Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Οι 3 προβληματισμοί της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της καραντίνας

Κοντά στην έναρξη χαλάρωσης των μέτρων βρίσκεται η χώρα μας, καθώς όπως διαμηνύεται και από την κυβέρνηση, ημερομηνία κλειδί είναι η 27η Απριλίου. Τότε αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα βήματα για την άρση των περιοριστικών μέτρων μετά από περίπου 1,5 μήνα καραντίνας, λουκέτων και αποκλεισμών.

Βέβαια και η επόμενη μέρα μετά την καραντίνα δεν θα είναι ίδια με την περίοδο πριν εμφανισθεί ο κορονοϊός. Τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίζουν να ισχύουν ειδικά σε ότι αφορά τις αποστάσεις. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε σχετικά ο Σωτήρης Τσιόδρας: «Πως θα βγούμε την πρώτη ημέρα από την καραντίνα- Τι είπε ο Τσιόδρας»

Οι αρχές αλλά και οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής συνιστούν να γίνει χρήση και μάσκας από τους πολίτες, ειδικά όταν θα πηγαίνουν σε κλειστούς χώρους, ανεξάρτητα και από την απόσταση των δύο μέτρων που θα πρέπει να εξακολουθεί να τηρείται.

Οι τρεις προβληματισμοί

Ωστόσο πολλά είναι τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν την επόμενη μέρα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων. Κάτι που προβληματίζει δεόντως τα κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

1.Οι μάσκες: Με βάση και τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, πιθανώς να πρέπει οι πολίτες μετά την καραντίνα να φορούν μάσκες ειδικά όταν θα βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Μία τακτική που έχει ακολουθηθεί σε πολλές χώρες και μάλιστα υποχρεωτικά για τους πολίτες.

Όμως αυτό που φαίνεται πως ανησυχεί κυβερνητικά στελέχη- λένε υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr– είναι που θα βρίσκουν οι πολίτες τις μάσκες. Άλλωστε αν κριθεί σκόπιμο να αξιοποιηθούν χειρουργικές μάσκες και όχι απλά υφάσματα, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η προμήθειά τους. Εξάλλου ακόμη και το υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας, δεδομένης και της μάχης που δίνεται ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο για τις μάσκες.

2. Οι έλεγχοι: Άλλος ένας προβληματισμός για τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως ακριβώς θα γίνεται ο έλεγχος για το αν τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης μετά την καραντίνα. Μέχρις στιγμής εξετάζονται διάφορα σενάρια για τον τρόπο ελέγχου των πολιτών, καθώς υπάρχει φόβος πως αν υπάρξει χαλάρωση να συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός και τους επόμενους μήνες και πριν το επόμενο κύμα που εκτιμάται τον χειμώνα.

3. Τα τεστ: Επίσης ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι τα τεστ αντισωμάτων που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες στον πληθυσμό για να διαπιστωθεί εάν έχει αναπτυχθεί ανοσία.

Άλλωστε τα έγκυρα τεστ που να δείχνουν με απόλυτη ακρίβεια τα αντισώματα απέναντι τον κορονοϊό, αναμένεται να βγουν στην παγκόσμια αγορά τον Μάιο. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχονται το Μάιο τα νέα τέστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό»

Μέχρι τότε όσα κυκλοφορούν στην αγορά δεν θεωρούνται ασφαλή και έγκυρα σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα.

Όμως αυτό που προβληματίζει τις αρχές είναι αν θα υπάρχουν αντιδραστήρια για να διαπιστωθεί η ανοσία που έχει αναπτυχθεί στον πληθυσμό. Ταυτόχρονα έχει συζητηθεί πως όποιος έχει αναπτύξει ανοσία θα έχει κάτι σαν «ελευθέρας» να επιστρέψει κανονικά στη ζωή του.

Βέβαια εάν η ελληνική αγορά παρουσιάζει ελλείψεις σε αντιδραστήρια, κάτι που συνέβη αρκετές φορές τους τελευταίους δύο μήνες ανεξάρτητα από τις όποιες διαψεύσεις του υπουργείου Υγείας, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί ο πληθυσμός. Θα είναι όμως και δύσκολο να έχουν πλήρη εικόνα οι αρχές για την πραγματική διείσδυση του ιού στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου