Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η αγορά «διψά» για ολοκληρωμένη πολιτική στην υγεία, αρχής γενομένης από την Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ

Την έντονη αντίδρασή τους για το γεγονός ότι από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ απουσιάζουν εκκωφαντικά, νομικοί σύμβουλοι, εκφράζουν παράγοντες της φαρμακευτικής και υγειονομικής αγοράς αλλά και γιατροί.

Να σημειωθεί, ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ η οποία θα διαπραγματευτεί με τους παρόχους υγείας τους όρους συμβάσεων, των τιμών των φαρμάκων, των ιατροτεχνολογικών αναλωσίμων κλπ, άργησε να συσταθεί, ωστόσο επιτέλους υλοποιήθηκε και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ.

Πρόεδρος της Επιτροπής, είναι ο κ. Γεωργακέλος Δημήτριος του Αθανασίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ μέλη της είναι 8 ακόμη πρόσωπα (με αντίστοιχους αναπληρωτές) από όλο το φάσμα της υγείας και του φαρμάκου, ωστόσο απουσιάζουν στελέχη από τον νομικό χώρο. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με την αγορά, προκαλεί ερωτηματικά για τον ευρύτερο σχεδιασμό και την οργάνωση στο κομμάτι της υγείας.

Μάλιστα όπως πολλές φορές έχουν τονίσει και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, αλλά και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, η κατάσταση στην Υγεία συνολικά αποτελεί δείγμα της γραφειοκρατικής προσέγγισης, της έλλειψης οράματος, αλλά κυρίως της απουσίας ολοκληρωμένης και σταθερής πολιτικής. Πόσες φορές δε οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ δεν έχουν αναφερθεί στην αδήριτη ανάγκη μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου.

Από την πλευρά του ο ιατρικός κόσμος, εφιστά την προσοχή στην αναγκαιότητα σχεδιασμού και υιοθέτησης ολιστικής πολιτικής υγείας στη βάση συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων. Η ανάγκη, όπως, επισημαίνουν έχει γιγαντωθεί εν μέσω κρίσης, καθώς οι ελάχιστοι και συνεχώς μειούμενοι δημόσιοι πόροι για την υγεία θα πρέπει να κατανέμονται όσο το δυνατόν αποδοτικότερα, σύμφωνα με τη νοσηρότητα, το υγειονομικό προφίλ του πληθυσμού και τη βέλτιστη σχέση κόστους αποτελεσματικότητας.

Έτσι, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ενδεχομένως, και εφόσον τα μέλη της διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία θα μπορούσαν να παίξουν θετικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Ανδρέας Ξανθός για τον ΕΟΠΥΥ

Εν τω μεταξύ, την διασφάλιση μεγαλύτερης ροής πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας το προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην συνέντευξή του χθες στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στην νέα ιστοσελίδα του www.praktoreio-ygeias.gr.

«Αυτό θα γίνει και με αυξημένη χρηματοδότηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για τα νοσοκομεία αλλά και με την πρόβλεψη να υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των υγειονομικών περιφερειών για να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του και στα κέντρα υγείας και σε δομές του ΠΕΔΥ., πράγμα που υλοποιείται για πρώτη φορά, σημείωσε ο υπουργός

Όπως επεσήμανε ακόμη ο υπουργός Υγείας, ακριβώς επειδή οι ανάγκες είναι αυξημένες, στο ορατό μέλλον θα υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται, ενώ φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου