Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Δέσποινα Μακριδάκη: Η υποστελέχωση των φαρμακείων του ΕΣΥ βλάπτει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr




Κατά την διάρκεια του συνεδρίου με θέμα "Νοσοκομειακά Φάρμακα", το οποίο πραγματοποιείται την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η α' αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοποιών ΝΟσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), αναφέρε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η κρίση έχει πλήξει οικονομικά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός καλύπτει εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.

Σε σύνολο 100 νοσοκομείων ΕΣΥ εργάζονται μόνο 250 Νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, (1 φαρμακοποιός για 270 κλίνες). Σε 50 νομαρχιακά νοσοκομεία μόνο με ένα φαρμακοποιό. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι επιφορτισμένοι και με την επιστημονική ευθύνη στη διαχείριση των προμηθειών σε ένα νοσοκομείο. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει διαγωνιστικές διαδικασίες και το κάθε νοσοκομείο επαφίεται στην έκπτωση που δίνει κάθε εταιρεία.

Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων όπως η χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών, τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και η χορήγηση φαρμάκων για κλινικές μελέτες με την ενυπόγραφη πληροφορημένη συναίνεση των ασθενών.

Οφείλουμε να δίνουμε επιστημονικό feedback στον ΕΟΦ και για τις τρεις περιπτώσεις και όχι μόνο για τις κλινικές μελέτες.

Πρέπει να γίνει κεντρική μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και να συνδεθεί με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός εντός νοσοκομείων είναι οριζόντια κομμένος και πολλοί ασθενείς μετακινήθηκαν από τα νοσοκομεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Η υποστελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων δυσχεραίνει τη χορήγηση φαρμάκων και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου