Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ράιχενμπαχ VS Σουλιώτη! Γερμανικό ή ελληνικό το σχέδιο για τις αλλαγές σε Κέντρα Υγείας-πολυϊατρεία;



Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι οποίες αλλαγές προωθηθούν τελικά από τον Άδωνι Γεωργιάδη στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα φέρουν την υπογραφή της περιβόητης Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, παρά το πρόσφατο πόρισμα της ελληνικής επιστημονικής επιτροπής με επικεφαλής του Κ.Σουλιώτη. Τι θα συμβεί τελικά;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Γερμανός ή Έλληνας θα βάλει τελικά την υπογραφή του στις πολυσυζητημένες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στα Κέντρα Υγείας δηλαδή και στα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα; Ιδού το ερώτημα. 


Εδώ και καιρό η περιβόητη Task Force του Γερμανού Χορστ Ράιχενμπαχ έχει καταθέσει τις απόψεις της γραπτώς για το τι θα πρέπει να γίνει σε ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ. Μάλιστα αναμένεται να καταθέσει νέα πιο αναλυτική πρόταση για το τι θα πρέπει να γίνει.

Από την άλλη εδώ και καιρό ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέθεσε σε επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής του Κ.Σουλιώτη να σχεδιάσει το νέο σύστημα. Η πρόταση των Ελλήνων κατατέθηκε και δημοσιοποιήθηκε. 

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κύβος ερρίφθη ήδη και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, και η πρόταση Σουλιώτη αποτελεί απλά ένας είδος … «ελληνοποίησης» ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις ότι υιοθετήθηκε χωρίς συζήτηση η Γερμανική πρόταση. 

Γεγονός βέβαια που δε φαίνεται να είναι μακριά από την πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και καιρό πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Υγείας γνώριζαν και δεν έκρυβαν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. 

Βέβαια ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι θα γίνει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς (ξεκίνησε ήδη) και ο ίδιος θα κλειστεί στο γραφείο του για μέρες αν είναι να πάρει όλες τις αποφάσεις. 

Παρ αυτά η επιφυλακτικότητα ζει και βασιλεύει στους εργαζόμενους του συστήματος. Εξάλλου υπήρχε και η αρχική πρόταση της Task Force για τον νέο ΕΟΠΥΥ που μιλούσε για διαχωρισμό του ρόλου «αγοραστή» και «παρόχου» υπηρεσιών υγείας, πρόταση η οποία σύντομα υιοθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας με τη μορφή του προβληματισμού…
Ίδωμεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου