Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

«Βόμβα» Θωμαΐδη για τα λύματα στην Αττική, «αύξηση έως και... 200%»

Newsroom dikaiologitika.gr  eurokinissi

Μια εκτίμηση που... ανατρέπει τα πάντα, με βάση τα λύματα, έκανε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε λόγο για αύξηση έως και 200% που εκτιμάται ότι θα έχουμε αυτή την εβδομάδα στο ιικό φορτίου που ανιχνεύεται στα λύματα της Αττικής.

Στις αρχές της εβδομάδας η εκτίμηση για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής ήταν στο 40%. Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα για νέα μέτρα είναι ανοιχτά.

Ο κ. Θωμαϊδης έκανε λόγο για απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο στην Αττική και μάλιστα μεγαλύτερη εκείνης του Νοεμβρίου.

«Από το Σάββατο ως σήμερα έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα, μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο ακόμα και στην κορυφή της πανδημίας. Είναι εξαιρετική ανησυχητική η διασπορά στην Αττική κι αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι μεγαλύτερη του 50% η αύξηση, μπορεί να φτάσει το 200% αυτή την εβδομάδα. Το λέγαμε, αν υπάρξει απότομη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Διευκρινίζω μονίμως ότι εμείς βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο. Βλέπουμε διασπορά της πανδημίας, δεν θέλαμε να δούμε αυτή την απότομη αύξηση. Γιατί η απότομη αύξηση του Οκτωβρίου, έφερε το κύμα του Νοεμβρίου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ», σημείωσε.

Αγωνία για την Αττική και στο... βάθος νέα μέτρα

Η έκρηξη στα κρούσματα με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο προβληματίζει τους ειδικούς που προσανατολίζονται στη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.

Η κατάσταση ειδικά στην πρωτεύουσα αλλά και την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα κυβέρνηση και ειδικούς και γι’ αυτό όπως όλα δείχνουν η Επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας θα πάρει τις αποφάσεις της, ώστε να εισηγηθεί νέα μέτρα.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ξανά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ανερχόμενα στα 1.151, ενώ και η πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων συνεχίζεται καθώς οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 246. Ταυτόχρονα οι μεταλλάξεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς η μεταδοτικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το "καμπανάκι" του Σωτήρη Τσιόδρα για μεγάλη προσοχή στην Αττική και την Αχαΐα, αλλά και για το ότι αυτή την εβδομάδα πάμε για 8.000 κρούσματα είναι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Μέσα σε αυτό το "σκηνικό" οι επιδημιολόγοι καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν τα δεδομένα, τα οποία ορισμένοι εξ αυτών τα χαρακτηρίζουν έως και καταστροφικά ώστε αύριο, Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να αποφασίσει τις εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση που έχει τον τελικό λόγο για το τι θα εφαρμοστεί.

Προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση συζητείται ακόμη και η λήψη πιο αυστηρών μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι προκρίνεται το σενάριο για αύξηση του προστίμου για τα... κορονοπάρτι στα 500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου