Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ανακοινώσεις Πέτσα για το νομοσχέδιο της Δημόσιας Υγείας

Τα προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.

Δηλώσεις για το αποτέλεσμα του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης, έκανε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
IATRONET

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε αξιολόγηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, για το οποίο ο κ. Πέτσας δήλωσε τα εξής: 

"H παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο υλοποιεί μια βασική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης 'Σπύρος Δοξιάδης' και αφορά στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής πρόληψης που συνδέεται άρρηκτα με ένα νέο σύγχρονο υγιεινό τρόπο ζωής.


Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση σε ζητήματα πρόληψης και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της πρόληψης τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και περιλαμβάνουν:

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης (ΕΠΠΣΑΥΔ).
Το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ).
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ).
To Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καπνίσματος, που ήδη εφαρμόζεται.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), με καθιέρωση μεταξύ άλλων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων ξεκινώντας από τον καρκίνο του μαστού, με δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 39 ετών.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου (ΕΠΠΓΕ).
Το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ)".

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως "πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, εάν ακολουθήσουμε τέσσερις βασικούς κανόνες: την υγιεινή διατροφή, τον έλεγχο του βάρους, την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, και τη συστηματική άθληση".

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης, όταν μιλάμε για Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα αναφερόμαστε αποκλειστικά στα νοσοκομεία και δεν συζητάμε καθόλου το πολύ σημαντικό ζήτημα της πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου