Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Οι οδηγίες δεν περικόπτουν εξετάσεις, αποτελούν εργαλείο - δενμας αφορούν οι εντυπωσιασμοί



Την πολιτική του για τις κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων υπερασπίζεται για ακόμη μία φορά ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι το βήμα αυτό, είναι η πρώτη αποφασιστική πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας για την θέσπιση κανόνων και κριτηρίων αμιγώς επιστημονικών, τεκμηριωμένων με βιβλιογραφία, η οποία αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα της Υπουργικής Απόφασης.

Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες δεν αμφισβητήθηκαν από καμία επιστημονική εταιρεία, αντίθετα επιβεβαιώθηκαν, όπως από την Ουρολογική εταιρεία, η οποία συμφωνεί με την εξέταση του PSA, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός με αφορμή τις δηλώσεις χθες του ΙΣΑ και των Συλλόγων Ασθενών οι οποίοι χαρακτήρισαν τα μέτρα για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα φάρμακα αντιεπιστημονικά. «Οι όποιες κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων από όπου κι αν προέρχονται δεν μας αφορούν», υπογραμμίζει ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:


«Στο ίδιο πνεύμα εφαρμόζονται ήδη κανόνες συνταγογράφησης φαρμάκων με κριτήρια την ειδικότητα, τον κάθε ΑΜΚΑ χωριστά, την γεωγραφική περιοχή και την εποχικότητα. Στόχος του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός της μεγάλης σπατάλης στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και της συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών εντός των ορίων που θέτουν πρωτίστως οι ανάγκες των ασθενών.




Οι συνταγογραφικές και κατευθυντήριες οδηγίες δεν περικόπτουν εξετάσεις, δεν στερούν από τους ασθενείς τις αναγκαίες διαγνωστικές τους εξετάσεις. Αποτελούν όμως ένα εργαλείο στα χέρια των γιατρών, προκειμένου οι ίδιοι να βελτιώσουν το μείγμα της συνταγογράφησης τους.


Το όλο σύστημα στηρίζεται στην διαρκή ενημέρωση των γιατρών και το σημαντικό είναι ότι εξοικονομούνται πόροι από τον περιορισμό της σπατάλης.


Πόροι αναγκαίοι και πολύτιμοι για την επέκταση των παροχών του ΕΟΠΥΥ σε νέα καινοτόμα και ιατρικά αποτελεσματικά φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας.

Να θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν ότι από τους κανόνες συνταγογράφησης εξαιρούνται οι καρκινοπαθείς, όπως και άλλες ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες ασθενών.Η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους όπως και τα νοσοκομειακά φάρμακα που δίδονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν συμμετοχή ή άλλη επιβάρυνση για τους ασθενείς.




Επίσης, για την χορήγηση αναλώσιμου υλικού και σκευασμάτων ειδών διατροφής σε περιπτώσεις σπάνιων και χρόνιων παθήσεων δεν καταβάλλουν καμία συμμετοχή οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου (I), οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου (I), οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, όσοι κάνουν χρήση αντλίας ινσουλίνης, οι μεταμοσχευθέντες και οι HIV θετικοί ασθενείς.


Επιπλέον οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου (II) δεν καταβάλουν συμμετοχή για τη δαπάνη αγοράς συρίγγων ινσουλίνης μιας χρήσης, αναλωσίμων των συσκευών χορήγησης ινσουλίνης και ταινιών μέτρησης σακχάρου στο αίμα.




Επίσης, χορηγούνται δωρεάν ειδικά προϊόντα και σκευάσματα διατροφής σε σπάνιες παθήσεις όπως μεταβολικά νοσήματα, κοιλιοκάκη, δυσαπορρόφηση από συγκεκριμένες παθήσεις κ.λ.π.


Κύριο μέλημα του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της επάρκειας για όλους και η διεύρυνσή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο».

«Το προσχέδιο του Νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού,«αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για όλους να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στη βελτίωση των παροχών προς όφελος των ασθενών μας. Οι όποιες κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων από όπου κι αν προέρχονται δεν μας αφορούν».








13 σχόλια:

  1. Ελπίζω να μπει ένα πλαφόν και σ' αυτήν την καθημερινή δακτυλική εξέταση που υφιστάμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ -ΦΥΣΙΑΤΡΟΙ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΟΥΝ .Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ.
    ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
    18.9.2014
    Ερώτηση
    Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

    ΘΕΜΑ: Οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση απειλούν την ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
    Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει η Υ9/οικ.70521 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β, 2243/ 18-8-2014) σχετικά με τον έλεγχο της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων. Με τελείως αντιεπιστημονικό τρόπο έχει περιοριστεί η δυνατότητα των ειδικών Ιατρών Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑΠ) να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε μια σειρά απαραίτητων εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι φυσίατροι να αδυνατούν να ασκήσουν το έργο τους.
    Συγκεκριμένα, στην εν λόγω Υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι οι ιατροί της ειδικότητάς τους δύνανται να παραγγέλλουν δέκα (10) φυσικοθεραπείες, περιορισμένο αριθμό αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, μία (1) μαγνητική τομογραφία και μία (1) συνεδρία Αποκατάστασης με το ημερήσιο ειδικό νοσήλιο.
    Αντίθετα το όριο είναι μηδενικό για απλή ακτινογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονική τομογραφία (κωδικός ΕΟΠΥΥ 04), θεραπείες αναλγησίας – TENS (κωδικός ΕΟΠΥΥ 02), Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ, ΚΤΑ, ΑΤΑ), BIOFEEDBACK (κωδικός ΕΟΠΥΥ 27), Ουροδυναμική μελέτη (κωδικός ΕΟΠΥΥ 39), σπινθηρογράφημα οστών (κωδικός ΕΟΠΥΥ 49), TRIPLEX (κωδικός ΕΟΠΥΥ 50), Ειδική Αγωγή (κωδικός ΕΟΠΥΥ 53).
    Στον οποιονδήποτε, ιατρό ή μη, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι υπό αυτούς τους περιορισμούς η άσκηση της ιατρικής είναι ανέφικτη είτε στο ιδιωτικό ιατρείο, είτε στο Εργαστήριο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, είτε στο κέντρο Αποκατάστασης είτε σε κλινική ΦΙΑΠ του ΕΣΥ. Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς πολλές από τις παραπάνω μη συνταγογραφούμενες εξετάσεις περιλαμβάνονται στον υπό διαβούλευση νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.
    Επίσης, η Υπουργική Απόφαση Υ9/70522 (ΦΕΚ Β, 2247/18-8-2014) θεσπίζει άνιση μεταχείριση στην εφαρμογή του rebate για την ειδικότητα των Ιατρών ΦΙΑΠ. Παρατηρούμε ότι για θεραπευτικές πράξεις που μπορούν να εκτελούν και άλλα επαγγέλματα που ανήκουν σε άλλη ΚΑΕ τους ζητείται επιστροφή κατά πολύ πιο μικρότερη από τι στους Ιατρούς ΦΙΑΠ που εκτελούν τις ίδιες πράξεις. Στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, θα επιβάλλεται διπλό rebate, αρχικά 40% από το πρώτο ευρώ ως αυτοπαραπέμποντες και μετά κλιμακωτό από 30-60%. Ουσιαστικά τελικό rebate πάνω από 70-80%, καθώς για 2.000 ευρώ μηνιαίο τζίρο εργαστηριακών εξετάσεων επί παραδείγματι, το rebate θα φθάνει το 70%. Αν στα ανωτέρω συμπεριλάβουμε και την παρακράτηση φόρου και λοιπών κρατήσεων που φτάνουν το 23%, είναι δεδομένο ότι ο γιατρός στο τέλος θα πληρώνει ο ίδιος προκειμένου να εξετάσει έναν ασθενή! Να σημειωθεί επίσης ότι οι διατάξεις αυτές είναι αναδρομικές από 1-1-2014, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των εργαστηρίων ΦΙΑΠ.

    Κατόπιν των παραπάνω,

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός
    1. Πιστεύει ότι είναι δυνατόν να ασκηθεί με επιστημονική επάρκεια το επάγγελμα του Ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης χωρίς τη δυνατότητα συνταγογράφησης απαραίτητων εξετάσεων;
    2. Τι τελικά θα ισχύσει, οι περιορισμοί της Υ9/οικ.70521 Υπουργικής Απόφασης ή αυτοί του νέου κανονισμού του ΕΟΠΥΥ;
    3. Είναι στις προθέσεις του να επανεξετάσει την πολιτική του rebate, τουλάχιστον όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των ποσοστών σε κάθε ειδικότητα;

    Οι ερωτώντες βουλευτές
    Ανδρέας Ξανθός


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλετε απαντήσεις για την ειδικότητα αυτή ,καλό ειναι να ανατρέξετε στην επίσημη σελίδα
      της ευρωπαικής ένωσης ειδικευμένων ιατρών UEMS

      http://www.euro-prm.org/index.php?lang=en

      Διαγραφή
  3. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ.......!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα ήθελα να ξέρω ποιο επιστημονικο κριτηριο και ποια διεθνή βιβλιογραφία επιβαλλει την συνταγογράφηση μόνο 5 ή 6 βιοχημικών εξετάσεων ανα ασθενη ωστε να μπορεί ο γιατρός να κάνει ορθή διάγνωση;;;;;Ειναι γελοιότητα, και η ηγεσία του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ ψεύτες που στην αγωνία τους να περιορίσουν την δαπάνη ανακαλύπτουν βλακώδεις "πατέντες"- οδηγίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πούντες ρε παιδιά οι οδηγίες;; Τις είδε κανένα να εφαρμόζονται;;;
    Εγώ δεν είδα καμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι οδηγίες ,οι οποίες είναι και νόμος του κράτους πλέον, αποτελούν κατευθυντήριες οδηγίες εκτός των ιατρών και προς τις ελεγκτικές εταιρείες.¨Οταν λοιπόν συνάδελφε θα δεις τις δαπάνες σου να περικόπτονται απο τις ελεγκτικές εταιρείες θα καταλάβεις οτι οι οδηγίες και υπάρχουν και εφαρμόζονται!!!!

      Διαγραφή
    2. ΑΦΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΤΕ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΟΥΣΤΗΤΕ ΤΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΗΡΕ???ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ.ΣΚΥΨΤΕ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ Π----Α.

      Διαγραφή
    3. http://posipy.gr/images/stories/DOCS/peebi19092014.pdf
      ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΥΤΟ ΤΙ ΣΧΟΛΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ?

      Διαγραφή
    4. ΟΛΑ ΠΟ ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ.ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΙΕΕ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΕΝΝΟΩ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ.ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.

      Διαγραφή
  6. Εγω εμαθα οτι υπαρχει πλαφόν ως προς τις εξετασεις που θα εκτελέσω, αρνούνται ομως πεισματικά να μας το ανακοινώσουν, ισως για να μας πούνε στό τέλος, κούκου την πατήσατε,γι αυτό σας κάνουμε claw back ή οπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, στο τέλος θα φταίμε μόνον εμείς ποτέ ο εοπυυ που μας εξωθεί στήν άμισθη εργασία (με αρκετά έξοδα αναλωσίμων) και κάποιους στήν χρεωκοπία, μία άλλη μου απορία πρός όλους τούς θεωρητικούς της ελευθερης αγοράς είναι πως ταιριάζουν ολα αυτά με τήν ιδεολογία τους εκτός εάν ειναι κρυφοκομμουνιστές με κόκκινα τσεκούρια και ντρέπονται να μας το πούν .Θωμόπουλος Ιωάννης / βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με τις ελεγκτικες εταιρείες θα κλαψουνε μανούλες .....είναι τρόπος να δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ μέχρι και πλεόνασμα θα το δείτε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή