Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Κινητές ιατρικές μονάδες για μετανάστες και πρόσφυγες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» έχει σχηματίσει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίες ήδη επιχειρούν στην περιοχή του Πειραιά και του Ελληνικού.

Οι φοιτητές, οι απόφοιτοι και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του μεταπτυχιακού παρακολουθώντας με ανησυχία τις ιδιαίτερα αυξημένες ροές προσφυγικού πληθυσμού τις τελευταίες μέρες και την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης αυτού του πληθυσμού και των συνθηκών διαβίωσής του, ανέλαβε πρωτοβουλία υγειονομικής υποστήριξής τους.

Από τις πρώτες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε η εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη για υγειονομική φροντίδα βρεφικού και παιδιατρικού πληθυσμού ο οποίος απαντάται σε πολύ μεγάλα ποσοστά στους οργανωμένους καταυλισμούς ή στους ελεύθερους χώρους συγκέντρωσης. Οι δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης έχουν επιβαρύνει σημαντικά την υγεία βρεφών και παιδιών τα οποία παρουσιάζουν συχνά εμπύρετο και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ήδη μεγάλος αριθμός φοιτητών και αποφοίτων του μεταπτυχιακού «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» συμμετέχει σε καθημερινή βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και σε δυο βάρδιες 14.00-20.00 και 21.00-02.00 στα προγράμματα περίθαλψης των προσφύγων.

Η όξυνση της κατάστασης επιβάλλει την όσο ευρύτερη συμμετοχή και άλλων επαγγελματιών υγείας και απευθύνουμε έκκληση για στελέχωση των αποστολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου