iatrikanea
Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ), την κατεξοχήν αρμόδια ιατρική εταιρεία για την οστεοπόρωση, προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ για το πρόβλημα που συνεχίζεται να υπάρχει στη συνταγογράφηση της τεριπαρατίδης.
Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, βαίνει μάλλον επιδεινούμενο σύμφωνα με τα επαναλαμβανόμενα σχόλια, παράπονα και έγγραφες διαμαρτυρίες των μελών της ΕΕΜΜΟ.
Συγκεκριμένα παρόλο που υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο για την οστεοπόρωση με βάση το οποίο συνταγογραφούνται τα φάρμακα της οστεοπόρωσης για την τεριπαρατίδη απαιτείται ακόμα να περνάει από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης.
Όμως έτσι καταστρατηγείται η Υπ. Αριθμ. 59796/1-8-2018 που αναφέρει ρητά ότι τα φάρμακα που είναι ενσωματωμένα σε υποχρεωτικό θεραπευτικό πρωτόκολλο αφαιρούνται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, άρα και η τεριπαρατίδη όπως και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο της οστεοπόρωσης συμπεριλαμβάνεται ή θα συμπεριληφθεί μελλοντικά στο θεραπευτικό πρωτόκολλο της οστεοπόρωσης οφείλει να είναι απαλλαγμένο από την ανάγκη εγκρίσεων επιτροπών και γενικότερα του συστήματα ηλεκτρονικής προέγκρισης.
Με την διαδικασία που ακολουθείται από τον ΕΟΠΥΥ ακυρώνεται η επιστημονική προσπάθεια προκαλώντας ένα καθεστώς σύγχυσης και γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας για γιατρούς και ασθενείς.
Η τεριπαρατίδη είναι ενέσιμο υποδόριο κλάσμα παραθορμόνης και πρωτοκυκλοφόρησε το 2004. Η τεριπαρατίδη είναι ένας οστεοπαραγωγικός παράγοντας για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Οι δράσεις της τεριπαρατίδης στο σκελετό εξαρτώνται από το πρότυπο συστηματικής έκθεσης. Η άπαξ ημερήσια χορήγηση της τεριπαρατίδης αυξάνει την εναπόθεση νέου οστού στις επιφάνειες του δοκιδώδους και φλοιώδους οστού μέσω διέγερσης σε σημαντικότερο βαθμό της οστεοβλαστικής δραστηριότητας έναντι της οστεοκλαστικής δραστηριότητας.
Το δωράκι προς τους συνταγογραφους ποσα ευρουδάκια είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι πέφτουμε από τα σύννεφα,ε;
Κανενα προβλημα δεν υπαρχει παρα μονο στη φαντασια καποιων .Ο ιατρος που κρινει οτι ο ασθενης του πρεπει να λαβει το φαρμακο αυτο το γραφει σε συνταγη και τη δινει στον πασχοντα .Το αν θα καλυφθει αυτος απο το το ταμειο ασφαλισης και με ποιες προυποθεσεις ,θα πρεπει να ειναι παγερα αδιαφορο στον ιατρο .Οι ασθενεις εχουν ενωσεις .Ας ενδιαφερθουν αυτες .Ειναι κριμα που σοβαροι επιστημονες ασχολουνται με ασχετα με τον ιατρικο κλαδο ζητηματα και εκτιθενται.
ΑπάντησηΔιαγραφή