Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

EΝΩΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ: Απόσυρση δεύτερου Rebate για κλινικοεργαστηριακούς – προβλήματα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ε.Κ.Ε.)
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosielke1@gmail.com

ΑΘΗΝΑ 10/10/2014

ΘΕΜΑ: Απόσυρση δεύτερου Rebate για κλινικοεργαστηριακούς – προβλήματα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από έντονες πιέσεις του ΠΙΣ, ΙΣΑ, της Ένωσής μας, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) στο Υπουργείο Υγείας, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ όπου διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρχει ταυτόχρονη εφαρμογή διπλού-σωρευτικού Rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Η απόφαση αυτή είναι μέσα σε αυτά που ζητάμε εδώ και καιρό και κάνει εν μέρει αποδεκτές τις από διμήνου αιτήσεις μας στο Υπουργείο Υγείας μετά την έκδοση των αποφάσεων της 18/8/2014.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την κατάργηση του Claw back και Rebate μέτρα που καταστρέφουν τους ελευθεροεπαγγελματίες για την κατάργηση των οποίων έχουν καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια οι σύλλογοι.

Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ζητήσαμε στην παρούσα φάση και μέχρι την απόφαση των δικαστηρίων οι όποιες εκπτώσεις να αρχίζουν πάνω από 2000 ευρώ, διότι έτσι βοηθούνται οι νέοι και με χαμηλό κύκλο εργασιών ιατροί, θέση που ο Υπουργός είπε θα εξετάσει.


Εξ άλλου με τις Υπουργικές αποφάσεις της 18/8/2014 για πρώτη φορά πλέον νομοθετείται και ο όρος αυτοπαραπομπή για τους κλινικοεργαστηριακούς (που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο σε απλές ανακοινώσεις) κάτι που ήταν αυτονόητο και ίσχυε για όλες τις άλλες χώρες τις Ευρώπης, πλην όμως έως και το 2011 πλην κάποιων ταμείων στην πλειονότητα τα άλλα δεν τον εφάρμοζαν. Η έκπτωση του 40% ισχύει όπως αναφέρεται στις υπουργικές αποφάσεις μόνο στην αυτοπαραπομπή.

Ως προς την ΗΔΙΚΑ η Ένωσή μας έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα συνταγογράφησης με τις συνεχείς καθυστερήσεις, αλλά ιδίως με το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το πρωτόκολλο της υπερλιπιδαιμίας όπου στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να ξανατοποθετούνται οι ασθενείς από την αρχή σε πρωτόκολλο πράγμα που συνεπάγεται μεγάλο χρόνο απασχόλησης χωρίς ουσιαστικό λόγο. Μετά τις συνεχείς οχλήσεις μας στην ΗΔΙΚΑ λάβαμε την προφορική ενημέρωση ότι είναι θέμα πρωτοκόλλων και θα επανεκτιμηθεί μετά τις προτάσεις της Ένωσής μας για να μην ταλαιπωρούνται οι ιατροί. Για το θέμα αυτό θα υπάρχει συνεχείς και άμεση παρακολούθηση γιατί θεωρούμε ότι ταλαιπωρούνται οι ιατροί με αμιγώς γραφειοκρατικά κριτήρια.

Η Ένωσή μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να σας ενημερώνει, παρεμβαίνοντας όπου κρίνεται σκόπιμο.


1 σχόλιο:

  1. Τελικά τι θα ισχύει μέχρι 31-8-14 ? Θα ισχύει ότι για το 2013 η το εξοντωτικό rebate που ανακοινώθηκε 18/8/14?

    ΑπάντησηΔιαγραφή