Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Μ. Βορίδης για Έμπολα:'' Δεν έχουμε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα''! Έρχεται άσκηση ετοιμότητας

IATROPEDIA. 
Σε κόκκινο συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας προκειμένου ο θανατηφόρος ιός Έμπολα να μην περάσει τα σύνορα της χώρας. Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο υπουργος υγείας Μάκης Βορίδης ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν έχουμε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα αν και εξετάσθηκαν αρκετά. Τι δήλωσε 

Ο υπουργός υγείας εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την θωράκιση της χώρας από τον ιό. ''Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και κάνενα ύποπτο κρούσμα ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι έχουν σταλεί οδηγίες προς όλο το προσωπικό στα σημεία εισόδου της χώρας όπως αεροδρόμια και λιμάνια ώστε να γνωρίζουν οι υπέυθυνοι πως θα αντιμετωπίσουν τυχόν ύποπτο περιστατικό.

Επίσης τις επόμενες δέκα ημέρες το υπουργείο υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Μετά το συναγερμό που σήμανε στις χώρες της Ευρώπης για την από κοινού αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στο πόδι βρίσκονται και οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας, Για το λόγο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν επιπλέον μέτρα αν παραστεί ανάγκη.

Τι περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

Πάντως το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι φορείς τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που εκδηλωθεί κρούσμα στην Ελλάδα. το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει: 


Ως πρώτο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση περιστατικού που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ορίστηκε το "Αμαλία Φλέμιγκ".

Ως εργαστήριο για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων περιστατικού που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό, ορίστηκε το εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για τη διαχείριση περιστατικών στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουν εκπονηθεί ειδικοί αλγόριθμοι, οι οποίοι προβλέπουν:

Τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) - Επίσκεψη σε δομή Υγείας - Επίσκεψη σε ιατρείο αεροδρομίου - Κλήση σε ΕΚΑΒ.

Καθορισμός από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι το περιστατικό είναι "ύποπτο": Ενημέρωση Κέντρου Επιχειρήσεων - Ενημέρωση ΚΕΕΛΠΝΟ, έναρξη ιχνηλάτησης - Ενημέρωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής υπουργείου Υγείας.

Εντολή από Κέντρο Επιχειρήσεων για την ειδικού τύπου μεταφορά του «ύποπτου» περιστατικού από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο αναφοράς:

Νοσοκομείο αναφοράς, ειδική πτέρυγα απομόνωσης - Λήψη κλινικού δείγματος και μεταφορά αυτού από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο εργαστήριο αναφοράς - Επί αρνητικού, έξοδος από την ειδική πτέρυγα απομόνωσης για περαιτέρω αντιμετώπιση - Επί θετικού, είσοδος σε ειδικό θάλαμο θεραπείας νοσοκομείου αναφοράς - Σε περίπτωση θανάτου, διαχείριση βάσει των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

2 σχόλια: