Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί οι Θεσμοί ανοίγουν ξανά το "φάκελο" Υγεία



Τις εκκρεμότητες που παραμένουν στο χώρο της περίθαλψης θα θέσουν επί τάπητος οι θεσμοί, που επιστρέφουν στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με τις πρώτες επαφές σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr να γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεδομένου πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα βρίσκεται μέχρι και την Πέμπτη στη Βουδαπέστη για να παραστεί στη συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τρία είναι τα "καυτά” θέματα για τα οποία οι θεσμοί θα ζητήσουν άμεση πληροφόρηση: το πως προχωρά η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη στελέχωση και τη λειτουργία των ιατρείων της γειτονιάς (Τοπικές Μονάδες Υγείας - ΤΟΜΥ), η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες παρόχους και η επικείμενη αναπροσαρμογή στις τιμές των φαρμάκων (το νέο δελτίο τιμών θα πρέπει να εκδοθεί το Δεκέμβριο).

Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ενημερώσουν τα τεχνικά κλιμάκια για το χρονοδιάγραμμα της σύστασης των τοπικών μονάδων, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη στελέχωση των δομών. Συνολικά θα λειτουργήσουν 239 τοπικές μονάδες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας πως το ενδιαφέρον για την προκήρυξη ήταν υψηλό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε πως δόθηκαν μόλις 98 βεβαιώσεις για την κάλυψη 195 θέσεων στις ΤοΜΥ στην Αθήνα. Το υπουργείο τοποθετεί την έναρξη των πρώτων δομών μέσα στον επόμενο μήνα στα αστικά κέντρα, εντούτοις η πλήρωση των επαρχιακών πόλεων και των νησιών θα είναι πιο δύσκολη.

Το μεγάλο "αγκάθι” ωστόσο στο χώρο της περίθαλψης συνίσταται στα ληξιπρόθεσμα χρέη, η αποπληρωμή των οποίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Η υποχρέωση του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αφορά στο συμψηφισμό των οφειλών με την υποχρέωση του clawback (αναγκαστική επιστροφή από τους ιδιώτες παρόχους- κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κτλ- της υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) για την περίοδο 2013- 2015. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Ιούλιο, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 1,086 δισ. ευρώ, ενώ του ΕΣΥ σε 550 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα τέλος, η νέα ανατιμολόγηση που επίκειται στα φάρμακα, στη κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών, έχει εγείρει ήδη αντιδράσεις στην αγορά, με στελέχη του χώρου να μιλούν για ένα ακόμη "γύρο” μειώσεων στις τιμές, ειδικά στα γενόσημα σκευάσματα και όσα δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου