Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Οι τέσσερις οδηγίες Μητσοτάκη προς Κικίλια για τη δημόσια υγεία! Τι ζήτησε




Τέσσερις οδηγίες έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου “Σπύρος Δοξιάδης” το οποίο δίνει έμφαση στην πρόληψη, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως «είναι πολύ σημαντική παρέμβαση η πρόληψη και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα αν ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και συστηματική άθληση»

Το σχέδιο νόμου αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να διατυπωθούν παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο για τη βουλή προς ψήφιση. Διαβάστε ΕΔΩ τις βασικές ρυθμίσεις: «Σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία! Τι αλλάζει»

Οι τρεις αλλαγές

Τρεις είναι οι αλλαγές που περιγράφονται στο νομοσχέδιο:

Η χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών με βάση τη συμπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής. Γι΄ αυτό και θα ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί της χώρας, τόσο οι οικογενειακοί, όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής, ώστε να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι πολίτες με βάση τις συνήθειες τους (όπως κάπνισμα, αλκοόλ, κλπ).

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή του συστήματος δημόσιας υγείας θα περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες με βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δημιουργηθεί.

Η τρίτη ριζική αλλαγή αφορά στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε Δήμους και Περιφέρειες τον οποίο αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου