Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία! Τι αλλάζει


Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας,όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Βασικοί πυλώνες του νέου νομοσχεδίου είναι η πρόληψη και η διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. «Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύουμε στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία “Σπύρος Δοξιάδης“, το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει τα εξής εθνικά προγράμματα:

Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης
Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ
Εμβολιασμοί
Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος
Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα
Προσυμπτωματικός Έλεγχος.
Δωρεάν μαστογράφιες

Το πρόγραμμα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο γίνεται ξεκινά από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες. Θα χορηγούνται οριζόντια, δωρεάν μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες άνω των 39 ετών. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.

Άλλη μια αλλαγή που προωθείται είναι η χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών με βάση τη συμπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής. Γι΄ αυτό και θα ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί της χώρας, τόσο οι οικογενειακοί, όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής, ώστε να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι πολίτες με βάση τις συνήθειες τους (όπως κάπνισμα, αλκοόλ, κλπ). Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Υποχρεωτικά υπεύθυνοι οι γιατροί για τον φάκελο υγείας των ασθενών! Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο»

Τέλος με το ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξει συντονισμός όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε Δήμους και Περιφέρειες τον οποίο αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης. Μέχρι σήμερα άλλωστε όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν αυτοβούλως χωρίς καμία καθοδήγηση. Η ένταξή τους υπό την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας θα είναι υποχρεωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου