Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝ.Ι.ΑΣ.Ι.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Ασκούντων την Ιατρική της Εργασίας του Ειδικού Κα- ταλόγου του ΚΝΥΑΕ (ΕΝ.Ι.ΑΣ.Ι.Ε.), από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας του Υπουρ- γείου Εργασίας διαρκώς προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία τόσο με τον ίδιο τον υπουργό κ. Βρούτση όσο και με την Γ.Γ. κα Στρατινάκη, με αντικείμενο τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο της ιατρικής της εργασίας.

Συστηματικά μας μεταφέρεται από τους συνεργάτες του Υπουργείου ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη των σημαντικών προβλημάτων και αδιεξόδων στους εργασιακούς χώρους, ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατή οποιαδήποτε συνάντηση με τη δικαιολογία του φόρτου εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει ως δικαιολογία εδώ και 5 μήνες για την Γ.Γ. κα Στρατινάκη, η οποία ως καθ’ ύλην αρμόδια θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε κάνει δεκτό το αίτημά μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γ.Γ. κ. Νεφελούδης της απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, υπό το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που είχε δημιουργήσει η ατυχής τροπολογία, αναγκά- στηκε να συστήσει επιτροπή αντιπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπ. Εργασίας, ΣΕΠΕ, ΕΙΕ, ΕΝΙΑΣΙΕ, ΠΑΣΥΜΕΠ-ΕΞΥΠΠ) με σκοπό την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την οριστική επίλυση των θέματος (αλλαγή του Ν. 3850/2010). Η εν λόγω Επιτροπή είχε φθάσει σε συμ- φωνία, αλλά δυστυχώς λόγω των εκλογών, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί.

Τα προβλήματα αυτά έχουν οξυνθεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί πολλά εργα- τικά ατυχήματα, και μάλιστα μερικά εξ αυτών θανατηφόρα. Και ενώ θα έπρεπε η ηγεσία του Υπουρ- γείου Εργασίας να ευαισθητοποιηθεί και να λύσει το πρόβλημα ΑΜΕΣΑ, αντίθετα αρνείται να κάνει οτιδήποτε, παρά μόνο να συμμετέχει σε παρουσιάσεις, όπως στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία με θέμα «με το βλέμμα στο μέλλον». Δυστυχώς όμως, δεν βλέ- πουμε ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον τη διάθεση για λύση του προβλήματος, πιθανώς γιατί δεν το επιτρέπουν οι διάφορες συντεχνίες, όπως το κάνουν εδώ και 35 χρόνια, που μας χρησιμοποιούν για τη στήριξη του θεσμού του ιατρού εργασίας, αλλά δεν μας αναγνωρίζουν την προσφορά και το ρόλο μας.

Πιστεύουμε ότι η νέα χρονιά θα πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλό- γου όλων των φορέων που ασχολούνται με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, με κύριο συ- ντονιστή το Υπουργείο Εργασίας, και να σταματήσει να βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου