Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών και πάλι η Αριστοτέλους

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η Υγεία και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους Θεσμούς, μπαίνουν και πάλι στην ατζέντα των δανειστών μας που ζητούν σύντομα ..."λογαριασμό".

Τρία είναι τα "καυτά” θέματα για τα οποία οι Θεσμοί θα ζητήσουν να τους παρουσιάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ . Πρώτα απ΄όλα θέλουν να μάθουν πως προχωράει η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τος Τοπικές Μονάδες Υγείας - ΤΟΜΥ καθώς ούτε οικήματα έχουν βρεθεί ούτε και όλοι οι γιατροί που χρειάζονται γαι την στελέχωσή τους.

Δεύτερον, οι θεσμοί ενδιαφέρονται πως προχωράει η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τους παρόχους, και τι γίνεται με την αναπροσαρμογή στις τιμές των φαρμάκων (η οποία ωστόσο αναμένεται να την δούμε στο νέο δελτίο τιμών που πρέπει να βγει το Δεκέμβριο).

Τρίτον τους ενδιαφέρει πως πάει η φαρμακευτική δαπάνη που έχει ήδη ξεφύγει.

Μεγαλύτερο πρόβλημα στο χώρο της Υγείας πάντως θεωρούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η αποπληρωμή των οποίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Θεσμών καθώς χρονίζει... Μάλιστα αναφέρονται στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όπως και ο συμψηφισμός των οφειλών με την υποχρέωση του clawback για την περίοδο 2013- 2015. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Ιούλιο, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 1,086 δισ. ευρώ, ενώ του ΕΣΥ σε 550 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου