Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Απάντηση του αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ σε δημοσίευμα του healthweb

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Απάντηση στο θέμα που ανέδειξε το www.healthweb.gr για σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ και αφορά την διατήρηση του ανώτατου μηνιαίου πλαφόν αποζημίωσης στα επιθέματα, ( διαβάστε εδώ περισσότερα ) , έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος .

Σας παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση :

Κυρία Ντάμπου,

Ειλικρινά θλίβομαι για τις αναφορές σας στο πρόσωπό μου σε σημερινό δημοσίευμά σας, διότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι έξω από τον θεσμικό μου ρόλο στον Οργανισμό.

Να σας ενημερώσω πως δεν είμαι αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης και όποιος σας έδωσε αυτή την πληροφορία, μάλλον σας ξεγέλασε για να μην πώ ότι είναι άθλιος!

Η Τιμολόγηση αποτελεί αρμοδιότητα του Δ.Σ., σύμφωνα με τον νόμο και την εισήγηση στο Δ.Σ. την κάνει η αρμόδια διεύθυνση, ανάλογα με το χορηγούμενο είδος.

Για να φτάσει βέβαια κάθε είδος στο στάδιο κοστολόγησης της τιμής αποζημίωσης του από τον οργανισμό, διέρχεται άλλα στάδια ελέγχου που αφορούν τον έλεγχό του ως προς καθεαυτό το προϊόν, τους κωδικούς κυκλοφορίας του, την άδεια διάθεσης στην Ελληνική αγορά κλπ, στοιχεία τα οποία ελέγχουν ιατροί και φαρμακοποιοί των διευθύνσεων Στρατηγικού Σχεδιασμού και Φαρμάκου.

Συνεπώς από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο αντιπρόεδρος είναι αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης. Γενικότερα η διαδικασία τιμολόγησης έχει προβλεφθεί με νόμο.

Η αναθεώρηση του ΕΚΠΥ του 2012, είναι ακόμη στο στάδιο επεξεργασίας από θεσμικούς φορείς και από το γραφείο αντιπροέδρου έχει φύγει από τον Ιούλιο του 2016. Συνεπώς η ‘’επικαιροποίησή’’ του που –όπως αναφέρετε- έγινε επί προεδρίας Δ. Κοντού, κρίθηκε πως δεν ήταν αρκετή για να εναρμονιστεί με τις νέες λειτουργίες του οργανισμού που η νέα διοίκηση έχει εφαρμόσει. Άλλωστε το ότι ο ισχύων ΕΚΠΥ αναφέρεται σε πλαφόν αποζημιώσεων, δεν σημαίνει ότι αυτά ‘’αγγίζονται’’ αφού ο έλεγχος των υποβαλλόμενων δαπανών αφορά και στον όγκο των συνταγογραφούμενων ειδών σε κάθε ιατρική γνωμάτευση.

Έτσι, η μείωση των τιμών ανά είδος που θεσμοθετήσαμε, οδηγεί σε μείωση της συνολικής δαπάνης, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό ο όγκος της συνταγογράφησης, αφού αυτή καθορίζεται εν πολλοίς, σύμφωνα και με τις ανάγκες των ασθενών.

Το ‘’σκάνδαλο’’ που …’’ονειρεύεσθε’’ βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στο πλαφόν που καθιέρωνε από το 2012 ο ΕΚΠΥ, ΧΩΡΙΣ να ορίζει τιμή ανά είδος, με συνέπεια, όσα υλικά κι αν έπαιρνε ο ασθενής, η εταιρεία τα χρέωνε με την τιμή του πλαφόν αποζημίωσης, χωρίς να μπορεί κανένας μηχανισμός να ελέγξει αν η χορηγούμενη ποσότητα άξιζε το πλαφόν του ΕΚΠΥ, άρα οι έμποροι τιμολογούσαν όσο ήθελε καθένας, μέχρι την τιμή του πλαφόν που όριζε ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που η συνολική δαπάνη για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015 έπαιρνε κάθε χρόνο την ανηφόρα.

Τα στοιχεία του 2016 δείχνουν διαφορετική εικόνα δαπανών, ενώ του 2017, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, θα δείξουν, πόσο η μείωση τιμών (ακόμη και με το πλαφόν) επηρέασε την συνολική δαπάνη, χωρίς να πειράξει τον όγκο της συνταγογράφησης δηλ. των ιατρικών γνωματεύσεων.

Με εκτίμηση

Τάκης Γεωργακόπουλος

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

Η απάντηση του healthweb:

Το healthweb υπενθυμίζει στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ότι παρόλο που ισχυρίζεται παραπάνω στην απάντηση του, ότι δεν είναι αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης του ΕΟΠΥΥ , ωστόσο με το ΦΕΚ – Αρ. 911Β / 14 Δεκεμβρίου 2015 που έγινε ο διορισμός του από τον Υπουργό Υγείας και Αναπληρωτή Υπουργό , ανέθεσαν σ’ αυτόν ‘’ αρμοδιότητες στην παροχή , στον έλεγχο και στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας προς τα υπαγόμενα πρόσωπα στο Ε.Ο.Π.Υ.Υ ‘’

Σε όσα αναφέρει για την Τιμολόγηση και ότι ‘’ αποτελεί αρμοδιότητα του Δ.Σ., σύμφωνα με τον νόμο και την εισήγηση στο Δ.Σ. την κάνει η αρμόδια διεύθυνση, ανάλογα με το χορηγούμενο είδος’’ κ.λπ., έχουμε να απαντήσουμε ότι ασφαλώς και θα πρέπει να εγκριθεί η τιμολόγηση και από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ,( στο οποίο συμμετέχει ο ίδιος ως μέλος), κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων διευθύνσεων, πλην όμως δεν διαψεύδει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο δημοσίευμα μας , το γεγονός ότι έχουν γίνει εισηγήσεις από την αρμόδια διεύθυνση για μείωση του πλαφόν των 200 ευρώ και 400 ευρώ, μετά την μείωση των τιμών των επιθεμάτων ανά τεμάχιο . Δεν είναι λοιπόν επωφελές, εφόσον μειώθηκε η τιμή ανά τεμάχιο και διατηρήθηκε το ελάχιστο όριο των 10 και 15 τεμαχίων,( που έτσι κι αλλιώς αυτός είναι ο αριθμός των τεμαχίων που χρέωναν ανά ασθενή μηνιαία οι πάροχοι) , να μειωθεί αντίστοιχα το πλαφόν των 200 και 400 ευρώ ;

Σκόπιμο είναι να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία δαπάνης που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, μετά την μείωση των τιμών των επιθεμάτων. Επίσης να απαντηθούν οι ερωτήσεις : Ποια ήταν η αντίστοιχη μείωση της δαπάνης συνολικά ; Δεν εξακολουθούν για το 2016 και 2017 οι υποβολές των παρόχων ανά ασθενή, να προσεγγίζουν και πάλι τα 200 και 400 ευρώ ;

Όσον αφορά στον ΕΚΠΥ, θα συμφωνήσουμε με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ότι ‘’επικαιροποίησή’’ του , που έγινε επί προεδρίας κ. Κοντού ενδεχομένως να μην είναι αρκετή, όμως αναρωτιόμαστε από τον Ιούλιο του 2016 που έφυγε από το γραφείο του , το νέο σχέδιο του Κανονισμού, όπως αναφέρει στην απάντηση του, τι έγινε και ποιοι είναι αυτοί οι θεσμικοί φορείς που επεξεργάζονται τον ΕΚΠΥ, όπως αναφέρει, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα ;

Περιμένουμε πραγματικές απαντήσεις :

Δεν τιμολογούν και σήμερα οι έμποροι μέχρι την τιμή του πλαφόν; . Σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.healthweb.gr οι πάροχοι συνεχίζουν να τιμολογούν μέχρι την τιμή του πλαφόν, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών, του οποίου εκκρεμεί η αλλαγή του, ενάμιση χρόνο και πλέον …!

Κλείνοντας να πούμε ότι όσων αφορά στα στοιχεία δαπάνης των επιθεμάτων για το 2017, (τα οποία θα έπρεπε να γνωρίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και μόνο από τις υποβολές των παρόχων), ασφαλώς και ο όγκος της συνταγογράφησης δεν πειράχτηκε προς τα κάτω αλλά αντίθετα σε ποσότητες τεμαχίων ανά γνωμάτευση έχει αυξηθεί για να φτάνει το πλαφόν λόγω της μείωσης της τιμής μονάδας .

2 σχόλια:

  1. Για τον ......θριαμβο με τους ΟΙ αντιπροεδρα,θα πεις κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι προυπολογισμοί για περίθαλψη ,φάρμακα,γιατρούς,νοσοκομεία μειώθηκαν δραματικά. Για τα επιθέματα παρέμειναν ψηλά.Για το σκάνδαλο με τα επιθέματα έχει να μας πει κάτι ο λαλίστατος αντιπρόεδρος?Τώρα για το πως γίνονται οι τιμολογήσεις από τις υπηρεσίες και ποιοί παρεμβαίνουν σ'αυτές αφήστε τα.Βρωμάνε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή