Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Κοροναϊός – Βρετανία : Η οικονομία καταρρέει, εντείνονται οι πιέσεις για έξοδο από το lockdown

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου γονατίζει υπό το βάρος του lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κοροναϊού και η κυβέρνηση αυξάνει τον δανεισμό στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα εν καιρώ ειρήνης, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις προς τους κυβερνώντες να καθορίσουν στρατηγική εξόδου από το καθεστώς περιορισμού.


Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου γονατίζει υπό το βάρος του lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κοροναϊού και η κυβέρνηση αυξάνει τον δανεισμό στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα εν καιρώ ειρήνης, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις προς τους κυβερνώντες να καθορίσουν μια στρατηγική εξόδου από το καθεστώς περιορισμού.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που αναρρώνει την εξοχική του κατοικία αφού αρρώστησε σοβαρά όταν προσβλήθηκε από την COVID-19, αντιμετωπίζει την κριτική πολιτικών της αντιπολίτευσης και κάποιων επιδημιολόγων για την αργή αντίδρασή του απέναντι στην επιδημία του κοροναϊού.

Οι υπουργοί ήδη πασχίζουν να εξηγήσουν τα υψηλά ποσοστά θανάτων, τα περιορισμένα τεστ και τις ελλείψεις προστατευτικών κιτ, με την δυσοίωνη πραγματικότητα της ζημιάς που έχει προκληθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να γίνεται σήμερα αισθητή στη χώρα.

Η βαθύτερη και ταχύτερη ύφεση τον τελευταίο αιώνα

«Βιώνουμε μια οικονομική συρρίκνωση που είναι ταχύτερη και βαθύτερη από οτιδήποτε έχουμε δε τον τελευταίο αιώνα, ή πιθανόν αρκετούς αιώνες», δήλωσε ο Γιαν Βλίχε, αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Η δυναμική της οικονομίας διαταράσσεται σοβαρά αυτή τη στιγμή αλλά, μόλις τελειώσει η πανδημία, και άλλα πράγματα ισορροπήσουν, καταρχήν αναμένεται να επιστρέψει κοντά στην τροχιά που ακολουθούσε πριν από την κρίση», είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι πιο πιθανή μια βραδεία ανάκαμψη του τύπου ‘U’ παρά μια γρήγορη ανάκαμψη τύπου ‘V’.


Καταρρέουν οι δείκτες, σοκαριστικά στοιχεία

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της IHS Markit/CIPS αποτύπωσε την έκταση της ζημιάς. Ο δείκτης υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 12,9 μονάδες από τις 36,0 τον Μάρτιο.

Ανάλογη ήταν η εικόνα στη Γαλλία και την Γερμανία.

«Όπως και άλλοι δείκτες στην Ευρώπη, πρόκειται για σοκαριστικά στοιχεία», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Τζέιμς Σμιθ, που προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία δεν θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν την πανδημία πριν το 2022.

Αυξάνεται το χρέος

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκδώσει 180 δισ. λίρες (222 δισεκ. δολάρια) κρατικού χρέους μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, περισσότερο από ό,τι σχεδίαζε προηγουμένως για το σύνολο του οικονομικού έτους.

Το χρέος της χώρας ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια, και ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα της θα φθάσει στο 14% του ΑΕΠ φέτος.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται επίσης και η στρατηγική της κυβέρνησης, που δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα, για την έξοδο από το lockdown.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι προβληματική η περιορισμένη δυνατότητα της χώρας για τη διενέργεια τεστ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σχεδόν έναντι κάθε μεσαίας προς μεγάλη οικονομία παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα τεστ του κορονοϊού», έγραψε σε έκθεση προς τους πελάτες ο Όλιβερ Χάρβεϊ της Deutsche Bank.

«Αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια προσέγγιση του τύπου ‘τεστ και ιχνηλάτηση’ όταν έρθει η ώρα της χαλάρωσης του lockdown».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου