Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Προσφυγικό: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, "τσουνάμι" προσφύγων το Μάρτιο



Newsroom , CNN Greece

Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί ο επερχόμενος εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη. Στα νησιά του Β. Αιγαίου ξεκινάει συνωστισμός προσφύγων και μεταναστών και ο τουρισμός σε αυτά καταρρέει, ενώ ο Γ. Μουζάλας δήλωσε ότι η Ελλάδα προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς υπολογίζει ότι 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας το Μάρτιο, ενώ υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τους 200.000 το καλοκαίρι. Σημειώνεται πως λίγο μετά τις εννιά το βράδυ της Κυριακής άνοιξε η ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης, όμως σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτραπεί η διέλευση σε μόλις 400 πρόσφυγες. 

Σε σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εισέρχεται πλέον η Ελλάδα, με τη χώρα να αδυνατεί να διαχειριστεί από μόνη της ακόμα και τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων από τον δικό της προϋπολογισμό και ενώ οι ροές από την Τουρκία εξακολουθούν να κατευθύνονται απρόσκοπτα προς τα ελληνικά παράλια. Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, καθώς και η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα της Ν.Δ. 

"Πλημμυρίδα" προσφύγων, βουλιάζει ο τουρισμός 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου στο CNN Greece, η οποία και υπογράμμιζει ότι στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται σήμερα 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.700 είναι ταυτοποιημένοι και οι 1.800 νεοαφιχθέντες που αναμένουν να περάσουν από την κανονική διαδικασία της ταυτοποίησης.

Εκτίμησε επιπρόσθετα ότι εξακολουθεί να ισχύει πλήρως η λογική των "συγκοινωνούντων δοχείων" στα στοιχεία των αφίξεων στα νησιά καθώς την ελαφρώς μειωμένη κινητικότητα χθες στη Λέσβο ακολούθησε μια σημερινή αξιοσημείωτη άνοδος στις αφίξεις μεταναστών στη Χίο. Ενδεικτικά από τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν φθάσει στις ακτές του νησιού 1.300 άνθρωποι, την ώρα που χθες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας δεν είχαν ξεπεράσει τους 800.

Όπως επισήμανε η κα Καλογήρου, από τα νησιά πλέον διενεργούνται μόνο τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων σε εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για επιβράδυνση του ρυθμού τροφοδότησης της ενδοχώρας και ως εκ τούτου δεν εκτελούνται οι έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων από το Ελευθέριος Βενιζέλος, το Tera Jet και το Πάτμος.

"Είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Στη λογική αυτή ήταν και η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσα με τους 16 επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς στη Λέσβο", τόνισε.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της κατάστασης στο νησί, με την περιφερειάρχη να κάνει λόγο για ύπαρξη πλήθους προβλημάτων, ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού.

"Στη κατεύθυνση αυτή ζητήσαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να αναζητήσουμε από κοινού την οδό της αντιμετώπισης αυτών των πολύ σοβαρών ζητημάτων που μέρα με τη μέρα σύμφωνα με τις εξελίξεις γίνονται όλα και δυσκολότερα, για όλους τους επαγγελματικούς φορείς των νησιών και ιδίως για τον τουρισμό", συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι κρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 86%, στη Χίο κατά περίπου 60% και στη Σάμο κατά προσέγγιση στο 40%, κάτι που από "μόνο του αποτυπώνει τη δυσκολία της κατάστασης".

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο μάλιστα έχει ποσοτικοποιήσει σε είδη, σε χρήματα και σε προσωπικό.

Έκανε λόγο για τέσσερα κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία και για επιμερισμό των υπολοίπων κατά μήκος του άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τα οποία όπως διασαφήνισε δεν θα είναι κέντρα φιλοξενίας, αλλά έκτακτης ανάγκης.

Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκλωβιστεί 50.000 με 70.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Ο υπολογισμός για τον οποίο έκανε λόγο ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA επιβεβαιώνει τους φόβους για 200.000 εγκλωβισμένους ανθρώπους μέχρι το καλοκαίρι οι οποίοι και έχουν οδηγήσει κατά πως φαίνεται και τις Βρυξέλλες στην επεξεργασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής.

Το σχέδιο αυτό μάλιστα αναφέρεται ότι θα περιλαμβάνει καταυλισμούς από τον Ερυθρό Σταυρό στα πρότυπα ανάλογων στην Αφρική, την Ιορδανία και τον Λίβανο, αλλά και τη διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες υπό τη μορφή κουπονιών για τις βασικές τους ανάγκες.

Την ίδια ώρα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής θα έχουν έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα με αντικείμενο τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα. Την ίδια ημέρα, στις 9:30 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη για την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα της Ν.Δ. 
Πρόσφυγες σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, οικογένειες

Σύμφωνα με το σχέδιο τηςΎπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 20.000 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και ανάδοχες οικογένειες.

Μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου του 2015, η Ύπατη Αρμοστεία δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 20.000 θέσεις υποδοχής, για υποψήφιους για το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και άλλους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

“Αυτές οι θέσεις θα δοθούν με 4 διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι η ενοικίαση ξενοδοχείων, ο δεύτερος είναι τα κουπόνια για ξενοδοχεία, ο τρίτος είναι η ενοικίαση διαμερισμάτων και ο τέταρτος είναι οι ανάδοχες οικογένειες”, αναφέρει στο CNN Greece η Κατερίνα Κιτίδη, μέλος του τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

“Το πρόγραμμα των ανάδοχων οικογενειών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, είναι κάτι το οποίο εξετάζεται όσο αναπτύσσονται και οι ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν από το πρόγραμμα”, τονίζει η ίδια.

Ρεκόρ με 3.500 εγκλωβισμένους στον Πειραιά

Οι διατηρούμενες προσφυγικές ροές στα νησιά μετακυλίουν την πίεση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας όπου κατευθύνονται τα τακτικά δρομολόγια της γραμμής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά στους πέντε σταθμούς του λιμανιού και στην πέτρινη αποθήκη βρίσκονται 2.000 άνθρωποι.

Παράλληλα, στην Ειδομένη πάνω από 6.000 άνθρωποι περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα, απειλώντας ακόμα και να ρίξουν τον φράχτη προκειμένου να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

Ήδη, εφαρμόζεται η συμφωνία των αστυνομικών δυνάμεων Σλοβενίας, Αυστρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κροατίας για περιορισμό της ροής των μεταναστών σε μόλις περίπου 580 την ημέρα.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου, με τον επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο να δηλώνει σήμερα στην Καθημερινή ότι "πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ελέγξουμε την κατάσταση" και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Προσθέτει ότι "αν όλοι δεν αναλάβουν τις επόμενες επτά μέρες το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, τότε θα περάσουμε στην εφαρμογή πλάνων έκτακτης ανάγκης".

Μπροστά στο διπλωματικό και ανθρωπιστικό αδιέξοδο της διάστασης απόψεων με παραδοσιακούς της συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αθήνα δρομολογεί το Συμβούλιο των Αρχηγών πριν τη σύνοδο κορυφής ενώ την Τρίτη στο Βελιγράδι θα γίνει επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και χωρών των δυτικών Βαλκανίων με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.
Πιάνει δουλειά το ΝΑΤΟ, αλλά... 

Την ίδια ώρα, μέχρι τη Τρίτη δεν αναμένεται καμία απολύτως κίνηση της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο και την 1η Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να πλεύσει μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων το γερμανικό πλοίο Bonn.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να αναζητήσει δουλεμπορικά σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες αλλά για να αποτελέσει το επικοινωνιακο σκηνικό για την υψηλού επιπέδου επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργός Άμυνας που θα έρθει στο Αιγαίο συνοδευόμενη από πλήθος τηλεοπτικών συνεργείων και θα επιβιβαστεί στο γερμανικό πολεμικό σκάφος.

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και εφόσον η Ευρώπη παραμείνει ενωμένη "τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες".

1 σχόλιο:

  1. Τελικά σε αυτή την χωρα,μονο αν σε λένε Χασαν,Αμπντούλ,Αισε,Φατμε,κτλ,περνάς καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή