Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΠΟΥ: Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το εμβόλιο της AstraZeneca


AP

Τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους, και οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές κατά την πανδημία, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Κλούγκε σημείωσε ότι οι αρμόδιες αρχές της Ευρώπης διερευνούν έναν μικρό αριθμό περιστατικών θρόμβωσης τα οποία οδήγησαν μια σειρά από κυβερνήσεις της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου.

«Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε εάν κάποια ή όλα από τα περιστατικά έχουν προκληθεί από το εμβόλιο ή από άλλους, συμπτωματικούς παράγοντες» είπε, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη χρονική στιγμή, ωστόσο, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερέχουν κατά πολύ των κινδύνων- και η χρήση του θα έπρεπε να συνεχιστεί, προκειμένου να σωθούν ζωές».

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις μεταλλάξεις και την μετ’ εμποδίων εκστρατεία εμβολιασμού.

Η απόφαση για την αναστολή στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca προειδοποιούν οι ειδικοί ενδέχεται να οδηγήσει σε νέους θανάτους, την ώρα που νέες και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις σαρώνουν τη γηραιά ήπειρο.

Η επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης την Παρασκευή.


Στο μεταξύ, η περιφερειακή διεύθυνση του ΠΟΥ χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα» ανησυχητική την κατάσταση στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη είναι «ιδιαίτερα» ανησυχητική, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνεται για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την επιδημιολογική κατάσταση στα Βαλκάνια καθώς και σε πολλές άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην αρμόδια για την Ευρώπη περιφερειακή διεύθυνση του ΠΟΥ, ενώ υπογράμμισε πως οι αριθμοί των θανάτων και των νοσηλειών εκεί είναι αυτή τη στιγμή «από τους πιο αυξημένους στον κόσμο».

«Η συχνότητα των περιστατικών συνεχίζει την ανοδική τάση της και μετακινείται προς ανατολάς. Βρισκόμαστε στην τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου των κρουσμάτων» στην περιφέρεια της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την Covid-19 στην Ευρώπη είναι σήμερα πιο αυξημένος απ' ό,τι ήταν κατά την ίδια περυσινή περίοδο, πράγμα που αντανακλά τη γενικευμένη επίδραση που έχει αυτός ο ιός», υπογράμμισε.

Τις επτά τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19 στις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου