Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Προτάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έναντι της επιστράτευσης

Συντάκτης: Virus

Τις προτάσεις της καταθέτει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την διαχείριση του τρίτου πανδημικού κύματος με αφορμή την επιστράτευση των ιατρών πνευμονολόγων.

Στην ανακοίνωση της, τονίζεται ότι η ΕΠΕ «επιφυλάσσεται ως προς την χρησιμότητά της, την αμεσότητα της χρονικά και την αποτελεσματικότητα αυτής στο σύστημα υγείας. Παράλληλα τονίζει ότι κανένας ιατρός δεν περισσεύει στη μάχη κατά της Covid-19».

Με νόημα η ΕΠΕ επισημαίνει ότι οι ιδιώτες Πνευμονολόγοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του «μετώπου» κατά της πανδημίας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντιμετώπισης των COVID ασθενών κατ΄ οίκον.

Με μια σειρά από προτάσεις οι ΕΠΕ εκτιμά ότι θα υπερκαλυφθεί ο αριθμός των ιατρών «που επιθυμεί να επιστρατεύσει το Υπουργείο και αποτελούν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ στην παρούσα δύσκολη φάση».

Οι προτάσεις της ΕΠΕ για την αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος:
ΑΜΕΣΗ πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών που περιμένουν στις λίστες με κατάργηση όλων των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
ΑΜΕΣΗ ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων – Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ (στην 1η και 2η ΥΠΕ), με διαδικασία ανάλογη αυτής που ακολουθήθηκε προ 3μήνου για τις ΜΕΘ – με δυνατότητα παραμονής, σε μόνιμη θέση στην συνέχεια ή/και ισχυρής μοριοδότησής τους στις επικείμενες κρίσεις. Στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 Πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός ΕΣΥ.
Πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών Πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο – (την πρόταση αυτή την έχουμε κάνει ήδη προς το Υπουργείο και το ΚΕΣΥ και υπάρχει ήδη η θετική γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ από την προηγούμενη εβδομάδα).

Ήδη η ΕΠΕ έχει καταγράψει περιπτώσεις εθελοντών για μερική απασχόληση ή για κάποιες μέρες την εβδομάδα ή/και για εφημερίες, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των κλινικών του ΕΣΥ.

Με ενωτική πρόθεση χωρίς «αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις» και μαχητικότητα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τονίζει ότι ελπίζει πως «οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου