Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Η Αχαΐα σε χειρότερη θέση από ό,τι η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβρη, «συναγωνίζεται» πλέον τη Δυτική Αττική


Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Thebest.gr

Τη δυσάρεστη και δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα με τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά και κατ’ επέκταση τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στα νοσοκομεία της Πάτρας, καταδεικνύουν τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί για τις αναλύσεις του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η Αχαΐα στην κορύφωσή της ξεπέρασε σε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τη Θεσσαλονίκη στην πιο δύσκολη περίοδό της στα τέλη του 2020, και συγκρίνεται τώρα μόνο με τη Δυτική Αττική. Και τούτου διότι βρίσκεται περίπου με 30% περισσότερο ιικό φορτίο από τον μέσο όρο της χώρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η Αχαΐα έχει περάσει το τρίτο κύμα με παρόμοια ή και με μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι η Αθήνα.

«Αυτό προκύπτει από το επιδημιολογικό φορτίο το οποίο αναλύω. Η Αχαΐα πέρασε πάρα πολύ άσχημα. Έφθασε σε τραγικό νούμερο κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού ανά 14 ημέρες, με 481 κρούσματα. Τώρα έχει πέσει λιγάκι αλλά έφτασε στο φόρτε του κοντά στο 500. Αυτός ο δείκτης όταν φτάσει στο 150 «κοκκινίζει» η περιοχή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Είχε φτάσει και στα 490, 481 ήταν στις 22 Μαρτίου. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είχε ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου από κοντά 2 κάτι που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες η Αχαΐα διπλασίαζε τα κρούσματά της.

Έπεσε στο 1,1 στις 17 Φεβρουαρίου και από εκεί και πέρα δεν έπεσε ουσιαστικά, παρά μόνο μια περίοδο μεταξύ 16 και 20 Μαρτίου που έπεσε λιγάκι κάτω από τη μονάδα. Μετά ανέβηκε ξανά, μάλλον λόγω των μικρών συναθροίσεων λόγω του καρναβαλιού. Τώρα βαδίζει με ένα Rt στο 1,05. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε 50 κρούσματα σήμερα σε 5 μέρες θα έχουμε 52. Είναι κοντά στο 1, χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμα να το ρίξετε κάτω από το 1.

Ο μέσος όρος της χώρας είναι στο 311 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και η Αχαΐα έφτασε στο 481, είναι τουλάχιστον 30% πάνω σε ιικό φορτίο. Η Αχαΐα και η Δυτική Αττική και η κεντρική Αθήνα παρουσιάζουν αυτή την βαριά κατάσταση. Στη Θεσσαλονίκη είχαν φτάσει κοντά στο 400, η Αχαΐα είναι παραπάνω από το σημείο που είχε φτάσει τότε η Θεσσαλονίκη», επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά με το πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεγάλη υγειονομική κρίση στην Αχαΐα και πότε θα πρέπει να αναμένουμε μείωση κρουσμάτων και αποφόρτιση των νοσοκομείων της Πάτρας το κ. Τζανάκης υπογραμμίζει:

«Η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και η πρόβλεψή μου είναι ότι θα πάτε καλά εάν τηρήσετε τα μέτρα, με πιθανότητα να πέσετε στα 40 περιστατικά κατά μέσο όρο την ημέρα, γύρω στις 10 με 15 Απριλίου. Μέχρι τότε η Αχαΐα θα είναι με ημερήσια κρούσματα από 40 μέχρι 80, μπορεί να δείτε και μέρες με 100-110 ή και με 35-40.

Δυστυχώς τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να πιέζονται για τις επόμενες 10 μέρες, έως ότου να πέσουν τα κρούσματα κάτω από 40. Τότε όσα θα μπαίνουν στο νοσοκομείο θα βγαίνουν και όταν μετά τις 10 Απριλίου πέσουν ακόμα περισσότερο τα κρούσματα, αυτοί που θα εξέρχονται θα είναι περισσότεροι από όσους εισέρχονται, μέχρι να υπάρξει ισορροπία έως το τέλος του μήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου