Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΕΛΟΚ: Ακυρώνονται χημειοθεραπείες, εξαιτίας έλλειψης αντινεοπλασματικών φαρμάκων

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση ή και ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Καταγγελίες για ελλείψεις αντινεοπλασματικών φαρμάκων, δέχεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ).

IATRONET

Όπως αναφέρει το προεδρείο της, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση ή και ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία.


Την περασμένη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη δεν έγιναν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου.

Στο "Βενιζέλειο" νοσοκομείο της Κρήτης, οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η διοίκησή του ανακοίνωσε πως, λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά:

"Ο ΕΟΦ αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την ΕΛΟΚ επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως βασικά φάρμακα ορίζονται εκείνα που καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού.

Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

Όπως αναφέρει το προεδρείο της ΕΛΟΚ, με δεδομένο ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), φροντίζει για την προμήθεια και ύπαρξη επάρκειας των φαρμάκων αυτών.

Φροντίζει, επίσης, και για τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για τις περιπτώσεις ανωμαλιών στην παραγωγή ή την συνεργασία με τον προμηθευτή.

Επιστολή

Από τα τέλη Αυγούστου, η ΕΛΟΚ, έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Υγείας (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων.

Παράλληλα υπήρξαν επανειλημμένες επαφές με τον ΙΦΕΤ, προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένα βασικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΛΟΚ, οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από τους υπεύθυνους, δεν είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση.

Προβλήματα υπάρχουν και με την προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία.

Τιμές

Η ΕΛΟΚ αναφέρεται και στο θέμα των τιμών των φαρμάκων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

"Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020.

Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτόν τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας.

Οι μειωμένες εισαγωγές, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω προβλημάτων παραγωγής και τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα 'ελλείποντα' φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς".

Ερωτήματα

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας απευθύνει τα εξής ερωτήματα:
Γιατί ένα γνωστό και εν πολλοίς διαχρονικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στρατηγικά, αλλά μόνο πυροσβεστικά όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο;
Γιατί ο ΙΦΕΤ δεν διατηρεί απόθεμα ασφαλείας σε βασικά φάρμακα, όπως εκ του νόμου υποχρεούται;
Τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει υψηλού κόστους καινοτόμες θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς, γιατί μένει εκτεθειμένο με ελλείψεις φθηνών βασικών φαρμάκων;
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιοι κανόνες να θεσπιστούν για να σταματήσει η "τεχνητή έλλειψη" και να μη δημιουργούν πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές;

Τονίζει πως το πρόβλημα των ελλείψεων φθηνών βασικών φαρμάκων, αλλά και άλλων φθηνών, μη συνταγογραφούμενων, ευρείας κατανάλωσης φαρμάκων απολύτως απαραίτητων για τη δημόσια υγεία, δεν είναι νέο.

Εμφανίζεται περιοδικά και αφορά συνήθως τα ίδια συγκεκριμένα φάρμακα, γεγονός που εκθέτει ακόμη περισσότερο τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει έγκαιρα.

Η ΕΛΟΚ καλεί το υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες, προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων. Ζητεί, παράλληλα, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης του ίδιου φαινομένου στο μέλλον.

ΦΣΑ

Ανακοίνωση για τις ελλείψεις φαρμάκων εξέδωσε το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), επισημαίνοντας τα εξής:

"Η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία μας αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των ασθενών.

Για πρώτη φορά, τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς.

Καλούμε άμεσα την πολιτεία και προσωπικά τον υπουργό να παρέμβουν".

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου