Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Σε τεντωμένο σχοινί ο προϋπολογισμός τον Μάρτιο

Του Τάσου Δασόπουλου - Capital.gr

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η εκτέλεση του προϋπολογισμού, μετά από πέντε μήνες lockdown, με τα μέτρα στήριξης που υλοποιούνται ή πρόκειται να εφαρμοστούν να φτάνουν ήδη τα 9 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένονται να ανακοινωθούν και νέα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για Απρίλιο και Μάιο.

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται για το αντίθετο, η παράταση του lockdown όλο τον Μάρτιο έδειξε ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός μέσα στον Απρίλιο καθώς το νέο όριο των 11,6 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης θα ξεπεραστεί στο τέλος Απριλίου. Συνεπώς, θα πρέπει να συμφωνηθεί και ένα νέο όριο το οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό και θα πρέπει καλυφθεί με δανεισμό επιβαρύνοντας ανάλογα, χρέος και έλλειμμα. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα για τα έσοδα του Μαρτίου είναι αρνητικά καθώς στο τέλος του προηγούμενου μήνα τελείωσαν οι παρατάσεις των υποχρεώσεων για εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας και, τώρα, τα φορολογικά έσοδα βασίζονται σε έμμεσους φόρους από μια οικονομία η οποία υπολειτουργεί. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα η υστέρηση των φορολογικών εσόδων να υπολογίζεται κοντά στο τέλος Μαρτίου σε πάνω από 1,3 δισ.

Την ίδια ώρα, η παράταση του lockdown αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα όχι πια σε μηνιαία αλλά σε εβδομαδιαία βάση με το οικονομικό επιτελείο να προσθέτει συνεχώς μέτρα στήριξης και να αφαιρεί έσοδα από τον προϋπολογισμό. Μέχρι στιγμής, το lockdown έχει καλύψει όλο το πρώτο τρίμηνο της οικονομίας, με τους κλάδους που παραμένουν κλειστοί λόγω κρατικής εντολής να ζητούν μεγαλύτερη στήριξη. Ενδεικτικό του πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σε τρεις μήνες είναι ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με την παραδοχή ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το δημόσιο θα κάλυπτε ασφαλιστικές εισφορές και αποζημίωση ειδικού σκοπού για περίπου 30.000 ή, το πολύ, για 40.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Περίπου δύο μήνες αργότερα, το δημόσιο συνεχίζει να στηρίζει την απασχόληση περίπου 600.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, σε τομείς που είναι σε αναστολή λειτουργίας από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε αυτή την φάση, από το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ Συγκεκριμένα, μέσα στον Απρίλιο θα μπει σε εφαρμογή η κάλυψη των παγίων δαπανών με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του Απριλίου αναμένεται να πάει στη Βουλή ο νόμος για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Κοντά στα μέσα του μήνα θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η ΚΥΑ για τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τα νέα μέτρα

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση όλων των γνωστών μέτρων στήριξης (μειωμένα ενοίκια, αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα "Συνεργασία", αναστολές πληρωμών δόσεων) και επιπλέον δύο μέτρα ειδικά σχεδιασμένα για την εστίαση και τον τουρισμό. Το πρόγραμμα της εστίασης θα δίνει εγγυήσεις για κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης που παραμένουν κλειστές για πολλούς μήνες και θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα για τον τουρισμό θα εκπορεύεται από το υπουργείο Εργασίας και θα δίνει κίνητρα για προσλήψεις εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το πρόγραμμα για την εστίαση να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους που είναι κλειστοί με κρατική εντολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου