Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Οικογενειακοί γιατροί: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις πληρωμές τους! Όλες οι λεπτομέρειες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου HR

Μετά τα Θεοφάνια αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ (e-ΔΑΠΥ) προκειμένου να υποβάλουν οι Οικογενειακοί γιατροί τα δικαιολογητικά τους, για να πληρωθούν αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο από τότε δηλαδή που είναι απλήρωτοι από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr έπειτα από έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στη Διοίκηση του Οργανισμού από την Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και αντιπρόεδρο του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου, επισπεύσθηκε η επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που είχαν καταγραφεί στο e-ΔΑΠΥ, ώστε να μπορέσουν όλοι οι οικογενειακοί γιατροί να υποβάλουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις. Διαβάστε ΕΔΩ για τα συνεχή προβλήματα στην πλατφόρμα: «ΕΟΠΥΥ: Συνεχόμενα μπλακ άουτ στο e-ΔΑΠΥ! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί»

Οι πληρωμές

Παρότι η διαδικασία έγκρισης των οφειλόμενων προς τους γιατρούς θα χρειασθεί αρκετό χρόνο για να λάβει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οικογενειακοί γιατροί θα αποζημιωθούν αναδρομικά από 01/08/2019 σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του Κικίλια, με την αμοιβή των 2.000 ευρώ, αυξημένη κατά 200 ευρώ σε σχέση με την παρελθούσα πάγια αντιμισθία των 1.800 ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή και οι συγκεκριμένες πληρωμές θα ισχύσουν έως τον Μάρτιο του 2020. Άλλωστε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον ιατρικό κόσμο, ο υπουργός Υγείας είχε μειώσει το χρόνο διάρκειας των συγκεκριμένων συμβάσεων.

Πάντως στο διάστημα αυτό οι γιατροί θα λάβουν περίπου 1600 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες συμβάσεις που προέβλεπαν λιγότερες αμοιβές. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γίνει: «Οικογενειακοί γιατροί: Αλλαγές την τελευταία στιγμή για την πάγια αποζημίωση των 2000 ευρώ! Τι άλλαξε»

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, δεν απαιτείται Υπουργική Απόφαση για την αναδρομική αποπληρωμή των γιατρών και επομένως το θέμα είναι αποκλειστικά του ΕΟΠΥΥ.

Τα αγκάθια

Πάντως φαίνεται πως άμεσα θα λυθεί τεχνικά και το ζήτημα που έχει προκύψει με κάποιους οικογενειακούς γιατρούς που είχαν προλάβει και είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους πριν πέσει το σύστημα του e-ΔΑΠΥ αλλά με τις παλαιές αμοιβές των 1800 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι θα απαιτηθούν κάποιες τεχνικές διαδικασίες ώστε και σε αυτούς τους οικογενειακούς γιατρούς να αποδοθούν τα 2000 ευρώ μηνιαίως που είναι οι νέες αποζημιώσεις.

7 σχόλια:

  1. Να ρωτήσω κάτι???...Δηλ. εάν η κ. Μαστοράκου συναχωθεί και θέλει να καθίσει στο κρεβάτι για 1 εβδομάδα ή πάει εκδρομή σε νησί που δεν έχει καλό τηλεφωνικό δίκτυο, ο ΕΟΠΥΥ θα διαλυθεί????...Τότε γιατί πληρώνουν οι φορολογούμενοι Προέδρους, Αντιπρόεδρους, τεχνικούς, υπαλλήλους κλπ στον ΕΟΠΥΥ???..Και αυτό που με εκνευρίζει είναι πως η Καρποδίνη, ούτε που νοιάστηκε για τους οικογενειακούς γιατρούς!!!!..Εάν ήταν να λύσει πρόβλημα με δικές της πληρωμές, θα το είχε ολοκληρώσει στο άψε-σβήσε!!!...Άλλη μια Καρποδίνη να βάλουν στην Υγεία και το "προκόψαν" το μαγαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Καρπο-παιρνει ,(και όχι.....δίνη!): πάρτε χαμπάρι άχρηστα γιατρουδακια, σας κόψαμε ......κουστούμι! 1500 ψωρο€ και ......60% φορολογία ! Περαστικά ......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιμένω, πως η Καρποδινη και ο Πρόεδρας του ΕΟΠΥΥ, εκθέτουν την Κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό...Άφησαν απλήρωτους τους ΟΙ για τρεις μήνες συνεχόμενα, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, στέρησαν τον Ιδιωτικό τομέα από πολλά χρήματα,έδειξαν αδικαιολόγητη βραδύτητα στην διεκπεραίωση των πληρωμών και οχυρώθηκαν πίσω από τα τεχνικά προβλήματα που θα έπρεπε να τα έχουν λύσει σε 3-5 ημέρες...Δεν είναι η πολιτική και οι ρυθμοί εκτέλεσης που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός...Θεωρώ πως απέτυχαν και οι δύο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο μαρτη λοιπον οι πληρωμες τοτε που θα παψει να ισχυει αυτο το συστημα αποζημιωσης.Τελειος συντονισμος...και ξανα μια απ τα ιδια....;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Igo ke me comissar Karpodinova pernai kala den pirazi ke horis liefta spasiba !Dr Roufianoff

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ Μαστοράκου, είμαι στον ΕΟΠΥΥ από την στιγμή που ιδρύθηκε...Ειλικρινά σας μιλάω, τέτοιο μπαχαλο, τέτοια ανοργανωσιά, τέτοια διάλυση και τέτοια ασυνέπεια πληρωμών δεν έχει ξανασυμβεί... Σηκώνω τα χέρια ψηλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορείτε να δείτε την καλή πλευρά του ζητήματος. Οι γιατροί στην Ελλάδα έχουμε πλέον τον έλληνα Jason Momoa!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή