Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Γυναικολογικές & μαιευτικές κλινικές στο “κόκκινο”. Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ


Σε διαχείριση της μιζέριας αναμεταξύ τους για να μην καταρρεύσουν, έχει αναγκάσει τα νοσοκομεία η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Το παράδειγμα του ΓΝ «Αλεξάνδρα» και του ΠΓΝ «Έλενα Βενιζέλου», είναι χαρακτηριστικό. Τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν κοινή διοίκηση, αλλά ξεχωριστούς προϋπολογισμούς και οργανογράμματα. Τα ταμεία τους όμως είναι μείον, με αποτέλεσμα το ένα να δανείζει στο άλλο υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα, σε καθημερινή βάση, ενώ ορισμένες φορές καταφεύγουν στο δανεισμό από τρίτα νοσοκομεία όπως ο Άγιος Σάββας λόγου χάρη.

Το «Αλεξάνδρα» μόλις την Τετάρτη δανείστηκε 3 φορεία από το «Έλενα» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά νέων. Σε έλλειψη στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι και οι σύριγγες των 5 και 10 cc, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τρυπιούνται αναγκαστικά με 60άρες, όπως λέει η Ομοσπονδία.

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγεία στο τέλος του χρόνου θα κλείσουν στο 4,8% του ΑΕΠ! Αδιανόητο μικρό ποσοστό, αφού το 2ο Μνημόνιο προέβλεπε ύψος Δαπανών Δημόσιας Υγείας 6% του ΑΕΠ» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός. Όπως εξηγεί, τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμα 1,3 δις ευρώ, αλλά λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δις ευρώ από 1,5 δις ευρώ που έλαβαν πέρυσι. Συνολικά δε, το 2016 τα νοσοκομεία θα λάβουν από κρατική χρηματοδότηση, ΕΟΠΥΥ και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2 δις ευρώ (1,3% του ΑΕΠ), όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν 3% του ΑΕΠ τους. «Δεν μπορούν να σταθούν όρθια τα Νοσοκομεία με τέτοια χρηματοδότηση!» τονίζει ο κος Γιαννακός.

Εξαιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης που βιώνουν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα αδυνατούν να συντηρήσουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό. Το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το «Αλεξάνδρα» και το «Έλενα», είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Από έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, προκύπτουν τα εξής:

ΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Πολλές εξετάσεις δεν γίνονται πια, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
Στο Ακτινοθεραπευτικό εξυπηρετούνται μόλις 5 αντί για 17 καρκινοπαθείς την ημέρα.
Χάλασαν τα φορεία και δανείζονται από το Έλ. Βενιζέλου.
Πλήρης έλλειψη οι σύριγγες 5cc και 10cc.
Ασυντήρητο κτίριο, διαλυμένες υποδομές και εξοπλισμός.
Απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι επί 4 μήνες.

ΓΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προ των πυλών η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, λόγω χρέους 500.000 ευρώ.
Το Αναισθησιολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο 3 μήνες, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χειρουργεία.
Ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, με συνέπεια να ζητούνται δανεικά από άλλα νοσοκομεία.
Εργολαβικοί εργαζόμενοι για 5 μήνες απλήρωτοι.
Ασυντήρητος ο κτιριακός και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

«Τα Νοσοκομεία πια δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλή Νοσηλεία κι όμως οι Υπουργοί Υγείας και ο Πρωθυπουργός είναι περήφανοι για το έργο τους. Ανατάσουν το σύστημα λένε. Τραγική ειρωνεία! Οι Υπουργοί Υγείας έχουν την καλύτερη μνημονιακή απόδοση. Μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες υγείας και συνεχίζουν να αλυχτάνε. Γιατί λοιπόν να μην τους χαρίσει την καρέκλα ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Εφαρμόζουν κατά γράμμα τα Μνημόνια και το παίζουν ψευτόμαγκες. Πού θα βρει ο κος Τσίπρας άλλον Ξανθό ιθύνων νου της διάλυσης της δημόσιας υγείας με σκαπανέα τον κο Πολάκη; Πού θα βρει άλλον Πολάκη να κάνει το μαύρο άσπρο;» συμπληρώνει.

«Οι κομπογιαννίτες σκότωσαν την Ελπίδα, σκοτώνουν τώρα και τη δημόσια περίθαλψη» καταλήγει ο κος Γιαννακός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου