Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πρόστιμα … «φωτιά στα σαββατόβραδα» σε «Λέσχες Καπνιστών»

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Στην καρδιά της βραδινής αθηναϊκής διασκέδασης βρέθηκαν τα ελεγκτικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιβάλλοντας "τσουχτερά" πρόστιμα σε καταστήματα και πελάτες. Ειδικός στόχος ήταν μάλιστα οι ... "Καπνιστικές Λέσχες", που άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Παρά την προσπάθεια μερίδας καταστηματαρχών να ... νηστεύουν, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, δηλαδή να μετατρέψουν τα διασκέδασης σε ... Καπνιστικές Λέσχες, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προελαύνει ακάθεκτη και προειδοποιεί ότι δεν υπάρξει "καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου", ενώ ταυτόχρονα καθιστά σαφές, ότι δεν θα ανεχθεί "συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις".

Προς απόδειξη των ανωτέρω, οι έλεγχοι για παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου εντάθηκαν το Σάββατο το βράδυ και μάλιστα στην καρδιά της βραδινής διασκέδασης: στην Πλάκα, τον Κεραμεικό, το Σύνταγμα και το Γκάζι. Οι έλεγχοι έβγαλαν... λαβράκι, καθώς κάποιοι από τους καταστηματάρχες προσπάθησαν να παρανομήσουν, μέσω του κόλπου των "Καπνιστικών Λεσχών". Όμως δεν τα κατάφεραν...

Συγκεκριμένα, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με τη συνοδεία ειδικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, πραγματοποίησαν δεκάδες ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τις βράδυνες ώρες του Σαββάτου (18/01).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΔ, τα πιο τσουχτερά πρόστιμα επιβλήθηκαν:

Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί “Λέσχη Καπνιστών” βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 € για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύνταγμα: Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του οποίου δεν έφερε διακριτικά του μαγαζιού, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4 x 100 €), ενώ πρόστιμο 1.500 € επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4 x 100 €) και 6.000 € στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης, κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλαμπ, στο οποίο ο χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 €.

Εντωμεταξύ, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχει προειδοποιήσει, ότι η προσπάθεια δημιουργίας "Καπνιστικών Λεσχών" μπορεί να επιφέρει ακόμη και ανάκληση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων που θα τις επιχειρήσουν.
Άγγελος Μπίνης: "Νομικά μορφώματα" οι Λέσχες Καπνιστών

Το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο χτύπησε και πάλι... Οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων δημιουργούν- σε παράπλευρους των καταστημάτων τους χώρους- δήθεν "Λέσχες καπνιστών", οι υπεύθυνοι των οποίων φροντίζουν να κόβουν αντί για αποδείξεις "συνδρομές μελών", ενώ υποδεικνύουν και στους υπαλλήλους τους να μη δηλώνουν σε σχετικούς ελέγχους έμμισθη σχέση με τον ιδιοκτήτη, αλλά ... εθελοντική εργασία.


Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, όμως, είναι σαφής: Δεν θα επιτρέψει παρερμηνείες του νόμου, όπως αναφέρει, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, αλλά και θα παραβιάζουν τους όρους υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σε σχετικές δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες για την προσπάθεια δημιουργίας "Καπνιστικών Λεσχών" αναφέρει ότι ρητά ότι "οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου