Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Πάνω από 1 δισ. ευρώ τζίρο χάνουν κάθε μήνα οι κλειστές -με κρατική εντολή- επιχειρήσεις



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Στοιχεία-σοκ για την απώλεια τζίρου για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με αυτά, ο τζίρος των επιχειρήσεων που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, έναν μήνα πριν δηλαδή τον Φεβρουάριο, ανήλθε στα 1,02 δισ. ευρώ.


Αναλυτές με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr ανέφεραν πως ο τζίρος αυτών των επιχειρήσεων τον περασμένο Μάρτιο, εφόσον δεν έκλειναν λόγω κορονοϊού, θα ήταν πολύ υψηλότερος από εκείνον του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, πέρσι τον Μάρτιο, ο τζίρος τους, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είχε ανέλθει στα 1,057 δισ. ευρώ (έναντι 955 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019), ενώ τον Απρίλιο (σ.σ.: μήνα του περσινού Πάσχα) είχε φτάσει τα 1,247 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Capital.gr πως δεδομένης της ανοδικής τροχιάς που είχε πάρει η οικονομία τελευταία, ο τζίρος κατά τον τρέχοντα Απρίλιο θα ήταν διακριτά υψηλότερος σε σχέση με πριν, αν δεν είχε προκύψει ο φονικός ιός.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι απώλειες στο ΑΕΠ από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού φτάνουν στο 2,5% μηνιαίως ή κοντά στα 4,5-5 δισ. ευρώ, και αυτό γιατί σε αυτές τις εκτιμήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι απώλειες στις κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και σε εκείνες που πλήττονται και δεν έχουν κλείσει, είτε έχουν ενταχθεί στη λίστα των ΚΑΔ είτε όχι.

Οι μεγαλύτερες απώλειες στον τζίρο φαίνεται πως θα προκύψουν στο λιανικό εμπόριο, καθώς έναν μήνα πριν κλείσουν με κυβερνητική απόφαση οι επιχειρήσεις του, είχε τζίρο ύψους 415 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι τον Απρίλιο είχε τζίρο 506 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών, που τον Φεβρουάριο του 2020 είχε τζίρο 356 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Απρίλιο είχε τζίρο 338 εκατ. ευρώ, και έπειτα ο κλάδος των καταλυμάτων (τουρισμός), που τον Φεβρουάριο φέτος είχε τζίρο 69 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι τον Απρίλιο είχε φτάσει τα 209 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου