Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Μόλις πέντε οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ στη Ροδόπη

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης τόνισε πως, εξαρχής ο αριθμός των συμβεβλημένων ιατρών ήταν περιορισμένος, φαινόμενο που συναντάται πανελλαδικά.

Σεβασμό στο λειτούργημα του ιατρού και στην περίθαλψη του ασφαλισμένου, διεκδικούν οι γιατροί που κατέρχονται σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 17 Ιανουαρίου. Την πανελλαδική απεργία στις 17 Ιανουαρίου έχει εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει αναφορά στις περικοπές των δαπανών υγείας, που οδηγούν «σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης». Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο κατάρρευσης». Σημειώνει ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς, τα νοσοκομεία αποδιοργανώνονται με την κατάργηση - συγχώνευση νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων και τη μείωση θέσεων του προσωπικού, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν αποδυναμωθεί, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη πολιτική και το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο κλείνει.


300 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ


Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012 περισσότερα από 300 εκ. ευρώ στους γιατρούς, και περισσότερα από ένα δις για τα έτη 2010 και 2011, είπε μιλώντας στο «Χ», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης. Για το λόγο αυτό και υπό το φόβο κατάρρευσης του συστήματος υγείας, οι λειτουργοί της υγείας αντιδρούν, επισημαίνοντας ότι δίνουν ένα νέο αγώνα, με γνώμονα το γενικό καλό. «Η λογική που υπαγορεύει αυτή την απεργία είναι ότι χρειάζεται συνεχής και συλλογικός αγώνας προκειμένου να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια και το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος, αλλά κυρίως και τις ανθρώπινες παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους. Αυτοί είναι οι λόγοι που όλοι οι γιατροί απεργούμε πανελλαδικά την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου διεκδικώντας το σεβασμό στο λειτούργημα του γιατρού». Ο κλάδος, κάνει λόγο για λογιστική τακτική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠYΥ, φορείς που επιμένουν στις αλόγιστες περικοπές στον τομέα της υγείας. «Οι περικοπές στις δαπάνες της υγείας, με την ελλειμματική χρηματοδότηση και παράλληλα με την ύφεση, την ανεργία, προκαλούν και μειώσεις εισφορών, οδηγούν στην υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους γιατρούς σε οικονομική καχεξία και ασφυξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένηση των παροχών τους και σε αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους κάλυψης». 


Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, πολλοί νομοί της χώρας κινδυνεύουν να μείνουν γιατρούς. Η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες. Παράλληλα, η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του Οργανισμού, καθώς -όπως αναφέρει- παρατηρείται κύμα φυγής ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.


Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε και για τη Ροδόπη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Ο κ. Κυριαζίδης τόνισε πως, εξαρχής ο αριθμός των συμβεβλημένων συναδέρφων του ήταν περιορισμένος, φθάνοντας ακόμα και σήμερα τους πέντε γιατρούς. «Τα αίτια είναι γνωστά και στους πολίτες και στο υπουργείο Υγείας. «Το κάνουν αυτό οι γιατροί γιατί είναι πολύ χαμηλή η ιατρική αμοιβή 6,50 ευρώ καθαρά ανά ασθενή. Το κόστος των πολλών εργασιακών εξετάσεων είναι περισσότερο από την αμοιβή. Η πολιτική του «δεν πληρώνω». Έχουμε συμπληρώσει το έναν χρόνο λειτουργίας του οργανισμού και δεν έχει διορθωθεί τίποτα απολύτως. Δεν έχουμε στα χέρια μας καν τις συμβάσεις τις οποίες έχουμε υπογράψει μονομερώς εμείς, γιατί δεν τις έχει υπογράψει το ΕΟΠΥΥ», τόνισε. 


ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο. Επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά. Η Ένωση σημειώνει ότι ακόμα και στους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο νομός Λακωνίας 2, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2. Τα ίδια ισχύουν και για όλες τις άλλες ειδικότητες. Για παράδειγμα, νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας. 
Όπως επισημαίνει η Ένωση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχει και το όριο των 200 επισκέψεων ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες. 


http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου