Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Δημόπουλος : Η καμπύλη του κοροναϊού ανοίγει δρόμο για άρση των μέτρων από αρχές Μαΐου

Κλειδί για την επόμενη μέρα θα αποτελέσει η χρήση μάσκας, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ η κουβέντα για την άρση των μέτρων κορυφώνεται κάθε μέρα που περνάει


Κλειδί για την επόμενη μέρα θα αποτελέσει η χρήση μάσκας, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ η κουβέντα για την άρση των μέτρων κορυφώνεται κάθε μέρα που περνάει.

Επίσης, ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα αισιόδοξα μηνύματα από την «καμπύλη των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας» πράγματι ανοίγουν τον δρόμο για άρση των μέτρων από αρχές Μαϊού.

«Υπάρχει αυτή η αισιοδοξία που θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επόμενες λίγες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης.

Σε κάθε περίπτωση το παραπάνω συνεπάγεται την απαραίτητη προϋπόθεση πως σε διάστημα δύο εβδομάδων η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι ίδια με σήμερα και δεν θα έχουμε κάποια έξαρση λόγω πχ μιας αυξημένης κινητικότητας που θα μπορούσε να υπάρξει από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων ο κ. Δημόπουλος δήλωσε το ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί, θα πρέπει να αποφασιστεί λαμβάνοντας υπ’όψιν το τι θα συμβεί σε άλλα κράτη τα οποία ξεκινούν αυτή την διαδικασία εντούτοις πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργηθεί όταν έχουμε ευάλωτους πληθυσμούς.

«Δείτε στην Σιγκαπούρη που ενώ πέτυχαν πάρα πολύ καλά να περιορίσουν το πρώτο κύμα, τώρα έχουν μια έξαρση ακριβώς λόγω της μόλυνσης των κατοικιών των εργατών» έθεσε ως παράδειγμα.

Όπως ξεκαθάρισε ο Πρύτανης δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια αν θα χρειαστεί να ξαναεπιβληθούν μέτρα μετά την πρώτη άρση τους.

«Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βάση προηγούμενη εμπειρία γιατί είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσουμε σε μια αποκλιμάκωση στο πλαίσιο αυτής της νόσου που έχει πολλές ιδιαιτερότητες»

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Όπως αναφέρει ο καθηγητής ένας ασφαλής τρόπος άρσης μέτρων θα ήταν σταδιακά να ανοίξουν τα καταστήματα στα οποία να μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη είσοδος κόσμου και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και προοδευτικά να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα άλλων υπηρεσιών.

«Δεν μπορούμε να πιστεύουμε σε μια επιστροφή στην προτεραία κατάσταση ακόμα και το εμβόλιο να έχουμε, πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ίσως να αναθεωρήσουμε αρκετά πράγματα» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας επρόκειτο για πανδημία και πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο σύστημα υγείας και σε συγκεκριμένες ειδικότητες καθώς στο μέλλον μπορεί να ξαναδούμε ανάλογη κατάσταση.

Τι είπε για την ανοσία της αγέλης

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν συζητηθεί αναφορικά με το ζήτημα της ανοσίας αγέλης ο Πρύτανης δήλωσε πως αφενός στη χώρα μας δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας διότι όπως φαίνεται έχουμε καταφέρει η πανδημία να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις, κι αφετέρου ακόμη και σε κράτη με περισσότερα κρούσματα και προβλήματα η ανοσία υπολογίζεται να αφορά το 10-20% του πληθυσμού, γεγονός που δεν καλύπτει.

Ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα του εμβολίου. Ταυτόχρονα αναφερόμενος στις ελπίδες που προκύπτουν από νέα θεραπευτικά σχήματα που είναι προς εξέταση, δήλωσε πως φαίνεται ότι μερικά φάρμακα για τις νεοπλασματικές παθήσεις ή αυτάνοσων νόσων χρησιμοποιούν κοινά μεταβολικά μονοπάτια με τον ιο.

«Επομένως μερικά από αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο κλινικών μελετών και υπάρχουν ακόμα και μερικές πρόδρομες ανακοινώσεις» υπογράμμισε.

Τι είπε για τα φάρμακα

Τοποθετούμενος τέλος για τα αντιικά φάρμακα και συγκεκριμένα για την ρεμντεσιβίρη, ο κ. Δημόπουλος επιβεβαίωσε πως η μελέτη έχει ξεκινήσει στην χώρα μας, μετέχουν όλα τα κέντρα στα οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά πάσχοντες ασθενείς με κοροναϊό και υπεύθυνη και κύρια ερευνήτρια για αυτήν είναι η καθηγήτρια της Ιατρικής Γιώτα Τουλούμη.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ως ειδικό φάρμακο η ρεμντεσιβίρη υπάρχουν όμως και μελέτες σε εξέλιξη για την παρασκευή ειδικών φαρμάκων βάσει των χαρακτηριστικών του ίδιου του ιού» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο τέλος η ύπαρξη ενός αρκετά καλού φαρμάκου είναι πιθανή έως το τέλος του καλοκαιριού όπως και να έχει όμως το κύριο ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τα σοβαρά περιστατικά.

1 σχόλιο:

  1. Εκπλήσσομαι από την μη δημοσίευση σχολίων αντικυβερνητικών ενώ την εποχή που γράφαμε για τον .....Ξανθοκηφήνα τα αναρτούσατε όλα! Χριστός Ανέστη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή