Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων απαιτεί άμεσα το κουαρτέτο!

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου η προγραμματισμένη, αλλά μηδέποτε δημοσιοποιημένη συνάντηση του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου Τζουζέπε Καρόνε με τους προέδρους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Κατερίνα Αντωνίου και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη, καθώς και με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Την πραγματοποίηση της χθεσινής συνάντησης είχε αποκαλύψει κατ' αποκλειστικότητα από χθες το πρωί το ygeia360.gr.

Ως μέγα ερώτημα παραμένει και μετά από την χθεσινή συνάντηση εάν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πρόκειται να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση περί ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, εν όψει της κατάρτισης του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση έναντι του κουαρτέτου, θα πρέπει να έχει ήδη αναρτηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr.gr, τα στελέχη του κουαρτέτου έχουν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τους καταθέσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ένα... τελικό σχέδιο του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι συνεπάγεται την άρνηση του κουαρτέτου να συναινέσει στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης από τον Ανδρέα Ξανθό περί ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων!

Υπενθυμίζεται ότι στην "καρδιά" των πιο σοβαρών προβλημάτων στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα συνεχισθεί από τα μέσα του ερχομένου Νοεμβρίου, βρίσκεται μεταξύ άλλων το μείζον δημοσιονομικό ζήτημα, το οποίο έχει προκύψει και έχει εντοπισθεί από τα στελέχη του κουαρτέτου με τα δημοσιονομικά του φαρμάκου, δηλαδή με τις υπερβάσεις στην δημόσια εξωνοσοκομειακή και την δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη!

Μπορεί το πρώτο ραντεβού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τα στελέχη του κουαρτέτου να ήταν έκτακτο και να απέδειξε τα προβλήματα στο υπουργείο Υγείας, αλλά το προσεχές ραντεβού του Νοέμβρη θα είναι προγραμματισμένο και προβλέπεται πολύ δύσκολο στην εξέλιξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου