Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν ότι χρειάζονται περισσότερα εμβόλια - Ψάχνουν τον τρόπο

Βασίλης Δαλιάνης
Protothema.gr

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση εάν η οι φαρμακευτικές είχαν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους - Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Δύσκολο στην πράξη το «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων.

Με το ζήτημα της παραγωγής περισσότερων δόσεων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη και στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών ασχολήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω συνεργασία για τη βελτίωση της παραγωγής εμβολίων.

«Έπρεπε να λάβουμε δύσκολες και περίπλοκες αποφάσεις καθώς δεν μπορέσαμε να βρεθούμε με φυσική παρουσία, λόγω της πανδημίας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού και να βρούμε τους τρόπους για ένα πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι η H EE είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, καλώντας παράλληλα και άλλες χώρες να κάνουν ότι «κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι».

Για την Τουρκία

Αναφορικά με την Τουρκία οι «27» συμφώνησαν σε μια «σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη» επανέναρξη της συνεργασίας με την Άγκυρα στον τομέα της μετανάστευσης και του εμπορίου».

Η επανέναρξη θα επικεντρωθεί σε ορισμένα βασικά ζητήματα όπως η μετανάστευση και το εμπόριο. «Ελπίζουμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να θέλει και η Τουρκία να φτιάξει τις σχέσεις της με την ΕΕ» ανέφερε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν,

Αναφορικά με το μεταναστευτικό οι «27» αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας του 2016, αναθέτοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μια πρόταση «για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, καθώς και στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής».

Οι εξαγωγές εμβολίων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το ζήτημα της επιβολής ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα όχι μόνο τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά και τα ισχυρότερα, όπως την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ωστόσο, το ζήτημα αυτό, του περιορισμού ή της απαγόρευσης δηλαδή των εξαγωγών εμβολίων σε ορισμένες τρίτες χώρες που καταγράφουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ή δεν εξάγουν με τη σειρά τους εμβόλια στην ΕΕ, προκαλεί ενστάσεις από μια σειρά κρατών – μελών, όπως το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες, τα οποία φοβούνται ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να διαταράξει τις πολύπλοκες διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και να προκαλέσει αντίποινα από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η πιθανότητα να εφαρμοστούν αυστηροί έλεγχοι στις εξαγωγές εμβολίων είναι μικρή, ωστόσο είναι καλό να υπάρχει ως εναλλακτική, ώστε εταιρείες όπως η αγγλο – σουηδική AstraZeneca να τηρήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ.

«Κάποιες φορές αρκεί να κρατάς απλώς ένα μεγάλο ραβδί ακόμα και αν τελικά δεν το χρησιμοποιήσεις», υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν συμβάσεις προμηθειών με την ΕΕ θα χρειαστούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων, εκτός εάν προορίζονται για 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος οι οποίες θα εξαιρούνται από τυχόν περιορισμούς. Δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά στην εμπορική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ισχύ να προωθήσει το σχέδιο περιορισμού των εξαγωγών, ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου