Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Κοροναϊός: Σε επιφυλακή για πιθανό κρούσμα και στην Ελλάδα – Μέτρα του ΕΟΔΥ για τους 7 τουρίστες από τη Γουχάν

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στο νησί της Σαντορίνης ταξίδεψαν το απόγευμα της Κυριακής οι επτά Κινέζοι τουρίστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα από την πόλη - επίκεντρο της επιδημίας του επικίνδυνου κοροναϊού, την πόλη Γουχάν της Κίνας. Ποια μέτρα έλαβαν οι υγειονομικές αρχές στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όταν οι Κινέζοι προσγειώθηκαν από Ρώμη. Γιατί οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν αποκλείουν να φτάσει ο κοροναϊός και στη χώρα μας.

Σε άσκηση υγειονομικής ετοιμότητας εξελίχθηκε τελικά ο "κόκκινος συναγερμός" που σήμανε το πρωί της Κυριακής στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όταν προσγειώθηκε αεροσκάφος από την Ιταλία, με επιβάτες 15 Κινέζους τουρίστες. Οι 7 από αυτούς προέρχονταν από την πόλη Γουχάν της Κίνας, όπου ενδημεί ο επικίνδυνος κοροναϊός. Οι αρχές του αεροδρομίου, είχαν ήδη ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο ασφαλείας και είχαν ειδοποιήσει το Αεροϋγειονομείο και ειδικό κλιμάκιο με επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε την Κυριακή ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες παρακολουθούν τη διαβάθμιση του κινδύνου στην χώρα μας και είναι έτοιμες εάν χρειαστεί, να τοποθετήσουν θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο.

Σε ποιες εξετάσεις υπέβαλλαν τους Κινέζους τουρίστες οι γιατροί του ΕΟΔΥ

Το αεροσκάφος έφτασε στην Αθήνα, μέσω Ρώμης στις 11.15 το πρωί. Στην πύλη αποβίβασης τους περίμεναν οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τους οδήγησαν στο Ιατρείο του Αεροδρομίου.

Τα μέτρα που έλαβαν οι γιατροί, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ήταν όσα προβλέπει ο επικαιροποιημένος για τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV οδηγός, που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες ο ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση περιστατικών που πληρούν τα κριτήρια ύποπτου κρούσματος. Τους χορήγησαν, δηλαδή, απλές χειρουργικές μάσκες, ενώ και το ίδιο το προσωπικό έλαβε παρόμοιες προφυλάξεις, με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας και υγιεινής των χεριών.

Η εξέταση που έγινε στους τουρίστες από την Γουχάν ήταν κλινική. Οι γιατροί τους θερμομέτρησαν, τους ακροάστηκαν και διερεύνησαν εάν υπάρχουν συμπτώματα του νέου κοροναϊού. Δηλαδή, συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του απλού κρυολογήματος: πυρετός, βήχας, πόνος στο στήθος, αναπνευστική δυσχέρεια και μυαλγίες.

Οι Κινέζοι τουρίστες δεν είχαν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα και κρίθηκε ασφαλές να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Έτσι το μεσημέρι παρέμειναν στο ξενοδοχείο του αεροδρομείου και στις 4 το απόγευμα επιβιβάστηκαν σε πτήση για τη Σαντορίνη.

Υπάρχει περίπτωση οι τουρίστες να έχουν προσβληθεί και να μην πρόλαβαν να αναπτύξουν συμπτώματα;

Είναι γνωστό, ότι από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι τη στιγμή της εκδήλωσης συμπτωμάτων, μεσολαβούν κάποιες ημέρες. Ο υπουργός Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέιο δήλωσε μάλιστα, ότι ο νέος κοροναϊός είναι μεταδοτικός κατά το στάδιο της επώασης. Δηλαδή μεταδίδεται πριν εκδηλωθούν συμπτώματα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Υπάρχει περίπτωση οι συγκεκριμένοι τουρίστες να φέρουν τον ιό κι όταν εξετάστηκαν από τους γιατρούς να μην είχαν αναπτύξει ακόμα συμπτώματα; Και ακόμα χειρότερα, υπάρχει περίπτωση να νοσήσουν στην Σαντορίνη;

Η κα. Ελένη Μαλτέζου, λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ με την οποία επικοινώνησε το iatropedia.gr υποστηρίζει ότι μία τέτοια πιθανότητα είναι εξαιρετικά μικρή:

"Σε όλα τα περιστατικά κοροναϊού που έχουν παρακολουθήσει οι επιστήμονες, το διάστημα επώασης της νόσου -σχεδόν στην πλειονότητα των περιστατικών- φτάνει τις 6 ημέρες. Όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο τις 14 ημέρες. Αυτό, για να αυξήσει την προσοχή στην επιτήρηση και ανίχνευση των κρουσμάτων. Η εκδήλωση της κλινικής νόσου, όμως, γνωρίζουμε ότι είναι το μέγιστο στις 6 ημέρες".

Ο ΕΟΔΥ για τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες, όπως αναφέρει η κα. Μαλτέζου, είχε την ενημέρωση από το Σάββατο 25/1, ότι θα ταξιδέψουν στη χώρα μας. Πριν επιβιβαστούν για Αθήνα, μάλιστα, είχαν υποβληθεί σε κλινική εξέταση και στο αεροδρόμιο της Ρώμης.

"Είχαν ήδη περάσει 5 μέρες στη Ρώμη πριν έρθουν στη χώρα μας και φεύγοντας από το αεροδρόμιο εκεί, θερμομετρήθηκαν και εξετάστηκαν", αναφέρει η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι έχει παρέλθει το όριο των 6 ημερών για την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η Κινέζα που έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές υπηρεσίες

Το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές ήταν… έτοιμες για να υποδεχθούν το γκρουπ των Κινέζων τουριστών, επιβεβαίωσε στο newsit.gr ο Γιώργος Καλλιακμάνης, αξιωματικός του αεροδρομίου και πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής. Τον είχε ειδοποιήσει από το βράδυ του Σαββάτου για την άφιξη τους, Κινέζα που μένει στην Ελλάδα.

“Επικοινώνησε μαζί μου μια Κινέζα, μέλος της κοινότητας των Κινέζων στη χώρα μας. Η γυναίκα έντρομη μου είπε ότι έρχονται στην Ελλάδα ένα γκρουπ Κινέζων εκ των οποίων οι επτά είναι από την πόλη Γουχάν. Οι συγκεκριμένοι Κινέζοι πριν πέντε ημέρες είχαν ταξιδέψει από την πόλη τους με προορισμό τη Ρώμη μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αξιωματικός του αεροδρομίου.

Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, κα. Ελένη Μαλτέζου, πάντως, εκτιμά ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να έχουμε και στη χώρα μας κρούσμα του κοροναϊού της Κίνας:

"Είναι πιθανό και η χώρα μας να έχει κι ένα κρούσμα, δεν αποκλείεται. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι προετοιμαζόμαστε και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας έδειξε άμεση ανταπόκριση", καταλήγει η κα. Ελένη Μαλτέζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου