Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr
Στο συρτάρι έβαλε το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας τις προθέσεις του για αλλαγές και παροχή πρόσθετων κινήτρων στη χρήση πλαστικού χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οι σχετικές αλλαγές καθυστέρησαν και οποιαδήποτε παρέμβαση θα προκαλούσε πλέον αιφνιδιασμό στους φορολογούμενους, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δεύτερες σκέψεις και προσανατολίζονται στο να τις φέρουν από το φορολογικό έτος 2020 και μετά.
Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που είχε προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών αλλά, εκτός απροόπτου, πηγαίνουν τελικά πίσω είναι οι εξής:
- η αύξηση των ποσοστών υπολογισμού των ελάχιστων δαπανών με πλαστικό χρήμα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά που ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν για φέτος είναι 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και 20% για ετήσιο εισόδημα από 30.001 και άνω με μέγιστο ποσό δαπάνης τα 30.000 ευρώ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την αύξηση των σχετικών ποσοστών στο 15%, 20% και 30% αντίστοιχα καθώς είχε διαπιστωθεί ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι κάλυπταν τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών πολύ εύκολα και μόλις τους πρώτους μήνες κάθε έτους.
- η μείωση της ελάχιστης αξίας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών πάνω από την οποία η πληρωμή διενεργείται με τραπεζικό μέσο. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και αυτό που εξεταζόταν αλλά τελικά μεταφέρεται χρονικά για αργότερα είναι η μείωση του σχετικού ορίου στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα
Με βάση τα παραπάνω δεν επέρχονται και ουσιαστικές αλλαγές στα ποσά που πρέπει να δηλώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στη φετινή φορολογική δήλωση προκειμένου να λάβουν το αφορολόγητο όριο. Το ποσό της δαπάνης που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό μέσο για να οικοδομήσουν το αφορολόγητο όριο δηλώνεται στον κωδικό 049-050.
Μάλιστα για τον συγκεκριμένο κωδικό υπάρχει και ηλεκτρονική πληροφόρηση, δηλαδή η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει λάβει από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποίησε κάθε φορολογούμενος το 2018 με ηλεκτρονικό μέσο έτσι ώστε να μπορεί να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση το ακριβές ποσό.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν πραγματοποίησαν τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή πρόσθετου φόρου 22% επί του ποσού της δαπάνης που τους λείπει. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
Θα πρέπει το 2018 να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Αν έχει πραγματοποιήσει μόνο 500 ευρώ, τότε για τα 500 ευρώ αξίας ηλεκτρονικών πληρωμών που του λείπουν θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 110 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου