Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη φαίνεται ότι είναι οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για δωρεάν μαστογραφίες σε περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες όλης της χώρας.
Η σχετική εξαγγελία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία. Νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή. Διαβάστε ΕΔΩ τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο: « Σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία! Τι αλλάζει».
Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, δωρεάν μαστογραφίες θα κάνουν οριζοντίως όλες οι γυναίκες άνω των 39 ετών. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το μέτρο θα ισχύσει για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών. Δείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις: «Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών»
Τα λιγοστά κονδύλια του ΕΟΠΥΥ
Ωστόσο φαίνεται ότι για άλλη μια φορά το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν τα διαγνωστικά εργαστήρια που διαθέτουν μαστογράφους, αφού ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόλις 11 εκατ. ευρώ (ανώτατο όριο δαπάνης) για μαστογραφίες το χρόνο (πηγή: υπουργική απόφαση Κικίλια Δεκέμβριος 2019).
Τα κονδύλια αυτά δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των γυναικών αυτών επισημαίνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Ιωάννης Καραμηνάς. Όπως εξηγεί, ο κλάδος πληρώνει ήδη υπέρογκο clawback για τέτοιες εξετάσεις (επιστροφή κονδυλίων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της δαπάνης).
Η αποζημίωση
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ με βάση την απόφαση του περασμένου καλοκαιριού (2019), αποζημιώνει με 20 ευρώ την αναλογική μαστογραφία, με 25 ευρώ την αναλογική μαστογραφία με ψηφιοποιημένο αποτέλεσμα (CR) και με 35 ευρώ την ψηφιακή μαστογραφία (DR).
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ασφαλισμένου στον ιδιωτικό τομέα είναι 15%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΑΣΙΔΙΚ, μετά την αφαίρεση όλων των επιβαρύνσεων (clawback, rebate κλπ) το ποσό που φαίνεται πως μένει στα διαγνωστικά εργαστήρια είναι κοντά στα 13 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο κλάδος είχε ξεκινήσει κινητοποιήσεις λίγο πριν τις εθνικές εκλογές και διεκόπησαν ακριβώς εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων.
Σήμερα λόγω της αδυναμίας των δημοσίων δομών να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, περίπου 9 στις 10 εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για τις μαστογραφίες δίνονται ετησίως 11 εκατ. ευρώ. Εάν αυτό το ποσό μοιραστεί σε 2,5 εκατ. εξετάσεις μαστογραφίας, τότε προκύπτει ότι η κάθε εξέταση θα αποζημιωθεί στο διαγνωστικό εργαστήριο με 4,4 ευρώ.
Τα παζάρια
Άγνωστο παραμένει εάν τα διαγνωστικά εργαστήρια θα δεχθούν μία τέτοια χαμηλή αποζημίωση, τη στιγμή που σήμερα υπάρχουν αντιδράσεις για πολύ μεγαλύτερα ποσά. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει κάποια διαπραγμάτευση ή συζήτηση με τον κλάδο, τονίζουν πηγές του HealthReport.gr
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σήμερα το ποσοστό διείσδυσης των ψηφιακών μαστογράφων στη Ελλάδα (ιδιωτικός τομέας) αγγίζει το 40% σύμφωνα με τα στοιχεία (ΕΕΑΕ 2019) της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Πάντως ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι ο ΕΟΠΥΥ ως μονοψώνιο, θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για την τιμή των μαστογραφιών.
Μια ζωή......λαμακιες από τον τυχάρπαστο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑΜΤΑΚΟΚΙΚΙΛΙΑΣ : ΟΤΙ ΠΑΡΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή