Όπως επισημαίνει, οι όποιες διαρροές είναι ξεκάθαρα προσχηματικές και έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από τον υπουργό Υγείας να διατάξει επανάληψη των εκλογών, με βάση το νόμο, αλλά να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που κρίνει πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Μετά τις αναίτιες -όπως χαρακτηρίζει- διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα, τονίζει πως «Εάν κάποιος υποψήφιος θεωρεί ότι αδικείται, αντί να προσφεύγει στον υπουργό Υγείας, θα έπρεπε να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη».
Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό
Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Γιώργος Ελευθερίου
Κύριε Ελευθερίου, αμέσως μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. του ΠΙΣ υπάρχουν «φωνές» διαμαρτυρίας ως προς την εκλογική διαδικασία, ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για τον ΠΙΣ και πόσο ορατά είναι τα σενάρια επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας;
Βάση νόμου, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από τον υπουργό Υγείας να διατάξει επανάληψη των εκλογών. Εφόσον θεωρηθεί ότι υπάρχουν παρατυπίες επί της διαδικασίας ή του αποτελέσματος, θα πρέπει να προσφύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο.
Ευτυχώς στη χώρα που ζούμε, ο υπουργός Υγείας δεν είναι ταυτόχρονα και δικαστής. Εκτός κι εάν κάποιοι ονειρεύονται να γυρίσουμε σε εποχές και άλλα καθεστώτα, όπου οι υπουργοί ήταν συγχρόνως και δικαστές. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν δυσάρεστο όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Εάν ήθελε ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός -ο οποίος κατά τη γνώμη μου δεν έχει κανέναν λόγο να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα- θα έπρεπε να προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες, που δεν είναι άλλη από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Η μέχρι τώρα διαδικασία είναι απόλυτα νόμιμη και νομικά άψογη. Ο νόμος προέβλεπε τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα εντός οκτώ ημερών -πράγμα που έγινε- χωρίς να προαπαιτεί έγκριση του αποτελέσματος από τον υπουργό.
Ποιες οι διαφωνίες ως προς της διαδικασία – αποτέλεσμα που εγείρουν και τις αντιδράσεις;
Το αποτέλεσμα, όσον αφορά τις ψήφους των παρατάξεων, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Δεν υπήρξαν ουδέποτε ενστάσεις που να αφορούν τα αποτελέσματα των παρατάξεων. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα για τα ποσοστά ή τις ψήφους των παρατάξεων. Στην πρώτη παράταξη της ΔΗΚΙ υπήρξαν ενστάσεις και ζητήθηκε επανακαταμέτρηση των σταυρών. Πράγμα που φυσικά και έγινε.
Η δεύτερη λοιπόν επανακαταμέτρηση εντόπισε κάποιες διαφοροποιήσεις στον αριθμό των σταυρών μεταξύ των υποψηφίων. Οι διαφορές αυτές δεν άλλαξαν -και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία- τα πρόσωπα που εκλέγονται, σε σχέση με την πρώτη καταμέτρηση.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ουδείς έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Και γι’ αυτό δεν το έπραξε και κανένας άλλωστε. Έγιναν οι ενστάσεις και φυσικά έγινε και η δεύτερη επανακαταμέτρηση. Στο πρακτικό της δεύτερης καταμέτρησης ουδείς υπέβαλε ένσταση, πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχθηκαν τα πρακτικά της δεύτερης επανακαταμέτρησης. Ουδείς προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει κάποιο χαμένο δίκιο.
Παρόλα αυτά, υπήρξε σειρά ανακοινώσεων που επισημαίνουν ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, αφήνοντας υπονοούμενα ως προς την διαδικασία. Γιατί τελικά δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη;
Εάν κάποιος υποψήφιος θεωρεί ότι αδικείται, αντί να προσφεύγει στον υπουργό Υγείας, θα έπρεπε να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Όπως επίσης εάν ο υπουργός υγείας, κ. Ξανθός, θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα, θα πρέπει να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες.
Είναι σαφέστατα προσχηματικές οι διαρροές, οι ανακοινώσεις και έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Η δεύτερη επανακαταμέτρηση δεν άλλαξε τους τα πρόσωπα που εκλέγονται και ουδέποτε αμφισβητήθηκε ή αμφισβητούνται από οποιονδήποτε τα ποσοστά και οι ψήφοι των παρατάξεων, που είναι και η πραγματική ουσία του θέματος. Συνεπώς πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργείται όλη αυτή η φασαρία περί «νοθείας», περί «μαύρης σελίδας», κτλ.
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι κάποιοι προκειμένου να διαχειριστούν την βαρύτατη ήττα που υπέστησαν στις εκλογές, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό τους μέτωπο, προσπαθούν να αναδείξουν θέματα που δεν υπάρχουν επί της ουσίας.
Ξέρετε είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστεί κάποιος την ήττα, όταν από το 22% πέφτει στο 10% και όταν μια άλλη παράταξη πάει από το 35% στο 62%. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθώς καλείσαι να δώσεις απαντήσεις στο περιβάλλον σου. Είναι για πολλούς προτιμότερο να δημιουργούν μια παρελκυστική τακτική, να δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, προκειμένου να αποφύγουν τη διαχείριση της ουσίας των πραγμάτων.
Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτοί που ακολουθούν αυτή την τακτική, θα ήταν καλύτερο να εστιάσουν στα λάθη που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια και να βελτιωθούν, προκειμένου σε βάθος χρόνου ίσως να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των γιατρών.
Θα έλεγε κανείς πως είναι λογικό να υπάρχουν αντιφρονούντες από τις «απέναντι» παρατάξεις. Εσωτερικά γιατί υπήρξε θέμα;
Ακόμα και στις βουλευτικές εκλογές ο καθένας έχει δικαίωμα να ζητήσει επανακαταμέτρηση των σταυρών του. Πολλές φορές διαπιστώνονται και λάθη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Υπάρχει η Ελληνική Δικαιοσύνη, υπάρχουν τα Εκλογοδικεία, όπου μπορεί κάποιος να προσφύγει. Είναι άλλο αυτό και άλλο να κυκλοφορούν φήμες εκ του πονηρού ότι υπάρχει περίπτωση να εκπέσει το διοικητικό συμβούλιο.
Θεωρώ ότι η εκλογική διαδικασία, όπως οργανώθηκε από το προηγούμενο πρόεδρο, κ. Μιχάλη Βλασταράκο και το διοικητικό συμβούλιο, είναι νομικά και διαδικαστικά άψογη.
Πόσο πιθανόν θεωρείται αυτή την εβδομάδα ο κ. Ξανθός να επισφραγίσει τη διαδικασία, επικυρώνοντας το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ;
Πιστεύω ότι θα το κάνει, παρόλα αυτά δεν μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι θα συμβεί χρονικά αυτή την εβδομάδα. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, έχει δέσμια αρμοδιότητα να επικυρώσει τα αποτελέσματα. Δεν έχει πολλές επιλογές, μπροστά του έχει δύο κατευθύνσεις: ή να επικυρώνει τα αποτελέσματα ή εάν πιστεύει ότι έχουν γίνει λάθη, να παραπέμψει την υπόθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα, καθώς δεν είναι Εφορευτική Επιτροπή αλλά ούτε και Δικαστήριο, να πιάσει στα χέρια του τα ψηφοδέλτια. Δεν είναι το αρμόδιο όργανο της Δημοκρατίας ο υπουργός Υγείας για να βγάζει δικαστικές αποφάσεις.
Αξιοσημείωτο είναι πως στις προηγούμενες εκλογές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που έγιναν το 2015, ο τότε υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Ξανθός δέχθηκαν σε συνάντηση τη νέα ηγεσία του ΠΙΣ, πριν καν έχει στα χέρια του τα πρακτικά για επικύρωση.
Το παράδοξο είναι πως στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο ο κ. Ανδρέας Ξανθός αρνείται να μας δεχθεί επισημαίνοντας σε σχετική αλληλογραφία μας πως «αν δεν επικυρωθούν τα πρακτικά, δεν μπορώ να σας συναντήσω». Δυο μέτρα και δυο σταθμά; Ή τελικά ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, αποφάσισε να γίνει Δικαστής;
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το Διοικητικό Συμβούλιο ενωμένο σαν μια γροθιά, δεν θα αποδεχθούν κανενός είδους «υπουργικό πραξικόπημα». Οι Έλληνες γιατροί μίλησαν με συντριπτικό ποσοστό και έδωσαν στην πρώτη παράταξη 62% και στη δεύτερη 10%. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας υπουργός.
Πρόθεση της νέας διοίκησης είναι να συνεργαστεί με το υπουργείο Υγείας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δεν «βλέπει» το υπουργείο ως πολιτικό του αντίπαλο, αλλά ως συνεργάτη. Είμαστε πρόθυμοι και θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τον εκάστοτε υπουργό υγείας, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, με σκοπό να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στη θέση του γιατρού στο σύστημα.
Θεωρείται πως υπάρχουν πιέσεις προς τον υπουργό για εσκεμμένη καθυστέρηση της διαδικασίας;
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει υπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Να δεχθεί εξωθεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να μην λειτουργήσει ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου Δικαίου, όπως είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Θα μου ήταν αδιανόητο.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπροσωπεί το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων και το σύνολο των γιατρών της χώρας, οι οποίοι αισίως έχουν φτάσει τις 75.000. Είναι επίσημος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας σε θέματα που αφορούν την Υγεία, τη Δημόσια Υγεία και τις επαγγελματικές σχέσεις των γιατρών στο σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Είναι ένας φορέας ο οποίος πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί όπως του αξίζει και όπως αντίστοιχα λειτουργούν οι αντίστοιχοι φορείς στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο σκοπός της νέας Διοίκησης. Να αναβαθμίσει οργανωτικά και διοικητικά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να επιτελέσει το έργο του.
Τάκης ο λαϊκός αγωνισταρας : στο Ιάσιο το 1977 θα σου τα εξηγούσαν οι σύντροφοι τόσο καλά που δεν θα τα ξεχνουσες ποτέ ! Άκου εκεί.....εκλογές ......!
ΑπάντησηΔιαγραφή