Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Οι επισκέψεις του υπουργού δεν διορθώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών στα νοσοκομεία



Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών, oφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

IATRONET

Προβληματική παραμένει η εξυπηρέτηση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, παρά τις επισκέψεις του υπουργού Υγείας.

Οι κενές θέσεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση δεν συνάδει με το σουηδικό μοντέλο που επιχειρεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει στη χώρα μας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τις πρόσφατες επισκέψεις του Βασίλη Κικίλια στα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός" και "Σωτηρία".

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκτιμά πως το 2020 βρίσκει τη Δημόσια Υγεία στην εντατική και δηλώνει έτοιμο να αντιδράσει στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία.

Αναφορικά με τις επισκέψεις του υπουργού Υγείας, από την ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνονται τα εξής:

Στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης, οι κενές οργανικές θέσεις σε προσωπικό είναι 40%. Λειτουργούν 6 από τα 9 χειρουργικά τραπέζια, λόγω έλλειψης προσωπικού και η λίστα αναμονής για χειρουργείο υπερβαίνει τους 8 μήνες. Στις ημέρες της εφημερίας το επισκέπτονται πάνω από 1.500 ασθενείς και η αναμονή για να εξυπηρετηθούν υπερβαίνει τις 8 ώρες. 

Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", οι ασθενείς σε ημέρες εφημερίας ταλαιπωρούνται αρκετές ώρες, αναπτύσσονται πολλά ράντζα και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40%.

Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του "Σωτηρία", γίνεται διαλογή ασθενών (όπου υπάρχει προσωπικό) και προηγούνται οι ασθενείς με τα σοβαρότερα προβλήματα. Η ταλαιπωρία όλων είναι μεγάλη.

Στο ίδιο νοσοκομείο, έχει κλείσει η 10η πνευμονολογική κλινική, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το καρδιολογικό τμήμα λειτουργεί με επισφάλεια. Οι γιατροί εγγράφως ανέδειξαν την εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο ιατρικών λαθών. Τακτικά αναπτύσσει μετά από χρόνια ράντζα.

Δαπάνες

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και εφέτος καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ:

"Ποιοτική δημόσια Υγεία, με τέτοιο ύψος δαπανών, δεν πρόκειται να υπάρξει", αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως η χώρα μας έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη.

Από την ΠΟΕΔΗΝ τονίζεται πως οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στην Ελλάδεα είναι 3,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%:

"Οι πολίτες βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στη τσέπη για να αγοράζουν τις υπηρεσίες αν και πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικοί και υποτίθεται έπρεπε να χρηματοδοτούν την Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα παρακρατείται 6% εισφορά από μισθούς και συντάξεις για υγειονομική περίθαλψη".

Σουηδία

Αναφερόμενοι στο σουηδικό μοντέλο που επιχειρεί να αντιγράψει η Κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως στη σκανδιναβική χώρα οι υγειονομικοί εργάζονται έξι ώρες την ημέρα, είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά και οι δημόσιες δαπάνες Υγείας είναι 9% του ΑΕΠ.

Η εγκατάσταση ιατρικών μηχανημάτων από ιδιώτες – σημειώνουν – θα στοιχίσει ακριβά στο κράτος, θα ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις και θα μετακυλίσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών:

"Το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν χρέη 800 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η χρηματοδότηση φέτος βρίσκεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5 δισ. ευρώ).
ΜΕΘ

"Πού θα βρεθούν χρήματα να γίνουν επενδύσεις και συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών;", αναρωτιέται το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, για να επισημάνει:

Το ελληνικό σύστημα Υγείας έχει 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια και 557 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων 224 στην Αττική.

Με αυτά, εξυπηρετούνται πληθυσμός 6 εκατομμυρίων, με λίστα αναμονής 45 - 50 διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμου.

"Αντί να ανοίγουν ΜΕΘ, κλείνουν κλίνες, καθώς το προσωπικό λιγοστεύει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Προσωπικό

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως δεν δημοσιεύθηκε ακόμη η προκήρυξη των 2.300 θέσεων που συνεχώς εξαγγέλλονται, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 25.000 στα χρόνια των Μνημονίων. Μόνο για τα έτη 2018 και 2019, είχαμε 4.000 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις.

Ακόμη και εάν προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, νέους υπαλλήλους στα νοσοκομεία θα δούμε προς το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν αποχωρήσει άλλοι 1.200 έως 1.500 υπάλληλοι, με τις κενές οργανικές θέσεις να ανέρχονται σε 45.000.

Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

Δημ.Κ.

2 σχόλια:

  1. Η ΠΟΕΔΗΝ προωθει το σοβιετικο μοντελο με τα τραγικα αποτελεσματα που ολοι βιωνουμε .Απαιτουνται ταχειες τομες στην υγεια με εισοδο ιδιωτων και τερματισμο της νοοτροπιας των ιατρων ΕΣΥ οτι τα νοσοκομεια ειναι τσιφλικια τους και αβατα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞανθοΚικιλιας: και αλλά φτιάχνω το ......ίματζ μου στο πόπολο για να μαζέψω ψηφαλακια! Τι με ενδιαφέρει η ταλαιπωρία των ασθενών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή