Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πάτρα: Tον Μάρτιο του 2019 ο νέος δικαστικός γύρος για τον Κρίτωνα Φίλο

– Ιατρικός Σύλλογος: Από το Πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί η επανεγγραφή του

Τι λέει η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

Η υπόθεση του Κρίτωνα Φίλου, καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας θα τελεσιδικήσει δικαστικά τον Μάρτιο του 2019.

Ο γιατρός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Πρωτόδικα αθωώθηκε, ωστόσο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών τον καταδίκασε.

Ο ίδιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, το οποίο ακύρωσε λόγω κακοδικείας την απόφαση του Εφετείου και τον παραπέμπει σε νέα δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 18 Μαρτίου του 2019.

Με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου, απόφαση του Υπουργού Παιδείας τον επαναφέρει στη θέση του παύοντας την διοικητική αργία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ανασταλτική και όχι απαλλακτική.

Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση σε δηλώσεις του Κρίτωνα Φίλου για συναδέλφους του στη ΜΕΘ. Ο καθηγητής Ιατρικής υποστήριξε πως όταν έφυγε από το ΠΓΝΠ ξαφνικά εμφανίστηκαν αναμονές στα χειρουργεία επιρρίπτοντας ευθύνες στους αναισθησιολόγους. Επίσης δήλωσε πως η θνητότητα της ΜΕΘ που όταν καταδικάστηκε ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2013 την είχε μειώσει στο 19%, “όταν έφυγα από τη μέση εκδφενδονίστηκε στο 40%”.

Δείτε εδώ

Τα λεγόμενά του έχουν προκαλέσει ήδη την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και ο ίδιος έχει δώσει τη δική του απάντηση. Δείτε εδώ

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δηλώσεις του κ. Κ. Φίλου η Διοίκηση η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας και το ιατρικό προσωπικό της ΜΕΘ και του Τμήματος Αναισθησιολογίας δηλώνουν τα ακόλουθα:

Τέτοιου είδους δηλώσεις προσβάλλουν βάναυσα το ιατρικό προσωπικό, και ταυτόχρονα προσπαθούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο Νοσοκομείο μας.

Δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία συζήτηση ή αντιπαράθεση με τον κ. Φίλο. Καθένας κρίνεται κυρίως από τις πράξεις του αλλά και από τα λεγόμενα του. Απλά επισημαίνουμε ότι η Απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι απαλλακτική, όπως ισχυρίζεται, αλλά αναιρετική. Υπάρχει διαφορά. Η υπόθεση του κ. Φίλου έχει παραπεμφθεί για εκ νέου εκδίκαση στο Μ.Ο.Ε Πατρών στις 18-03-2019.

Απευθυνόμαστε μόνο στην κοινή γνώμη προκειμένου να μην τρωθούν το κύρος του Νοσοκομείου και των λειτουργών του που τόσο ανεύθυνα ο εν λόγω κύριος προσπαθεί να προσβάλλει. Το ΠΓΝΠ και το Προσωπικό του δε μπορεί να καταρρακωθεί από κανέναν.

Υπερασπιζόμενοι το επιστημονικό μας κύρος δηλώνουμε ότι με τη γνώση, την εμπειρία και την αυταπάρνηση κρατούμε το ΠΓΝΠ στην κορυφή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, με λιγότερο προσωπικό, χωρίς καμία περικοπή του αριθμού των χειρουργικών αιθουσών και με αποτελέσματα τα οποία περιποιούν τιμή για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας”.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Ιατρικός Σύλλογος για επανεγγραφή

Το βράδυ της Δευτέρα το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών συνεδρίασε για να εξετάσει το αίτημα του Κρίτωνα Φίλου για επανεγγραφή του στο μητρώο του Συλλόγου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Άννα Μαστοράκου εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr πως ο Σύλλογος είπε όχι στην επανεγγραφή με αναδρομική ισχύ δεδομένου ότι δεν συντρέχουν λόγοι για κάτι τέτοιο. Όπως υπενθυμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος προχώρησε στη διαγραφή, όχι για το ποινικό μέρος της υπόθεσης, αλλά για το ότι δεν ασκούσε την ιατρική επιστήμη. ” Η απόφαση Γαβρόγλου που ήρθε στα χέρια μας αναφέρει ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου λήγει αυτοδίκαιη διοικητική αργία στην οποία είχε τεθεί. Άρα αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν ασκούσε την ιατρική και η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου δεν ανατρέπεται”.

Για το σκέλος του αιτήματος που αφορά στην επανεγγραφή του, η Άννα Μαστοράκου τονίζει πως για να γίνει αυτό πρέπει και το Πανεπιστήμιο αυτό να ενημερώσει τον Ιατρικό για το αν δέχεται τον κ. Φίλο, καθώς το ΑΕΙ έχει διοικητική αυτοτέλεια και δεν είναι ικανή συνθήκη η απόφαση Γαβρόγλου για την επαναφορά στη θέση του. “Οπότε αναμένουμε έγγραφο από το Πανεπιστήμιο και θα εξετάσουμε τότε το ζήτημα”.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρίτωνα Φίλου κατά του Ιατρικού Συλλόγου η κ.Μαστοράκου δηλώνει ότι θλίβεται από το γεγονός ότι αιτείται την επανένταξή του και την ίδια ώρα στρέφεται κατά συναδέλφων του και εκπροσώπων της Ιατρικής κοινότητας.

Η ανακοίνωση του Κρίτωνα Φίλου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών δια ψηφίσματος του ΔΣ του με κατηγορεί τάχα για διασπορά ψευδών ειδήσεων http://www.ispatras.gr/ενημέρωση/ισπ/απάντηση-ι-σ-πατρών-στις-δηλώσεις-κρίτ/. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία μάλλον μόνο στον ΙΣΠ δεν μπορούν να αντιληφθούν, αναφέρω ότι ενώ εγώ κατηγορήθηκα ότι αφαίρεσα την ζωή ασθενούς μου και απομακρύνθηκα από την θέση μου δεν θα έπρεπε και τα ποσοστά θανάτων στη ΜΕΘ να μειώνονται αντί να αυξάνονται; Έχει ο ΙΣΠ, που βιάστηκε να με κατηγορήσει, στοιχεία τα οποία αντικρούουν αυτά που κατέθεσα; Γιατί εγώ για αυτά που είπα έχω! Βεβαίως διερωτώμαι, πως μέσα σε μία ημέρα ο ΙΣΠ έσπευσε να βγάλει ψήφισμα εναντίον μου, αλλά ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει τουλάχιστον καταδικάσει τα δια δικαστικών αποφάσεων αποδεδειγμένα ψεύδη που αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνεργασία Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) από 6/9 εναντίον μου; Να υποθέσω ότι ο ΙΣΠ δεν προβαίνει στην καταδίκη της ανακοίνωσης αυτής, επειδή δύο μέλη του Ε.Σ.Ι. βρίσκονται στο ΔΣ του Ι.ΣΠ., έχοντας εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια Ε.Σ.Ι.?”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου