τα χρέη του ΟΠΑΔ και μάλιστα κατά 3,5% κουρεμένα!

Το ότι το προεδρείο του ΠΦΣ τότε είχε αποδεχθεί το κούρεμα κατά 3,5% επειδή θα πληρωνόμασταν τον Μάρτιο του 2012 και όχι τον Ιανουάριο του 2013, είναι απλή λεπτομέρεια.

Ακολούθησαν οι γνωστές κινητοποιήσεις του κλάδου, οι οποίες πάντα έληγαν με τα ίδια SMS που απέρρεαν από τις γνωστές πάντα υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων!

Όσοι κλάδοι συνέχιζαν να κινητοποιούνται ήταν αυτοί που σήκωσαν και το κύριο βάρος των αγώνων.

Ήταν αυτοί που έγιναν αιτία να πληρωθούν οι υπόλοιποι τις συνταγές που εκτέλεσαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο διακόπτοντας την κινητοποίηση! Ήταν αυτοί, τους οποίους σήμερα ο πρόεδρος του ΠΦΣ καλεί 'δήθεν αγωνιστές'.

Και είναι αυτοί που θα κληθούν και πάλι να σηκώσουν το βάρος μιας νέας κινητοποίησης...

H δικαιολογία που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ για την κατ’ εξαίρεση πληρωμή του ΦΣ Πειραιά, αποτελεί μνημόνιο απεργοσπασίας.

Είπε λοιπόν ο κος Βουδούρης στην διαμαρτυρία του ΦΣΑ (και ΟΧΙ του ΠΦΣ) για αυτή την πληρωμή του Ιουνίου, ενώ ο Μάιος σε όλη την χώρα δεν είχε πληρωθεί:

'Πληρώθηκε κατ΄ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση ο Πειραιάς, γιατί σήκωσε το βάρος της απεργίας του ΦΣΑ'Και δεν βγήκε κανείς τον ΠΦΣ να πει κιχ!

Απλά, ο πρόεδρος του ΦΣ Πειραιά παραδέχτηκε στην αρχή της τελευταίας κινητοποίησης με ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ, ότι έκανε λάθος τότε τον περασμένο Ιούνιο, που πίστεψε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και ανέστειλε την κινητοποίηση...

Είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια να συσπειρωθεί ο κλάδος γύρω από ένα αποτυχημένο 'σύστημα' διαχείρισης των προβλημάτων του κλάδου! Και αυτό το 'σύστημα' είναι αποτυχημένο, διότι δεν έχει πια την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Και πως να την έχει δηλαδή όταν π.χ. στις 3 Ιουνίου στα γραφεία της ΝΔ αποφασίζεται να σταματήσει η κινητοποίηση του κλάδου με την αιτιολογία ότι το πρώτο που θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ θα ήταν ο συμψηφισμός των χρεών!

Η αλήθεια όμως ήταν (και προς τιμήν τους το είπαν) ότι δεν θα έπρεπε να πάει ο κόσμος να ψηφίσει θυμωμένα, γιατί αυτό δεν θα ήταν υπέρ του κόμματος.

Σήμερα, στο διάγγελμα του ΠΦΣ ο συμψηφισμός, που θα ήταν μια ανακούφιση για τους συναδέλφους, δεν αναφέρεται καν στις διεκδικήσεις του κλάδου. Θα το θυμηθούν προφανώς όταν ξαναγίνουν εκλογές...

Επιτυχίες

Σήμερα, ως επιτυχίες του κλάδου ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρει:

Κρατήσαμε την κοινή γνώμη και τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων στο πλευρό μας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή σταματήσαμε τις κινητοποιήσεις; Δηλαδή, όταν ήμασταν σε κινητοποίηση,ήταν όλοι εναντίον μας; Και τότε πως θα ξανακινητοποιηθούμε αφού θα είναι πάλι εναντίον μας; Η μήπως δεν πρέπει να ξανακινητοποιηθούμε;

Ολοκληρώσαμε την πληρωμή του Σεπτεμβρίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γι αυτό κινητοποιηθήκαμε; Και εν πάσει περιπτώσει θεωρείται επιτυχία μια πληρωμή που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό; Τα αναδρομικά rebate που εισπράχτηκαν από αυτή την πληρωμή είναι και αυτή επιτυχία; Ξέχασε ο πρόεδρος του ΠΦΣ την διαβεβαίωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι δεν θα εισπραχθεί κανένα αναδρομικό rebate τον Δεκέμβριο του 2012; Και εδώ ασυνέπεια;

Με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις και τους αγώνες μας , επιβάλαμε την επίσπευση των πληρωμών για τα παλιά χρέη του 2011 (Πρώτα ο ΟΠΑΔ και σε δεύτερη φάση ΔΕΗ, ΟΤΕ, Οίκος Ναύτου κλπ).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αστειότητες...Πανηγυρίζουν για την υλοποίηση (;) ενός νόμου που όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε τον Μάρτιο του 2012 όπως έπρεπε, αλλά μετά έναν χρόνο και με παρακράτηση 3,5%! Δηλαδή με γρηγορόσημο ενός έτους... Η δε αναφερόμενη 'δεύτερη φάση' είναι όλα τα λεφτά. Δεν την σχολιάζω καν.

Ξεκινήσαμε τις πληρωμές Οκτωβρίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό και αν είναι επιτυχία. Επιτυχία δεν είναι η πληρωμή Οκτωβρίου, αλλά το ξεκίνημά της. Με λίγα λόγια, είμαστε ικανοποιημένοι που ξεκινάνε οι πληρωμές και αυτό το δηλώνουμε δημοσίως για να το ξέρουν και οι οφειλέτες. Η δημόσια αποδοχή της τμηματικής εξόφλησής μας από τον ΕΟΠΥΥ, όποτε και αν αυτή ολοκληρωθεί! Λες και οι επιταγές μας πληρώνονται τμηματικά!

Το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι αποσύρθηκαν οι γνωστές απειλές κατά του κλάδου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό αποτελεί την κορυφή των 'επιτυχιών'. Τελικά, τι απεσύρθη; Βγήκε νέο Δελτίο Τύπου ή κάποιο σχετικό έγγραφο που να αναιρεί όλες αυτές τις 'απειλές' που είχε εκτοξεύσει ο κ. Λυκουρέτζος;

Εξακολουθεί ή όχι να υφίσταται η επιθυμία των κυβερνώντων να καταστραφεί κάθε φαρμακευτικός σύλλογος ώστε να αποτελέσουν οι φαρμακοποιοί εύκολη λεία;

Εξακολουθεί ή όχι να υφίσταται ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον οποίο κατά την διάρκεια της κινητοποίησης, οποιοσδήποτε συνάδελφος μπορεί να εκτελεί συνταγές παρακάμπτοντας τις συλλογικές συμβάσεις;

Εξακολουθεί ή όχι να υφίσταται η απειλή για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων; Εξακολουθούν ή όχι να βομβαρδίζεται η κοινή γνώμη από το υπουργείο Υγείας για τα...υπερκέρδη των φαρμακοποιών; Ξέχασαν τα 500 εκ. που δηλώθηκαν από τον κ. Λυκουρέτζο ότι κέρδισαν οι φαρμακοποιοί από τα 2,5 δισ. τζίρου που έκαναν μέχρι σήμερα;

Αυτό δεν αποτελεί ευθεία απειλή μείωσης του ποσοστού μας κέρδους; Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι σε μελλοντική κινητοποίηση δεν θα βρούμε τις ανωτέρω απειλές πάλι μπροστά μας; Εκτός και αν δεν υπάρξουν κινητοποιήσεις!

Αναδρομικά

Σε όλες τις ανωτέρω 'επιτυχίες' δεν γίνεται λόγος για τα...αναδρομικά rebate και για τα υπόλοιπα από εδώ και πέρα rebate, που θα εισπράττονται ανεξάρτητα από το πότε θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ!

Δεν γίνεται λόγος για τον ξεχασθέντα συμψηφισμό ή για την φορολογική επιδρομή που μας πλήττει καίρια! Δεν γίνεται λόγος για τα ΦΥΚ.

Δεν γίνεται λόγος για την πληρωμή φόρου εισοδήματος μόνο για όσα εισοδήματα εισπράττουμε, κατά το πρότυπο του ιατρικού κόσμου, και που κανείς από το υπουργείο Οικονομικών δεν συζητά!

Ποτέ δεν πίστεψα ότι η οποιαδήποτε κινητοποίηση πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό! Ούτε πίστεψα σε κινητοποίηση με κομματικές και άλλες σκοπιμότητες. Το αντίθετο: Η οποιαδήποτε κινητοποίηση πρέπει να έχει αρχή, πλαίσιο διεκδίκησης, κανόνες τήρησης του αγώνα, και σχέδιο λήξης της.

Να γνωρίζουμε δηλαδή τι διεκδικούμε και πότε σταματάμε. Μέχρι σήμερα όλα αυτά ίσχυσαν μόνο στην θεωρία. Ξεκινούσαμε πάντα όλοι μαζί με τυμπανοκρουσίες και κάποιοι σταματούσαν με ψίχουλα.

Πρόεδροι ΦΣ της χώρας δήλωναν αγωνιστική διάθεση που άγγιζε τα όρια της υπερβολής, όταν οι ίδιοι γνώριζαν ότι τα μέλη τους δεν θα ακολουθούσαν ή ότι με την πρώτη ευκαιρία θα την...έκαναν.

Απλά, βασίζονταν στους άλλους. Και αυτοί οι συνάδελφοι έτυχαν της προστασίας του προέδρου του ΠΦΣ. Ονόματα δεν λέω. Αν προκληθώ, όμως, εδώ είμαστε...

Και τέλος αν πράγματι αυτό που δηλώνει συνεχώς ο πρόεδρος του ΠΦΣ το εννοεί, ότι δηλαδή χωρίς τον ΦΣΑ δεν γίνεται κινητοποίηση, ας μην προσβάλει τουλάχιστον με τις πράξεις του τα έγγραφά του και τα SMS του, τους συναδέλφους του της Αττικής! Γιατί η Αττική (όπως και άλλοι σύλλογοι) και αγωνίστηκε και έχασε όταν άλλοι κέρδισαν από τον αγώνα της. Το παραδέχτηκε μάλιστα ο ίδιος στη γενική συνέλευση του ΠΦΣ.

Αντιστρέφω, λοιπόν, την αναφορά του για 'δήθεν αγωνιστές' και τον καλώ να μας πει σύμφωνα με την δική του λογική τι εννοεί με τον όρο 'αγωνιστής'. Ποιο είναι δηλαδή το πρότυπο του αγωνιστή, ώστε να γνωρίζουμε τι μας περιμένει.

Εξουσία

Πιστεύω, πάντως, ότι δεν εννοεί αυτόν που συνδιαλέγεται πάντα με την εκάστοτε εξουσία και με τις πρώτες υποσχέσεις κάνει πίσω (βλέπε χρέη , συμψηφισμός, rebate κ.λπ.).

Ούτε αυτόν που αρνείται να συγκρουστεί με υπουργούς και αρμοδίους διότι φοβάται τα απειλητικά Δελτία Τύπου που εκδίδουν (βλέπε Δελτίο Τύπου υπουργείου Υγείας).

Αγωνιστής, επίσης, δεν είναι αυτός που αποδέχεται και μάλιστα δημόσια ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία η μη υλοποίηση των ανωτέρω απειλών, χωρίς μάλιστα να έχουν αποσυρθεί από αυτούς που τους εκτόξευσαν.

Πιστεύω ότι δεν εννοεί αυτόν που σφυρίζει αδιάφορα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ ή που βάζει κομματικά και άλλα συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του κλάδου.

Επειδή, λοιπόν, πιστεύω και εγώ αυτό που αναφέρει στο τέλος του διαγγέλματος, ότι δηλαδή μέσα στο 2013 μας περιμένουν και άλλοι πολλοί αγώνες.

Αλλά και νίκες', οφείλω να τον συμβουλεύσω ότι, εάν πράγματι πιστεύει σε μελλοντικούς αγώνες, ας μην απαξιώνει τους αγωνιστές που έχουν αποδείξει με την στάση τους το φρόνημά τους γιατί θα το βρει μπροστά του! Η ενότητα δεν επιβάλλεται, αλλά κατακτάται. Δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα ίδια γνωστά .... σενάρια του παρελθόντος.

Τέλος, στην σημείωση του προέδρου του ΠΦΣ ότι « ποτέ δεν συμφώνησα με την τακτική ορισμένων 'μεγαλόσχημων συνδικαλιστών', οι οποίοι την κρίσιμη ώρα, αποφεύγουν με αστείες δικαιολογίες να παρευρεθούν σε σοβαρές συναντήσεις ή σε κοινά συμβούλια με σκοπό να διαφοροποιηθούν στην οποιαδήποτε απόφαση και αν λάβει το ΔΣ του ΠΦΣ.

Η μεθόδευση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον την εγωπάθεια τους και μικροσυνδικαλιστικούς τακτικισμούς ανάξιους για τον κλάδο και για τους χιλιάδες φαρμακοποιούς, έχω να πω το εξής:

Δεν ξέρω σε ποιόν απευθύνεται. Για να μην δημιουργούνται όμως εντυπώσεις αν εννοεί εμένα, δηλώνω ότι παραβρέθηκα πάντα σε όλες τις γενικές συνελεύσεις και στα άτυπα διευρυμένα συμβούλια του ΠΦΣ ακόμα και όταν είχα πρόβλημα.

Στις μόνες συναντήσεις που δεν έχω συμμετάσχει είναι στις 'κλειστές' συναντήσεις, για τις οποίες έχω...αλλεργία. Αυτή την απέκτησα στην κλειστή συνάντηση της 3ης Ιουνίου 2012 που αναφέρθηκα ανωτέρω και στην οποία γνώρισα την αποθέωση του κομματισμού!!

Πάντως, από τούδε και στο εξής σε οποιαδήποτε συνάντηση με την όποια εξουσία που θα αφορά προβλήματα του κλάδου, η παρουσία μου (εάν χρειάζεται) θα συνοδεύεται πάντα από μέλος του ΔΣ του ΦΣΑ, δικής μου επιλογής! Ας το γνωρίζουν ώστε να μη με καλούν...ασκόπως.

Αντιθέτως, κάποιοι πράγματι «μεγαλόσχημοι συνδικαλιστές» μέλη του ΦΣΑ έχουν διαγράψει από τις υποχρεώσεις τους τις γενικές συνελεύσεις του ΦΣΑ. Τι να φοβούνται άραγε';

Απάντηση

Στην ανοικτή επιστολή του κ. Λουράντου, απάντησε την Τετάρτη ο κ. Αμπατζόγλου:

'Απορώ για την αντίδραση του κ. Λουράντου.Αντιπαρέρχομαι όσα αναφέρει και ξεκαθαρίζω τα εξής:Ο ρόλος του προέδρου του ΦΣΑ όπως και όλων των συλλόγων είναι σεβαστός. Και κομβικός.

Για τον λόγο αυτό, καλείται πάντα σε όλες τις επαφές προκειμένου να ενημερωθεί από 'πρώτο χέρι' και φυσικά να λάβει μέρος στην διαμόρφωση των όποιων αποφάσεων.

Συνεπώς,του προτείνω να συμμετέχει στις επαφές και τις συνεδριάσεις των οργάνων και να βοηθάει με την παρέμβασή του στην λήψη της όποιας απόφασης αφορά στον κλάδο.

Πάντα είμαστε ανοιχτοί στην συνεργασία και πιστεύω ότι η εντολή των φαρμακοποιών προς όλους μας είναι η σύνθεση και όχι η διαίρεση'.

Δ.Κ.
IATRONET

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου