Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Συμψηφισμοί «γέφυρες» ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείων



Τα δύο ανεξάρτητα κανάλια πώλησης φαρμάκων, αυτά του ΕΟΠΥΥ και των Δημόσιων Νοσοκομείων «συναντώνται» σε συμψηφισμούς οφειλών με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση προχωρά στην τακτοποίηση οφειλών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Ανδρέα Ξανθού και του Γιώργου Χουλιαράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών υλοποιούνται συμψηφισμοί ύψους 54.748.205,77 ευρώ μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και φαρμακευτικών εταιριών.

Όπως αναγράφεται, το ποσό εκχωρείται «προς τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και το Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» έναντι καταβολής νοσηλίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, με τον υποχρεωτικό συμψηφισμό ισόποσων οφειλών των φορέων αυτών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες»

Πρόκειται για εταιρίες οι οποίες διακινούν φαρμακευτικά σκευάσματα τόσο στα ιδιωτικά φαρμακεία (μέσω ΕΟΠΥΥ), όσο και στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή δύο ανεξάρτητα κανάλια διάθεσης φαρμάκων.

Ειδικότερα, η ΚΥΑ αφορά συμψηφισμό των οφειλών των εταιριών προς το ελληνικό δημόσιο, σε claw back και rebate, λόγω υπέρβασης της δαπάνης στα ιδιωτικά φαρμακεία με μέρος των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τις εταιρίες, για τη διάθεση φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία.

Βάσει του πίνακα που επισυνάπτεται με την ΚΥΑ, το υψηλότερο εκχωρείται για τον συμψηφισμό οφειλών στην AstraZeneca, με την ΕΛΠΕΝ και τη ΒΙΑΝΕΞ να ακολουθούν σε μικρή απόσταση. Στη συνέχεια έρχεται η SANOFI και η Boehringer, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly, η Μenarini και η NovoNordisk.

Να θυμίσουμε ότι οι οφειλές προς τις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις από Δημόσια Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως από το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου