Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Κοροναϊός : Η ζωή μας από τις 4 Μαΐου – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, τι θα κρίνει τις αποφάσεις

Η κρίσιμη λέξη είναι η «αιρεσιμότητα». Ότι δηλαδή τα καλά νέα της εξόδου από την καραντίνα, έστω και σταδιακά, δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν κακά. Να επανέλθει δηλαδή το SMS στο 13033 και οι βεβαιώσεις μετακίνησης, να ξανακλείσουν καταστήματα, χώροι άθλησης, σχολεία και εκκλησίες, να ξαναγυρίσουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε χάνοντας όλα όσα πετύχαμε.


Μάχη με το χρόνο, τις διαθέσεις των πολιτών και την… καμπύλη R των κρουσμάτων του κοροναϊού, θα δώσουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση κι επιστήμονες. Η ανακοίνωση της μερικής άρσης των περιορισμών των Ελλήνων, το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων αλλά και μια σειρά από απαγορεύσεις και απειλές επιβολής προστίμων, είναι τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.

Η έκκληση του πρωθυπουργού να μη… χυθεί η καρδάρα με το γάλα δεν έχει γίνει καθόλου τυχαία. Η χώρα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται για μεγαλύτερο χρονικο διάστημα σε καραντίνα.

Οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν άλλο, η οικονομία έχει δεχθεί ήδη τεράστιο πλήγμα. Καθώς ο περίφημος δείκτης R βρίσκεται κάτω από το 1, κάτι που δείχνει ότι η πανδημία του κοροναϊού είναι απολύτως ελεγχόμενη, οι ανακοινώσεις για τη «νέα κανονικότητα» ήταν μονόδρομος.

Όχι, όμως, ο εφησυχασμός των Ελλήνων. Η κρίσιμη λέξη είναι η «αιρεσιμότητα». Ότι δηλαδή τα καλά νέα της εξόδου από την καραντίνα, έστω και σταδιακά, δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν κακά. Να επανέλθει δηλαδή το SMS στο 13033 και οι βεβαιώσεις μετακίνησης, να ξανακλείσουν καταστήματα, χώροι άθλησης, σχολεία και εκκλησίες, να ξαναγυρίσουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε χάνοντας όλα όσα πετύχαμε.

Ο Μάιος που μπαίνει σε δύο ημέρες είναι επί της ουσίας ο πιο κρίσιμος μήνας μέχρι το φθινόπωρο και το νέο κύμα, αν αυτό τελικά έρθει.

Αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα, αν προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα, αν υπακούσουν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης και των επιστημόνων και στις εντολές της Αστυνομίας, τότε θα έχει κερδηθεί το στοίχημα.

Η επιστημονική κοινότητα και η ομάδα του Σωτήρη Τσιόδρα τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να «ξεφύγει» η κατάσταση, πρέπει να διατηρηθούν χαμηλά ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των νεκρών.

Αν τα κρούσματα αυξηθούν δραματικά λόγω της χαλάρωσης των μέτρων τότε όλα θα αλλάξουν προς το χειρότερο και θα επιστρέψουμε στην τραγική καθημερινότητα που ζούμε τις τελευταίες 45 ημέρες.

Ο λόγος είναι προφανής: Αν το ΕΣΥ επιβαρυνθεί με δεκάδες ασθενείς που θα χρειαστούν εντατικές, τότε αυτό που αποφύγαμε από τον Φεβρουάριο, δηλαδή την κατάρρευση του συστήματος υγείας, θα το υποστούμε τώρα.

Το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου μετά από λίγες ημέρες χαλάρωσης η καμπύλη R ανέβηκε ανησυχητικά, είναι «μπούσουλας» για την Ελλάδα.

Την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 4 έως τις 11 Μαίου, από την πρώτη στη δεύτερη φάση δηλαδή, θα γίνει μια επαναξιολόγηση της κατάστασης και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις.

Στο κακό σενάριο δεν αποκλείεται να μην ανοίξουν τα σχολεία, πλην ίσως της Γ’ Λυκείου. Να μην πάνε δηλαδή τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου στις τάξεις τους στις 18 Μαίου, ούτε φυσικά αυτά του Δημοτικού από την 1η Ιουνίου.

Αλλά ακόμη και να μην ανοίξουν καταστήματα εμπορίου και εστίασης σε περίπτωση «έκρηξης» των κρουσμάτων.

Μερίδα επιστημόνων εκφράζει αντιρρήσεις, οι εκπαιδευτικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ενώ αντίθετα δηλώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Ανησυχία Μαγιορκίνη

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επόμενη μέρα στις σχολικές αίθουσες.

«Δεν έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις να μην μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό. Μήπως χρειαζόμαστε λίγο ακόμα χρόνο για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι;» διερωτήθηκε.

Όπως είπε «τον Σεπτέμβριο μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε προετοιμαστεί. Θα ήθελα να δω τις προϋποθέσεις και το ξεκάθαρο πλάνο για να ανοίξουν τα σχολεία» πρόσθεσε.


Επομένως, ακόμη και αυτά που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υφυπουργοί, δεν αποκλείεται να μην ισχύσουν ποτέ αν η κατάσταση «ξεφύγει».

Αν οι πολίτες τρέξουν στις παραλίες και τις πλατείες, αν δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, αν δεν φορούν τις μάσκες που είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, αν γενικώς πιστέψουν ότι όλα τέλειωσαν και αρχίσει το… πάρτι.

Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων η κυβέρνηση, εκτός της συνεργασίας και συμμόρφωσης των πολιτών, προσβλέπει και στους επαγγελματίες.

Από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους καταστηματάρχες που οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες και να καθοδηγούν τους πολίτες.


Τι θα γίνει στα σχολεία

Για τη σταδιακή άρση των μέτρων και την επόμενη μέρα μίλησε χθες στο Mega, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε κρίσιμη και σοβαρή τη διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων.

Όπως τόνισε, μεγάλο ρόλο θα παίξει η αυστηρή τήρηση των μέτρων και ειδικά στα σχολεία, αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε αισιόδοξος με την άνοδο της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα, ωστόσο επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται για να μην ανέβει ο δείκτης εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στα αυστηρά μέτρα, ο δείκτης R0 που καταδεικνύει τη διασπορά του ιού έπεσε από το 2,5 τον Φεβρουάριο στο 0,5 – δηλαδή ένα άτομο μειώνει λιγότερο από ένα ακόμη άτομο με κοροναϊό.

Αν ανέβει ο δείκτης, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκ νέου για να προλαβαίνουμε την εξάπλωση. «Στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε το 1.», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας σε μια εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα της πορείας του ιού. «Θα δούμε πόσα κρούσματα θα εμφανιστούν τις επόμενες 7-14 μέρες».

Επίσης, ο καθηγητής είπε πως στο εξής θα υπάρχουν περισσότερα και γρήγορα διαθέσιμα τεστ σε δομές για να ελέγχονται προληπτικά οι άνθρωποι και το προσωπικό και έτσι θα γίνεται μεγαλύτερη ιχνηλάτηση του ιού.

Μιλώντας για το επόμενο δίμηνο, ανέφερε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα εφαρμοστούν τα πιο αναγκαία μέτρα για την οικονομία και την εκπαίδευση. «Όταν ολοκληρωθούν αυτά, θα πάρουμε τα μέτρα που δεν είναι τόσο κρίσιμα», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο καθηγητής θέλησε να τονίσει ότι «όλο αυτό που θα γίνει τώρα είναι ένα τεστ για το Σεπτέμβριο».


Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα 4 Μαίου

-Καταργείται το sms και η κυκλοφορία πλέον θα γίνεται ελεύθερα
-Δύο εβδομάδες μετά, στις 18 Μαίου θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα καταστήματα, νοσοκομεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαγνωστικά κέντρα κ.α.
-Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για την Γ Λυκείου και στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια.
-Την 1η Ιουνίου και αν όλα πάνε καλά, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
-Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
-Οι εκκλησίες θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή και στις 17 Μαΐου για όλους τους πιστούς

-Οι οργανωμένες παραλίες θα μείνουν κλειστές. Αλλά θα μπορούν να κάνουν πλέον μπάνιο οι πολίτες.

Καταστήματα

4 Μαΐου (1η φάση) επαναλειτουργούν:

· Κομμωτήρια και κουρεία, καταστήματα οπτικών ειδών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής όπως ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα μανικιούρ πεντικιούρ, πώλησης φυτών και λιπασμάτων, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών καθώς και επιδιόρθωσης ενδυμάτων και υποδημάτων.

Το ωράριο λειτουργίας θα ξεκίνα στις 10:00 πμ ενώ θα είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, η τήρηση απόστασης 2 μέτρων, καθώς και η χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Για επιχειρήσεις έως 20 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων

Για επιχειρήσεις από 21 τμ έως 100 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων +1 ανά 10 τμ.

Για επιχειρήσεις από 101 τμ και άνω επιτρέπεται η παρουσία 12 ατόμων συν 1 ανά 15 τ.μ

Αν το κατάστημα έχει ορόφους δεν επιτρέπεται περισσότερο από 1 άτομο ανά 10 τ.μ ενώ η χρήση των ανελκυστήρων επιτρέπεται μόνο με την χρήση του 40% της χωρητικότητας τους.

Ειδικά για τα κομμωτήρια και επιχειρήσεις καλλωπισμού το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βραδύ για τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:00 το βραδύ για το Σαββάτο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες μόνο μετά από ραντεβού, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.

· Τα ΚΤΕΟ θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο μετά από ραντεβού ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να τηρούν συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.

· Επιτρέπεται επίσης η μετακίνηση παραγώγων μεταξύ των νομών για τις λαϊκές αγορές


11 Μαΐου ( 2η φάση): επαναλειτουργήσουν:

· όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις εκτός των εμπορικών κέντρων

· στις λαϊκές αγορές θα μπορούν να επανέλθουν και οι πωλητές βιομηχανικών ειδών.

· επαναλειτουργούν οι σχολές οδήγησης

Πρακτορεία του ΟΠΑΠ όχι όμως με καθήμενους πελάτες και με τον περιορισμό των τετραγωνικών που ισχύει και για τις άλλες επιχειρήσεις


18 Μαΐου ( 3η φάση) : επαναλειτουργήσουν:

· Ζωολογικά Πάρκα και βοτανικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι με την τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών χωρίς λειτουργία των χώρων εστίασης ή την παροχή θεαμάτων.

1 Ιουνίου (4η φάση) επαναλειτουργούν:

· εμπορικά κέντρα και malls εκτός των χώρων εστίασης που βρίσκονται εντός αυτών

· όλοι οι χώροι εστίασης ( εστιατόρια και καφέ) σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια ή σταντ θα πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρα μεταξύ τους και 1 άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα καταστήματος. Επιτρεπόμενος αριθμός 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Σε επόμενες φάσεις εντός του Ιουνίου (οι ακριβείς ημερομηνίες θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα) θα επιτραπεί η λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

(5η φάση) επαναλειτουργούν:

· ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

· Θερινοί κινηματογράφοι με απόσταση μεταξύ των καθισμάτων στο 1,5 μέτρο και με το 60% των θέσεων πληρότητας τους

(6η φάση) επαναλειτουργούν:

· Πάρκα Αναψυχής και παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους

(7η φάση) επαναλειτουργούν:

· Μικρά καταλύματα και Αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και εσωτερικοί χώροι εστίασης.

Αδεια

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολείων. Όταν θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια, οι παιδικοί κι βρεφικοί σταθμοί, με εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας. Διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διατηρείται όπως έχει και ο τρόπος εξυπηρέτησης με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, αυτή συνεχίζεται να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθεί η χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού των πολιτών από τα ΚΕΠ μέσω αποστολής εγγράφων κατ’ οίκον με ταχυμεταφορά.

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Πως θα λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό. Η είσοδος στους σταθμούς θα είναι ελεγχόμενη ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συγχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.

Πιο αναλυτικά:

– Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.

– Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

– Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).

Επίσης, παρατείνεται η αναστολή ισχύος του δακτυλίου έως το τέλος Μαΐου. Για τα ταξί συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου