Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Άννα Μαστοράκου στο iEidiseis: Η Πολιτεία όταν χρειάζεται τους γιατρούς τους επιστρατεύει, και όταν δεν τους χρειάζεται, τους απαξιώνει

EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ


Για ανοδική πορεία κρουσμάτων και πίεσης του ΕΣΥ στην Πάτρα κάνει λόγο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, κ. Μαστοράκου, σε δηλώσεις της στο iEidiseis. Παράλληλα, καταγγέλλει τη μη πρόσκληση του ΙΣΠ σε διάλογο από τις αρχές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας (ΙΣΠ) παρέδωσε χθες στην 6η ΥΠΕ λίστα με τα ονόματα 34 ιατρών εθελοντών, εκ των οποίων οι 18 είναι παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι (ειδικότητες πρώτης γραμμής για τις μονάδες COVID) και οι 16 άλλων ειδικοτήτων που προτίθενται να ενισχύσουν τις εμβολιαστικές γραμμές ώστε να μην απασχολούνται εκεί γιατροί των νοσοκομείων.

Όλοι έχουν δηλώσει ότι θα πάνε εθελοντικά χωρίς αμοιβή. Και όπως σχολιάζει η πρόεδρος του Συλλόγου και αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου, «έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δεν καλεί τους γιατρούς στη διοργάνωση ενός mega εμβολιαστικού κέντρου που θα χρειαστούν βοήθεια για την στελέχωση. Είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια πανδημία οι γιατροί αν μην έχουν δικαίωμα στην άποψη».

Το iEidiseis επικοινώνησε με την κ. Μαστοράκου η οποία δηλώνει έκπληκτη από την συμπεριφορά του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ο οποίος επισκέφθηκε την Πάτρα για την πανδημία και δεν θεώρησε χρήσιμο να συναντηθεί με το ΔΣ του ΙΣΠ. Με τους εκπροσώπους των γιατρών δηλαδή, την ίδια μέρα μάλιστα που εκείνοι φρόντισαν ώστε να υπάρχουν στην διάθεση της Πολιτείας 34 εθελοντές ιατροί.

«Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι το σχέδιο εκπονείται χωρίς τους γιατρούς και ότι τελούμε μόνο σε καθεστώς εντέλλεσθαι χωρίς να έχουμε λόγο σε κανένα επίπεδο. Απαξιώνουν όλο τον κλάδο. Παλεύουμε να έχουμε άποψη και δημιουργείται "φιμωτικό φίλτρο" στους γιατρούς. Και στο σημείο που έχει ξεφύγει η κατάσταση, λειτουργούμε μόνο σε καθεστώς επιστράτευσης. Καμία χώρα άλλη δεν λειτουργεί έτσι…», σημειώνει η πρόεδρος του ΙΣΠ.

Όπως προσθέτει μάλιστα, πρόκειται για διαπιστώσεις και παράπονα και άλλων προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από άλλες περιοχές της χώρας: «Είναι γενικό παράπονο. Πολλές φορές μάς λένε πρόεδροι συλλόγων ότι όταν μπήκε η περιοχή τους σε lockdown, εκείνοι δεν είχαν καμία επιτελική συμμετοχή στις αποφάσεις ούτε καν τους ανακοινώθηκε επίσημα. Απλά το πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. Αυτή είναι μια στρέβλωση που διαπερνά όλο το ιστορικό της πανδημίας. Δεν μπορεί οι γιατροί να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ. Καλά να μην συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Αλλά σε επίπεδο υλοποίησης είναι αδιανόητο να μην είναι παρόντες».

Το iEidiseis ρώτησε την πρόεδρο του ΙΣΠ για την κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα σε επίπεδο κρουσμάτων και πίεσης του συστήματος Υγείας :«Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοδική πορεία κρουσμάτων προφανώς ως αποτέλεσμα συνωστισμών πριν από 10 ημέρες. Και δεν μπορεί τώρα να εκτονωθεί γρήγορα η κατάσταση στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη πίεση ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό από τον ΙΣΠ είπαμε να δώσουμε βοήθεια στους συναδέλφους και την κοινωνία. Παραδώσαμε σήμερα (χθες) τη λίστα. Και τώρα περιμένουμε το κανονιστικό πλαίσιο της συνεργασίας αυτής. Να ξέρετε ότι δεν ήταν αυτό μια τυχαία, πρόχειρη κίνηση… Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με διευθυντές κλινικών στα νοσοκομεία και γνωρίζουμε ακριβώς τις ανάγκες. Ο αριθμός των γιατρών υπερκαλύπτεται με την προσφορά των εθελοντών μας», μάς λέει. Και προσθέτει ότι στα νοσοκομεία «οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες τα Σαββατοκύριακα και οι ιδιώτες έχουν συμφωνήσει να τις καλύψουν».
Αλλά δεν σταματά εδώ η κυρία Μαστοράκου και μάς δηλώνει: «Δημιουργείται μια κατάσταση πολύ δυσάρεστη για τους γιατρούς που ενώ εθελοντικά προσφέρονται, δημιουργείται ένα αίσθημα ότι όταν τους χρειάζεται η Πολιτεία τους επιστρατεύει, και όταν δεν τους χρειάζεται, τους απαξιώνει».

Επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στην Πάτρα

Χθες ο κ. Χαρδαλιάς πραγματοποίησε σύσκεψη για την αξιολόγηση της εξέλιξης της πανδημίας στην Αχαΐα, με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννη Καρβέλη, καθώς και εκπροσώπων άλλων συναρμόδιων φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία για την οριστική χωροθέτηση του νέου mega εμβολιαστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) και σημείωσε σε σχετική του δήλωση: «Θα είμαι ξεκάθαρος. Η κατάσταση στην Αχαΐα είναι οριακή. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής της Αχαΐας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας. Τις επόμενες ημέρες να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι εξίσου οριακή. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή που γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μέσα από το πρόγραμμα εμβολιασμών, ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε επικίνδυνες καταστάσεις. Το κράτος κάνει όσα πρέπει για να σταθεί στο πλευρό των υγειονομικών μας που καταβάλλουν μια τεράστια προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει και την δική του ευθύνη. Ξέρω ότι έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια. Ξέρω ότι όλη αυτή η διαδρομή έχει δημιουργήσει τεράστια κόπωση. Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Είναι η ώρα όμως που ειδικά στην περιοχή [της Αχαΐας], χρειάζεται όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα. Η δυνατότητα για τον περίπατο, η δυνατότητα εξωστρέφεια είναι δεδομένη. Η τήρηση των μέτρων όμως, της μάσκας, των αποστάσεων, είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα πρέπει στις επόμενες ημέρες αυτό να είναι ξεκάθαρο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για περισσότερα κρούσματα ή για τους δείκτες θετικότητας που βλέπουμε τώρα. Έκκληση, παράκληση τις επόμενες ημέρες να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο ίδιος τόνισε: «Κάνω έκκληση ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Η ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας, στους αγαπημένους μας είναι ευθύνη ατομική κι ο καθένας πρέπει να την αναλάβει […] Είναι οριακή η κατάσταση, το επαναλαμβάνω. Θέλω να παρακαλέσω τους πάντες να είμαστε συντεταγμένοι στην τήρηση των μέτρων. Εμείς θα κάνουμε όλα όσα πρέπει – ήδη ένα "μίνι" mega εμβολιαστικό κέντρο ετοιμάζεται να εγκατασταθεί με 16 γραμμές που καθημερινά θα κάνει 900 εμβολιασμούς, δηλαδή 23.500 εμβολιασμούς το μήνα. Αυτό θα γίνει εδώ, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και με τη συνδρομή του υγειονομικού στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η βοήθεια που έχουμε από την Περιφέρεια και από τον Δήμο είναι δεδομένη, η συνεργασία μας είναι πάρα πολύ καλή».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε, επίσης, ότι το νέο εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο και υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη – και μέχρι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας κανείς δε θα μείνει αβοήθητος […] Είναι μια διαδρομή πολύ δύσκολη όπου όλοι αισθανόμαστε πίεση, δυσφορία και κόπωση, έχουμε όμως φτάσει στο τελευταίο μίλι. Κι αυτό το μίλι πρέπει να το διανύσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες […] Κάθε μέρα μετράμε τα δεδομένα, κάθε μέρα, σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους μας, προχωράμε στο επόμενο βήμα».

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, όπου τον υποδέχθηκε ο Αναπλ. Διοικητής, Δημήτρης Μπάκος. Συνοδευόμενος και από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού, Χαράλαμπο Γώγο, συνομίλησε με μέλη της Διοίκησης και του υγειονομικού προσωπικού, ιδίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ΜΕΘ και Covid-19 του Νοσοκομείου. Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό για τον καθημερινό αγώνα και την αυταπάρνηση που επιδεικνύει στην προσπάθειά του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κι έχουν την αμέριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

3 σχόλια:

  1. Πέστα κ, Άννα.
    Ένας Παθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι οι ιδιωτες που επιτασσονται δεν καλυπτουν τα εμβολιαστικα κεντρα αλλα τους βαζουν στις κλινικες κοβιντ που μεχρι να προσαρμοστουν στο συστημα θελουν 15 μερες?αν γινοταν ετσι οι αγαπητοι συναδελφοι πιυ επελεξαν να γινουν μερος του συστηματος κ του δημοσιου κ που ξερουν αφου ανεκαθεν εφημερευουν στα νοσοκομεια,αρα ξερουν πως λειτουργουν θα ταν ελευθεροι να προσφερουν τις υπηρεσιες τους στα κοβιντ τμηματα.εχω την εντυπωση πως αυτο ηταν κ το πλανο της κυπρου οι ιδιωτες να στηριξουν τη δημοσια πφυ κ τουδημοσιου τα νοσοκομεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κα Μαστορακου τα ειπε ολα .Τιποτε αλλο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή