Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Ελπιδοφόρα έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης : Η υγρασία, η ζέστη και το φως του ήλιου «σκοτώνουν» τον νέο κοροναϊό


Ελπίδες ότι το καλοκαίρι είναι πιθανό ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας να κοπάσει δημιουργεί έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία, ο κοροναϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.

Οι ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο Μπράιαν.

«Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορoναϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά: «Ελπίζω οι άνθρωποι να χαίρονται τον ήλιο και, αν αυτός έχει επιπτώσεις στον κορωνοϊό, αυτό είναι σπουδαίο».

Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, ο ιός χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, εξήγησε ο Μπράιαν. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα, επεσήμανε ο Μπράιαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP

1 σχόλιο: