Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr
Ο Οργανισμός κάνει προληπτική ιατρική και στέλνει τον... λογαριασμό στους εργαστηριακούς γιατρούς
Οι γιατροί του εργαστηριακού τομέα, και όχι ο ΕΟΠΥΥ, θα πληρώσουν τον «λογαριασμό» για τις μηδενικές συμμετοχές σε διαγνωστικές εξετάσεις των χρονίως πασχόντων που από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου.
Με ανακοινώσεις τους θέτουν το μείζον για τους εργαστηριακούς γιατρούς ζήτημα τόσο οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της ένωσής τους Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Και αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως καλώς προβλέπεται η κάλυψη των αυξημένων αναγκών του πληθυσμού, και ιδίως οι ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων χρονίως πασχόντων, αλλά πως θα πρέπει να προβλεφθεί και αύξηση του προϋπολογισμού για αυτές και όχι να «αποστέλλεται» ο λογαριασμός στους ίδιους τους γιατρούς μέσω του clawback (πρόκειται για την υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ).
«Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ 4898/18 εισάγει ονομαστικά μεγαλύτερο φάσμα παροχών προς τους ασφαλισμένους με θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων» σημειώνει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι εντελώς απαράδεκτο τι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback.
Με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους ιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με «αστερόσκονη» και καθρεφτάκια».
«Ο Οργανισμός υπόσχεται προληπτική κοινωνική πολιτική αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της «εξόδου» από τα μνημόνια» επισημαίνεται από την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.
Ανάλογες ενστάσεις διατυπώνονται και από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ασκεί την περίφημη «κοινωνική πολιτική» της σε βάρος των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών αναγγέλλοντας, με την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ, μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε χρόνιες ασθένειες, χωρίς να προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού! Με λίγα λόγια το κράτος μεταβιβάζει την υποχρέωση της δωρεάν παροχής υγείας στον ιδιώτη γιατρό αφού τον εξαναγκάζει να χρεωθεί και να πληρώσει ο ίδιος την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων του πληθυσμού.
Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με εκτόξευση του clawback του 2019 στα ύψη και είναι πράξη καταλήστευσης των ελάχιστων πόρων αποζημίωσης του εργαστηριακού έργου, ο οποίος πληρώνει ήδη το παλαιό εκβιαστικό clawback ενώ οι τιμές αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων έχουν ήδη μειωθεί κατά 43%» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Νικόλαος Νίτσας.
Θεραπεία με «δελτίο» στους ασθενείς καταγγέλλουν οι γιατροί
Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται επίσης για τα νέα όρια συνταγογράφησης (πλαφόν) φαρμάκων ανά γιατρό, ιατρική ειδικότητα, περιφερειακή ενότητα (ΠΕ), ανά μήνα που έχουν θεσπιστεί με το ΦΕΚ 3663/2018. «Είναι ολοένα και χαμηλότερα, δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους οποίους εξυπηρετούν, με συνέπεια να καταντούν επαίτες συνταγογράφησης οι ασφαλισμένοι, αναζητώντας γιατρό που δεν έχει υπερβεί το όριό του! Η δε ταλαιπωρία του ασθενούς τείνει να μετατραπεί σε απελπισία όταν θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συνταγογράφηση φαρμάκου υψηλού κόστους» καταγγέλλουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί οι οποίοι καλύπτουν και τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει αυτό στους ασθενείς – εφόσον αναγκάζονται να αναζητούν γιατρό που μπορεί να συνταγογραφήσει- επισημαίνουν και τις επιπτώσεις στους ίδιους ως επιστήμονες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ: «Ως κακόβουλο αστείο μόνο μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ευσυνείδητοι ιατροί έχουν κληθεί σε απολογία για υπέρβαση χαμηλότατων ορίων συνταγογράφησης πχ 25 ευρώ το μήνα ή έχουν κληθεί σε απολογία για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση σκευασμάτων χαμηλής αξίας πχ 3 ευρώ ή 5 ευρώ» αναφέρουν.
Προσθέτουν πως το νέο μέτρο του «κλειδώματος» της δυνατότητας το ιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν από τη λήξη της προηγούμενης συνταγής δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία στους ιατρούς και ασφαλισμένους και πολλές άσκοπες επισκέψεις καθώς ένας μέσος συνταξιούχος με συνταγογράφηση πχ 7 φαρμάκων θα χρειαστεί 2 ή 3 επισκέψεις στον ιατρό ώστε να ανανεώσει όλες τις συνταγές μηνός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την αγωγή του.
«Το σκεπτικό της θεραπείας με «δελτίο» και με «δόσεις» είναι άκρως προβληματικό για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του, ιδιαίτερα χρονοβόρο για τον ιατρό και χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική ουσία του ιατρικού έργου» καταλήγει η ΈΝΙ ΕΟΠΥΥ.
Αν ο ασθενής επιλέξει ΟΙ θα μπορεί να προγραμματίζει τις επισκέψεις και να γράφει μια κι έξω όλα τα φάρμακα! Όσον αφορά τις μηδενικές συμμετοχές, στους χαλεπούς καιρούς, που μας έφεραν τα μνημόνια, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην ανακούφιση των χειμαζομένων απόρων συνανθρώπων μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤάκης ο λαϊκός αγωνισταρας: αθλιοι, δεν έχετε......κοινωνική συνείδηση! Ο ......αείμνηστος Νικολάε το ίνδαλμα μου θα σας είχε......στρώσει την γούνα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ;;;;