Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση ένταξης του σακχαρώδη διαβήτη στις χρόνιες, μη αναστρέψιμες παθήσεις!

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Την πολύμηνη καθυστέρηση της ένταξης του σακχαρώδη διαβήτη στη λίστα των χρονίων και μη αναστρέψιμων παθήσεων καταγγέλλει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων και Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής στη σχετική ανακοίνωσή της:

"Η καθυστέρηση έκδοσης σε ΦΕΚ της απόφασης της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας για την ένταξή του στη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων με την παροχή ποσοστού 50% εφόρου ζωής, δημιουργεί μία πληθώρα προβλημάτων στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία άνευ λόγου και αιτίας ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται οικονομικά, λες και ο σακχαρώδης διαβήτης μετά από δύο με τρία χρόνια θα ιαθεί!

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στην αντιμετώπιση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στα ΚΕΠΑ, όπου, πέραν του γεγονότος ότι κάθε δύο με τρία χρόνια πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για την επανεξέτασή τους από την Επιτροπή, στη λίστα των δικαιολογητικών περιλαμβάνονται έγγραφα που ο ίδιος ο πολίτης δεν έχει την υποχρέωση να διαφυλάττει. Ιατρικές εξετάσεις και βιβλιάρια ασθενείας από την πρώτη εμφάνιση του διαβήτη, εργαστηριακές εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται, λάθος γνωματεύσεις με χαρακτηρισμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε τύπου 2.

Επιπλέον, η όλη αυτή κατάσταση, μετά και την έκδοση συγκεκριμένης λίστας παθήσεων του Υπουργείου Εργασίας που εμπίπτουν στο νόμο 2643/1998 και αφορά την πρόσληψη σε εργασία ατόμων ειδικών κατηγοριών, από τον Ιανουάριο του 2015, αποκλείουν για ακόμη μία φορά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αυτή τη φορά από τη χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.

Παράλληλα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία, σύμφωνα με το θεράποντα ιατρό τους πρέπει να ξεκινήσουν την ινσουλίνη, είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν συμμετοχή 10% για την ορμόνη της ζωής, την ινσουλίνη. Ήδη παρατηρούνται φαινόμενα όπου τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, παραλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους και την εμφάνιση των εξαιρετικά επίπονων επιπλοκών.

Στον αντίποδα, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχασαν την εργασία τους και έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση, δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα αναλώσιμά τους, ίσης αξίας στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη με τη φαρμακευτική αγωγή, από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω ελλείψεων που παρατηρούνται εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης. Επίσης, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο τα φαρμακεία των περισσότερων κρατικών νοσοκομείων ανά την Ελλάδα να μην δίνουν καθόλου αναλώσιμα σε ανασφάλιστους και να τους παραπέμπουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, παρά το γεγονός ότι με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφές διευκρινίσεις.
Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι ταμπού. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλους τους πολίτες σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αποκλείει από οτιδήποτε!".

3 σχόλια:

  1. Γιατι οι υγιείς διαβητικοί θα πρέπει να έχουν ποσοστό αναπηρίας 50%. Θα μας το εξηγήσει αυτό κανένας Παθολόγος ή Ενδοκρινολόγος;
    Τόσο ισχυρο είναι πια το lobbyτων διαβητικών;. Σε λίγο καιρό το 10% των Ελλήνων θα είναι ανάπηροι μόνο από το διαβήτη. Αυτό αλήθεια είναι Ευρωπαική πρακτική ή δικιά μας πρωτοτυπία; Θα αλλάξει ποτέ αυτό;
    Αυγερινός Χρήστος
    Καρδιολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Christ Morning Star ! You ΄ve got a point !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλο η νοσος και αλλο η αναπηρια.Υπαρχουν σακχαροδιαβητικοι,υπερτασικοι, χαπιτες κ.λ.π χωρις επιπλοκες και αναπηρια. Ελεος.Ειμαστε ολοι αναπηροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή