Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΣΕΙΒ: Προσοχή στη διαδικασία προμήθειας των selft-test

Συντάκτης: Virus

Έμφαση να δοθεί στον τρόπο και τους όρους με τους οποίους θα γίνει η διαδικασία της προμήθειας των selft–test ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Σχετικά με τη διάθεση των ατομικών τεστ ο ΣΕΙΒ, εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των προμηθευτών που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα, ζητά να έχουν τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές και να είναι πιστοποιημένα για «self–testing», ακολουθώντας την σχετική κοινοτική οδηγία.

Αφήνοντας αιχμές για τους έως σήμερα διενεργηθέντες διαγωνισμούς εν μέσω πανδημίας ο ΣΕΙΒ σχολιάζει χαρακτηριστικά «για την προμήθεια «rapid tests» έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από τελείως αμφιλεγόμενες διαδικασίες καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κρατικών προμηθειών υγείας με το πρόσχημα των εκτάκτων αναγκών της ΠΝΠ».

Εστιάζοντας εν προκειμένω στη διαδικασία προμήθειας, σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ «θα αποφευχθούν οι πλημμέλειες και αιφνιδιασμοί των προηγούμενων προμηθειών, όσον αφορά την προκήρυξη και εκτέλεσή τους, γεγονός που θα συμβάλλει στον ανταγωνισμό και στην επιδιωκόμενη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, μείωση των τιμών».

Με νόημα ο ΣΕΙΒ σχολιάζει τις διφορούμενες προϋποθέσεις και διαδικασίες προμήθειας των rapid tests για εργαστηριακή χρήση και διαμαρτύρεται για «την υπέρμετρη σύντμηση των προθεσμιών των διαγωνιστικών διαδικασιών και παραλαβής των ζητουμένων τεραστίων ποσοτήτων».

Σχετικά με την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών, σε αυστηρό τόνο επισημάνθηκε ότι «επιπρόσθετες -πέραν της σήμανσης CE- «πιστοποιήσεις» αμφίβολης διαφάνειας και εγκυρότητας, από οργανισμούς και διαδικτυακούς τόπους που δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τους εξουσιοδοτημένους για το σκοπό φορείς».

«Πρωταρχικός στόχος του Συνδέσμου παραμένει η δέσμευση για διαφάνεια και ορθή επιχειρηματική πρακτική που θα εξασφαλίσει ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον για όλες τις εταιρείες του κλάδου και θα δημιουργήσει δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον επιστημονικό κλάδο, τους συνεργάτες και τους ασθενείς» υποστήριξε για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ Δημήτρης Νίκας.

Με πρόταγμα την «ανάγκη να διαμορφωθούν αλλά και να εφαρμοστούν διαφανείς διαδικασίες στους διαγωνισμούς προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων» ο κ. Νίκας εξέφρασε την πρόθεση ο ΣΕΙΒ να διαθέσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τα έμπειρα στελέχη για «να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου