Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΕΙΝΑ: Απάντηση των γιατρών της ΩΡΛ σχετικά με το χθεσινό δημοσίευμα της Πελοποννήσου

Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας Πελοπόννησος της Πέμπτης, 2 Οκτωβρίου 2014 με συντάκτρια την κ. Ριζογιάννη και με θέμα: ‘ΩΡΛ: Ανυπακοή κατά του Π. Γκούμα’

Απαντάμε:

‘Το εν λόγω δημοσίευμα είναι ανυπόστατο, ψευδές και συκοφαντικό σε ότι αφορά τους ιατρούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΠΠΓΝΠ.

Οι ιατροί της ΩΡΛ Κλινικής έχουν ισχυρή, άμεμπτη και συνεχή παρουσία στην κοινωνία της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή που χρονολογείται από 25-ετίας, εργαζόμενοι αποκλειστικά και μόνο για την δημόσια υγεία του ελληνικού λαού.

Υπηρετούν απρόσκοπτα το δημόσιο συμφέρον ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμιά καταγγελία εναντίον τους από οποιονδήποτε.

Τα περί ανυπακοής και αναρχίας είναι παντελώς ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ.

Είναι πρότυπα ηθικής, τιμιότητας, αξιοπρέπειας και επιστημονικής επάρκειας, γνωστοί σε όλο το πανελλήνιο.

Σε αυτό συνηγορούν ασθενείς, συγγενείς, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κύριε Μπονάνε, οι γιατροί αξιολογούνται κάθε μέρα από το έργο τους και τους ασθενείς τους. Από την καθημερινή (κι όχι εβδομαδιαία!) επίσκεψη στους θαλάμους των ασθενών, τις εφημερίες τους και την φυσική, κι όχι κατ’ ανάθεση, παρουσία τους στο χειρουργείο.

Οι γιατροί δεν δέχονται και δεν μπορούν να εξασκούν το έργο τους κάτω από απειλές και δημοσιεύματα τέτοιου είδους. Ούτε και από καταγγελίες που γίνονται για εκφοβισμό και ‘μαζεύονται’ άρον-άρον την επομένη.

Το δημοσίευμα που πρόσφατα αναρτήθηκε σε πατρινά blogs για υψηλόβαθμο καθηγητή ιατρικής, που δεν δίδασκε και δεν χειρουργούσε επί 25ετία, από πού συνάγεται ότι διοχετεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο από τους ιατρούς της ΩΡΛ Κλινικής ? Τα περί ‘λάσπης’, αλήθεια, ποιόν αφορούν κ. Μπονάνε?

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

Παρακάτω το άρθρο της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Πέμπτη 2/10/2014)
‘ΩΡΛ: Ανυπακοή κατά του Π. Γκούμα’
Της Μαρίνας Ριζογιάννη

Σε καθεστώς αναρχίας έχει περιέλθει η Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική μετά τις πρωτοφανείς αντιδράσεις ομάδας γιατρών της . Αιτία η εκλογή του νέου καθηγητή της κλινικής, ο οποίος προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Θράκης, και όχι, όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν, από την ίδια την κλινική.

Στο στόχαστρο των αντιδράσεων έχει μπει ο νυν διευθυντής της κλινικής και πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Παναγιώτης Γκούμας, στον οποίο δεν αναγνωρίζουν, προφανώς, ότι υποστήριξε την επιλογή με αξιοκρατία και βάσει των μετρήσιμων προσόντων που προβλέπει ο νόμος.

Η έναρξη του «πολέμου» έγινε πριν κληθούν οι εκλέκτορες να ψηφίσουν, με την τοπική υποψηφιότητα να διεκδικεί σθεναρά τη θέση παρ’ ότι πρόκειται για μία ανοιχτή διαδικασία που μπορεί να θέσει υποψηφιότητα όποιος επιθυμεί.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Συγκεκριμένα υπέβαλαν τα χαρτιά τους 3 υποψήφιοι, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από την πανεπιστημιακή κλινική της Πάτρας και οι άλλοι δύο από άλλα πανεπιστήμια. Οι 6 εκλέκτορες ψήφισαν ομόφωνα τον καθηγητή Βασίλειο Δανιηλίδη από το Πανεπιστήμιο της Θράκης καθώς είχε τα περισσότερα προσόντα και μάλιστα με διαφορά από τους άλλους υποψηφίους.

Η επιλογή προκάλεσε πόλεμο κατά του κ. Γκούμα.

Η σύρραξη έχει φτάσει τόσο στη διοίκηση του ΠΓΝΠ όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Και οι δύο αρχές έχουν απαντήσει εγγράφως, αναγνωρίζοντας νομιμότητα στην επιλογή.

Παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να μην συμμορφώνεται με το πρόγραμμα της κλινικής, να μην υπακούει στον διευθυντή και να λειτουργεί όπως επιθυμεί. Συμπεριφορά η οποία υπονομεύει την ομαλή λειτουργία της κλινικής και φυσικά την άφιξη του νέου καθηγητή, καθώς σε διάστημα 9 μηνών περίπου συνταξιοδοτείται ο νυν.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κλινική έχει ασχοληθεί συστηματικά ο διοικητής Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίο μιλώντας στην «Π» χαρακτήρισε «περίεργο» τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εναντίον του κ. Γκούμα.

«Τους έχω καλέσει και τους έχω ζητήσει την υπακοή τους στον διευθυντή της κλινικής. Ο διευθυντής της κλινικής είναι 30 χρόνια έχει δοκιμαστεί επιστημονικά και κοινωνικά. Εχει τοποθετηθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την Πολιτεία σε θέσεις ευθύνης, απομένει λίγο χρονικό διάστημα να συνταξιοδοτηθεί και θεωρώ ότι αυτά είναι χτυπήματα κάτω από τη μέση για κάποιον που επί τόσο χρόνια έχει και επιστημονική και κοινωνική προσφορά και μάλιστα κάποιοι από τους πολέμιους του οφείλουν και την επιστημονική τους εξέλιξη».

Μάλιστα ο κ. Μπονάνος τους κάλεσε να φροντίσουν να επέλθει κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας στην κλινική προς όφελος των πολιτών. «Μ’ ενδιαφέρει η ομαλή λειτουργία της κλινικής και τους ξεκαθάρισα ότι θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις από τη στιγμή που θα μάθω ή θα έχω καταγγελία πολίτη για κάποια αβελτηρία τους ή για κάποια διαμάχη, η οποία στέρησε τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και δεν ήταν συνεπείς στο καθήκον τους. Αυτά τα πράγματα δεν τα σηκώνω και δεν τα επιτρέπω σε κανέναν».

Τέλος, τουςπροειδοποιεί εκ νέου ότι δεν θα γίνει αποδέχτης λάσπης. «Οποιος έχει κάτι συγκεκριμένο να πει να το γράψει να βάλει την υπογραφή του και να μου το καταθέσει για να το διερευνήσουμε. Την αόριστηλασπολογία δεν τη δέχτηκα ποτέ στη ζωή μου και ούτε θα την ενθαρρύνω πόσω μάλλον για ένα δημόσιο πρόσωπο, όπως ο κ. Γκούμας».

ΓΚΟΥΜΑΣ

Η «Π» απευθύνθηκε στον κ. Γκούμα, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος και περιορίστηκε να αναφέρει μόνον ότι για το κλινικό κομμάτι της υπόθεσης έχει επιληφθεί η διοίκηση του νοσοκομείου για το δε ακαδημαϊκό, η πρυτανική αρχή και όποια άλλη αρχή για την υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψής του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου