Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Βόλος 25/02/2016 

O Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ως θεσμικός σύμβουλος της κοινωνίας και της Πολιτείας, αισθάνεται την ανάγκη να παρέμβει στο μείζων θέμα του προσφυγικού, όπως εμφανίζεται και στην περιοχή μας, με την συγκέντρωση και τον εγκλωβισμό ουσιαστικά, σημαντικού αριθμού προσφύγων στην περιοχή του Αλμυρού.

Θέλοντας να διαμορφώσουμε προσωπική άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο που βρίσκονται οι πρόσφυγες, σχηματίσαμε άμεσα κλιμάκιο ιατρών και επισκεφθήκαμε την περιοχή σήμερα 25/2/2016. Σκοπός μας είναι ο Ιατρικός Σύλλογος να συνδράμει στη αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των προσφύγων που βρίσκονται προσωρινά έστω, στη περιοχή του Αλμυρού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υγειονομικές αρχές που εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα. 

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και κοιμούνται στα λεωφορεία και στους χώρους του κτιρίου που υπάρχει στην περιοχή. Θεωρούμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των συνανθρώπων μας δεν είναι οι κατάλληλες, παρά τις προσπάθειες εθελοντών και της τοπικής αυτοδιοίκησης να λύσουν τα βασικά τους προβλήματα.

Δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία οφείλουμε να προλάβουμε. Πρέπει λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι (Κεντρική Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και λοιπές αρχές) να οργανώσουν τάχιστα σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης με προτεραιότητα τον καθορισμό συγκεκριμένου και οργανωμένου χώρου φιλοξενίας, έστω και για προσωρινή διαμονή των προσφύγων, με δεδομένο από ότι προδιαγράφεται ότι ο αριθμός των προσφύγων στην χώρα μας και στην περιοχή μας θα διογκώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι τα προβλήματα υγείας των προσφύγων θα πολλαπλασιάζονται, λόγω έλλειψης των βασικών κανόνων υγιεινής και πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να αποτελέσει υγειονομική βόμβα που θα σκάσει και θα πλήξει όλους μας. Επιτακτική η ανάγκη επομένως οι Δήμοι σε συνεργασία με την Πολιτεία να δημιουργήσουν τους κατάλληλους χώρους φιλοξενίας. Δεν είναι καιρός για άγονες και ατελέσφορες αντιπαραθέσεις. Είναι η ώρα για άμεση συνεννόηση και αποτελέσματα, χωρίς πολλά λόγια. Οι καιροί ου μενετοί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δηλώνει παρόν έχοντας ήδη καταρτίσει λίστα εθελοντών ιατρών μελών του για να καλύψει τα οποιαδήποτε κενά υπάρξουν στην παροχή υγείας των ταλαιπωρημένων αυτών συνανθρώπων μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Όσοι δεν σταθούν στο ύψος των κρίσιμων αυτών περιστάσεων θα έχουν να απολογηθούν στην συνείδησή τους και στην υπόλοιπη κοινωνία, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν με φτηνές δικαιολογίες και τακτικισμούς.

Πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος, όποιου χρώματος, θρησκείας και καταγωγής και η διαφύλαξη της υγείας του και της αξιοπρέπειάς του. 

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν.Γραμματέας

Ευθύμιος Τσάμης     Ευάγγελος Μαναβέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου