Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τέσσερις υπουργοί και ένα…κούρεμα! Τι θα ανακοινώσουν Βορίδης, Άδωνις, Λυκουρέντζος, Λοβέρδος



Τέσσερις υπουργοί- νυν και πρώην- της συγκυβέρνησης ενώνουν της δυνάμεις τους για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ιδιωτικές κλινικές. Τι θα ανακοινώσουν;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Δίπλα δίπλα αναμένεται να κάτσουν σήμερα ο νυν υπουργόςΜάκης Βορίδης, ο τέως Άδωνις Γεωργιάδης και οι πρώην υπουργοί υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι τέσσερις της συγκυβέρνησης θα φθάσουν στην οδό Αριστοτέλους έπειτα από πρόσκληση του Μάκη Βορίδη για να παρουσιάσουν από κοινού τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ιδιωτικές κλινικές που περιλαμβάνονται στο πόρισμα που συνέταξαν 5 ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου. Ένα πόρισμα που καταλογίζει υπερχρεώσεις κοντά στα 50 με 60 εκατ. από κλινικάρχες. 

Ο Μάκης Βορίδης πάντως φαίνεται πως κάλεσε τους συναδέλφους του υπουργούς θεωρώντας πως η όλη διαδικασία ξεκίνησε από τη δική τους θητεία για να μπορούν σήμερα να εντοπισθούν όσοι από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών επιχείρησαν να θησαυρίσουν σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του. 

Στην ουσία τώρα των κλινικών ελέγχων, οι πέντε ιδιωτικές εταιρείες που εξέτασαν λεπτομερώς τις οικονομικές αξιώσεις των ιδιωτικών κλινικών κατέληξαν, όπως ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης προανήγγειλε, ότι περίπου το 15 με 25% των χρεώσεων ήταν πλασματικές. Πρόκειται για ένα ποσό που αγγίζει περίπου τα 50 με 60 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο νοσηλίων που ξεπέρασαν τα 320 εκατ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των οικονομικών αξιώσεων των ιδιωτικών κλινικών, τα αμφισβητούμενα ποσά που εξετάσθηκαν λεπτομερώς άγγιξαν τα 130 εκατ. ευρώ. 

Πάντως μετά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών και την αφαίρεση των υπερχρεώσεων, ο υπουργός Υγείας είναι πιθανό να επιβάλει ποινές σε όσους υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα προωθεί τους ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στα ιδιωτικά νοσοκομεία. 

Ειδικότερα με ειδικά “συνεργεία” που θα αποτελούνται κυρίως από γιατρούς θα πραγματοποιούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι στις νοσηλείες των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές.

Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο ενώ οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να έλθει και ο Δεκέμβριος. 

Πάντως με βάση το σχεδιασμό Βορίδη, θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική όπως στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες όπου είτε ένας γιατρός εγκαθίσταται μέσα στο νοσοκομείο, είτε ειδικές ομάδες μεταβαίνουν στις κλινικές και ελέγχουν τις νοσηλείες από την αρχή έως το τέλος. Καταγράφουν νοσήματα, φάρμακα, απαιτούμενες ημέρες νοσηλείας και ιστορικό, ενώ για την κάλυψη των εξόδων από τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους. 

Στο μεταξύ όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου- σύμφωνα με τον υπουργό υγείας - να έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα ώστε να διαπιστωθεί και εκεί εάν έχουν γίνει υπερχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου